Kuzey Amerika kıtasının ve Asya ana karasının yüksek kesimlerinde doğal şekilde yayılış gösteren açelya çiçeği, Fundagiller familyasının en meşhur temsilcilerinden birisi olarak gösteriliyor. Sahip olduğu estetik görünüm sayesinde yerleştirildiği ortamlara dekorasyon bakımından zenginlik katan açelya çiçeği, etrafa yaydığı hoş kokuyla tüm dikkatleri de üzerine çekiyor. Sarı, mor, beyaz, turuncu, pembe ve eflatun renklerindeki çiçekleri genellikle ilkbahar ayının ilk günlerinde açan açelya çiçekleri, bitki severler tarafından iç mekân süs bitkisi olarak çokça tercih ediliyor. Japonya’da binlerce yıldır cüce formundaki türleri yetiştirilen açelya çiçeklerini, mülklerinde misafir etmek isteyen doğa aşıklarının işini kolaylaştırmak için hazırladığımız bakım kılavuzunu takip etmeniz, bitki bakımı hususunda uzun vadede başarılı sonuçlar elde etme şansınızı arttırıyor.
Açelya Çiçeği Hangi Toprağı Sever?
Hemen hemen her toprak cinsine uyum sağlayabilen açelya çiçeğinden maksimum performans almak isteyen doğa aşıklarının bu gözde bitkiyi organik maddeler bakımından zengin, bol humus ihtiva eden ve iyi şekilde drene edilmiş toprak karışımlarına dikmeleri tavsiye ediliyor. Yabani doğa yaşamı içerisinde dere kenarları ve bataklık tarzı mevkilerde hayatını sürdüren açelya çiçekleri için saksı toprağının çürümüş bitki artıklarıyla takviye edilmesi öneriliyor. Lif barındıran topraklarda rahatça büyüdüğü gözlemlenen açelya çiçeklerinin toprağı bitkinin randımanını artırmak için her iki yılda bir saksısı ile beraber değiştiriliyor.
Açelya Çiçeği Güneş Sever Mi?
Talep ettiği doğrultuda güneş ışığıyla buluşturulduğu takdirde çok sağlıklı ve canlı bir yapıya bürünen açelya çiçeğinin, güneşe doğru yöneldiği göz önünde bulundurulduğunda, tamamının güneş ışığından faydalanabilmesi adına ara ara döndürülmesi gerekiyor. Filtrelenmiş haldeki doğrudan güneş ışığı ile beslenmesi gereken açelya çiçeğini, doğrudan bünyesine nüfuz edecek kavurucu özellikteki direkt güneş ışığından uzak tutmanız icap ediyor. Bilhassa gün ortasında dik açıyla gelen güneş ışıklarına karşı mukavemet göstermekte zorlanan açelya çiçeğini, zarar görmemeleri için yarı gölgelik alanlara koymak iyi bir seçim olarak gösteriliyor.
Açelya Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?
Mevsimsel olarak ihtiyaç duyduğu su miktarı farklılık gösteren açelya çiçeğinin, her dem hafif rutubet barındıran toprak içerisinde bulunmaktan keyif aldığı biliniyor. Saksısındaki toprak tamamen kurumadan sulanması önemli olan açelya çiçeğinin, kök kısımlarının çürümesini önlemek için aşırı sulanmaması gerekiyor. Sıcak yaz günlerinde haftada en az iki defa sulama yapılması tavsiye edilen açelya çiçeğinin, soğuk kış sezonunda yedi günde bir su ile buluşturulması yeterli oluyor. Açelya çiçeği büyütürken dip kısımlarında drenaj deliği bulunan ve bu sayede haddinden fazla sulama suyunu tahliye etme özelliği bulunan saksıların satın alınması amatör bahçıvanların işini kolaylaştırıyor.
Açelya Çiçeği Nasıl Gübrelenmeli?
Optimum gelişim seviyesine ulaşması için dışarıdan bitki besini takviyesine gereksinim duyan açelya çiçeğinin; nitrojen, fosfor ve potasyum ihtiva eden gübreler ile desteklenmesi yararlı oluyor. Kış mevsiminin son günlerinden itibaren bahar sezonunun başlangıcına dek gübreleme işlemine tabi tutulabilen açelya çiçeğinin bu dönemler dışında besin takviyesi uygulamasından muaf tutulması gerekiyor. Doğru biçimde gübrelendiği takdirde hastalıklara karşı direnç kazanan açelya çiçekleri, aynı zamanda pitoresk görünümlerini de koruyor.
Açelya Çiçeğinin Gelişimi İçin Nasıl Budanmalı?
Estetik duruşlarını desteklemek adına budanması tavsiye edilen açelya çiçeklerinin, kurumuş parçalarından kurtarılması daha gür bir yapıya sahip olmasına imkân veriyor. Genellikle yaz aylarında çiçeklenen açelya çiçeklerinin budanması için en ideal zaman, çiçeklerinin gövdesinden ayrılmaya başladığı bahar sezonu olarak gösteriliyor. Budanma işlemine tabi tutulurken özenli davranılması icap eden açelya çiçeği, eğer yanlış şekilde budanırsa bir sonraki sene, çiçek açmakta geç kalabiliyor. Bu sebepten ötürü yalnızca kurumuş haldeki ölü çiçeklerin başlarını kopardığınızdan emin olmanız gerekiyor.