Kaktüs Ve Sukulent Bakımı
Genellikle kurak çöl bitkisi olarak zihnimizde yer edinen kaktüsler, sanılanın aksine dünya üzerinde geniş bir yayılış alanına sahip olmasıyla biliniyor. 20.000 seneden bugüne tarih sahnesinde yer alan kaktüslerin kimi türleri Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeyinde bulunan ve en soğuk eyaleti olarak bilinen Alaska’da ve hatta Antarktika’da dahi yaşamını sürdürebiliyor. Bakım şartlarının çok kolay olması, radyasyonu emerek kanser olma riskini azalttığı ve insan sağlığına katkı sağladığına dair söylemler (bilimsel olarak kaktüslerin ve sukulentlerin kayda değer miktarda radyasyon emdiğine dair bir çalışma henüz yayımlanmadı) kaktüsleri bitki severler için popüler bir bitki türü haline getiriyor. Bu güzel egzotik bitkiyi evlerine veya ofislerine estetik zenginlik kazandırmak amacıyla yetiştirmek isteyen amatör bahçıvanlara yönelik olarak hazırladığımız temel bakım kılavuzunun takip edilmesi, uzun vadede sağlıklı bir kaktüse sahip olma yolunda büyük fayda sağlıyor.
Kaktüs Ve Sukulent İçin Hangi Toprak Kullanılır?
İçinde rutubeti barındırmayacak nitelikte, geçirgen yapılı topraklarda kendisini rahat hisseden sukulentlerin, toprağı nemli olduğunda köklerinden başlamak üzere çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları gözlemleniyor. Ağır yapıda olmayan ve iyi drene edilmiş topraklarda maksimum verim alınan kaktüslerin, toprak karışımına; perlit, vermikülit ve pomza taşı gibi su tutmayan katkı malzemeleri karıştırıldığı kaydediliyor. Kaktüs yetiştirilecek toprağın asidik derecesinin biraz yüksek olması, bitkinin sağlıklı bir gelişim göstermesi bakımından yararlı olurken, mantar ve bakterilere karşı aşırı hassasiyet yaşayan kaktüslerin, saksı toprağını hazırlayacağınız zaman toprak sterilizasyonu hususunda özenli olmanız tavsiye ediliyor.
Kaktüs Ve Sukulent Bitkileri Güneş Sever Mi?
Tabiatları gereği bol güneşli ortamlarda konumlandırılmaktan keyif alan kaktüs ve sukulent bitkileri, evlerinizde veya işyerlerinizde güneş ile en fazla buluşabilecekleri noktalara yerleştirmeniz iyi bir tercih olarak gösteriliyor. Kaktüslerinizle ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi onları kavurucu özellikteki öğlen güneşinden korumanız olarak görülüyor. Sukulent her ne kadar sıcaklığa karşı dirençli olmasıyla tanınsa da uzun süre bünyelerine dik biçimde gelen sıcak güneş ışınları onların gövdelerinde geri dönülmez hasarlar oluşmasına sebep olabiliyor. Pencerelerinizin pervazlarına ya da balkonlarınıza yerleştirdiğiniz kaktüslerinizin saksılarını öğle vakitlerinde yarı gölgeli noktalara taşımanız bitkinizin sağlığını korumanıza olanak veriyor.
Kaktüs Ve Sukulent Bitkilerine Ne Kadar Su Verilir?
Sulamadan önce yetiştirme toprağının tamamen kuruduğundan emin olmanız gereken kaktüsleri sularken, bitkinin gövdesine kesinlikle su değdirmemeniz gerekiyor. Gövdelerinin veya topraklarının rutubetli olması, hastalıklara davetiye çıkaran kaktüs ve sukulent toprağı ara ara elinizle nem kontrolüne tabi tutmanız tavsiye ediliyor. Kaktüslerinizi sulayacağınız suyun ısı derecesi de bitkinizin sağlığı açısından önem arz ediyor, çok sıcak ya da çok soğuk su ile sulandığında strese girebilen kaktüs ve sukulentleri sulamak için oda sıcaklığında su kullanılması ideal bir seçim oluyor.
Kaktüs Ve Sukulent Bitkilerine Hangi Gübre Verilir?
Yaşamlarını sürdürmeleri için dışarıdan gübrelenmeleri gerekmeyen kaktüs ve sukulent bitkilerine, zaman zaman azot, fosfor ve potasyum bazlı bitki besinleriyle gıda takviye edildiği biliniyor. Bazı doğa aşıklarının bu bitkilerin randımanını artırmak amacıyla hayvan gübresi ve solucan gübresinden yararlandığı da gözlemleniyor. Bu tür bitkilerinizi gübrelemeniz için en ideal tarih ilkbahar mevsimi olarak gösteriliyor. Dengeli bir biçimde gübrelenmesi tavsiye edilen kaktüslerin hiç gübrelenmemesi verimlerini düşürebilirken, haddinden fazla gübrelenmeleri ölümleriyle sonuçlanabiliyor.
Kaktüs Ve Sukulentler Sıcağı Sever Mi
Zorlu iklim şartlarına karşı yüksek direnç gösteren kaktüslerin -11 santigrat derecenin altında hayata tutunmaları zorlaşıyor. Yine 41 santigrat derecenin üstündeki ortamlara konulduğunda gelişimi duran kaktüs ve sukulent bitkileri -10 ila 40 santigrat derece ısıda seyreden ambiyanslarda yetiştirmeniz öneriliyor.
Etiketler: Kaktüs Bakımı
Mayıs 09, 2024
Listeye dön