Zammia Bitkisi Hakkında 10 Püf Noktası

Zammia Bitkisi Hakkında 10 Püf Noktası

Yılan yastığıgiller familyasının bir üyesi olan Zammia bitkisinin doğal yaşam alanı Kenya , KwaZulu-Natal , Malavi , Mozambik , Tanzanya ve Zimbabve dahil olmak üzere Doğu Afrika olarak biliniyor.

Ülkemizde Zuzu, Zeze ya da sonsuzluk bitkisi olarak da isimlendirilen Zammia bitkisi parlak yaprakları, dayanıklılığı ve kolay bakım şartları ile bitkiseverler tarafından iç mekân bitkisi olarak çokça tercih ediliyor.

Zammia bitkisinin ticari anlamda büyük ölçekli üretim faaliyetlerinin, 1996 yılında Hollanda sınırları içerisinde bulunan fidanlıklarda yapıldığı kabul ediliyor.

Zammia Bitkisi Hakkında 10 Püf NoktasıTarihteki ilk tescili Yılanyastığıgiller ailesi hakkında yaptığı kapsamlı araştırmaları ile nam salan Avusturyalı botanikçi Heinrich Wilhelm Schott tarafından Loddiges familyası altına Caladium zamiifolium olarak tanımlanan Zammia bitkisinin günümüzde, Zamioculcas cinsine taşınan ve bitkinin yerleşik adı olarak kabul edilen Zamioculcas zamiifolia isminin ise bitki taksonomisi ve fitocoğrafya üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Alman botanikçi Heinrich Gustav Adolf Engler tarafınca verildiği kaydediliyor. Zammia bitkisinin Hollandalı uzmanlarca yapılan çalışmalar sonucu 2017 yılında ortaya çıkan Zamioculcas raven olarak adlandırılan yeni bir türü de bulunuyor. Mazisi tarihi çağlar öncesine dayanan Zammia bitkisi 42 milyon yıl önce evrimleştiği için bilim çevrelerinde ‘’yaşayan fosil’’ olarak anılıyor. İngilizce’de ZZ Plant ya da Welcome Plant (Hoş geldin Bitkisi) olarak tanınan Zammia bitkisi günümüzde yaban ortamı içerisinde en çok Madagaskar Adası’ndaki tropikal ormanlarda yetişiyor.

Zammia Bitkisi Yetiştirirken İşinize Yaracak 10 Püf Noktası

1- Zammia bitkisi dolaylı şekilde güneş ışığı almasını sağlamanız gerekiyor. Yeterli ışık aldığında sağlıklı bir biçimde gelişecek olan Zammia bitkinizi, doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamanız tavsiye ediliyor. Aksi durumda Zammia bitkinizin yaprakları, yanma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

2- Düşük ışık almasına rağmen dayanıklılığı sayesinde hayatta kalmayı başaracak olan Zambia bitkiniz daha yavaş büyüyebilir. Bu sebeple Zambia bitkinizin bulunduğu ortamın gölgede kalmaması hususunda dikkatli olmanız öneriliyor.

3- Zammia bitkinizi sularken, toprağının tamamen kuruduğuna emin olmanız gerekiyor. Bu noktada kullanacağınız en iyi yöntem; parmağınızı toprağa batırmak ve toprağın nemli olup olmadığını kontrol etmek.

4- Zammia bitkinize aşırı sulama yapmanız ona vereceğiniz en büyük zarar. Gereğinden fazla sulanan ve drene edilmeyen Zammia bitkisinin kökleri hızlıca çürümeye başlıyor.

5- Bu bitki için su tutmayan, iyi drenaja sahip ve bitki köklerinin yeterince hava almasını sağlayan toprak seçmeniz tavsiye ediliyor.

6- Zammia bitkinizi ilkbahar ve yaz aylarında, ayda bir kez, sıvı gübre ile gübrelemeniz yeterli oluyor. Aşırı gübrelemeden kaçınmanız büyük önem taşıyor çünkü gereğinden fazla yapılan gübreleme Zammia bitkisinin yanmasına neden oluyor.

7- Bu bitki yeterli ilgi gösterildiğinde uzun süre hayatta kalabiliyor. Yetiştirdiğiniz süre boyunca Zammia bitkinizi gözlemlemeniz ve stabil seyri dışında bir durum oluşmadığına emin olmanız bitkinizin sağlığı için önem taşıyor.

8- Zammia bitkinizi sararmış ve kurumuş yapraklardan budama yoluyla kurtarmanız, bitkinizin daha sağlıklı görünmesini sağlıyor ve zararlı hastalıkların yayılmasını önlüyor.

9- Bu bitki saksısını sık zaman aralıklarıyla değiştirmeniz tavsiye edilmiyor. Çünkü kısa zaman aralıklarıyla yapılan saksı değişimleri Zammia bitkinizin şoka uğramasına neden oluyor ve büyümesini engelliyor.

10- Zammia bitkiniz ilk zamanlar daha yavaş bir büyüme süreci yaşayabilir, ona zaman tanımanız çok önemli. Yeterli ilgi gösterildiğinde ve bitkiye gerekli vakit tanındığında Zammia bitkisi kendini toparlıyor ve birden boy atıyor.

Etiketler: Zammia Bitkisi, Bitki, Bitki Bakımı
Şubat 23, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.