Ananas Bitkisi Bakımı Ve Yetiştirmeye Dair Önemli Bilgiler
Kökenleri Güney Amerika’da yer alan Brezilya Federal Cumhuriyeti ve Paraguay Cumhuriyeti’ne uzanan ananas bitkisi, güzel görünümü ve yoğun bir kokuya sahip olan aromasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Anananasgiller familyasının en ünlü temsilcisi olan ananas bitkisinin, ilk olarak 1555 senesinde Jean de Léry tarafından Brezilya ormanlarında keşfedildiği ve akabinde Britanya Adası’na ve Fransa’ya getirildiği biliniyor. Genellikle tropikal iklim kuşağı içerisinde yer alan ülkelerde doğal olarak yayılış gösteren ananas bitkisinin, ülkemizde seralar başta olmak üzere evler ve işyerleri gibi kapalı mekânlarda salon bitkisi olarak yetiştirildiği gözlemleniyor. Ananas bitkisini yuvalarında misafir etmek niyetinde olan bitki severlerin ellerini güçlendirmek adına hazırladığımız, aşağıda yer alan mini bakım kılavuzunu takip etmeniz uzun vadede başarılı sonuçlar elde etmenize yardımcı oluyor.
Ananas Bitkisi Toprağı Nasıl Olmalı?
Hafif karakterli ve kumlu topraklarda verimli bir şekilde gelişim gösteremeyen ananas bitkisinden, maksimum randıman almak adına bol humuslu, iyi drene edilen ve derin bünyeli bir toprak karışımı oluşturmak gerekiyor. Doğru bakım uygulamaları gerçekleştirildiğinde uzun bir süre hayatta kalabilen ananas bitkisi hafif yapılı topraklara ekildiği takdirde yeterli büyüme alanı bulamayacağından kök yapısı gürleşmekte zorlanıyor. Yetiştirme toprağı içerisinde organik maddeler bulunmasından da hoşlanan ananas bitkisinin, talep ettiği pH aralığı 5,5 ila 6 olarak gösteriliyor. Bahçıvanların ananasları yerleştirecekleri saksı toprağına torf ve perlit gibi katkı malzemeleri eklediği biliniyor.
Ananas Bitkisi Güneş Işığı İster Mi?
Bol güneş ışığını ve rutubeti seven ananas bitkisini, talep ettiği güneş ışığına ulaşabileceği noktalara konumlandırmanız bitkinin stres yaşamaması adına büyük önem arz ediyor. Yeterli güneş alamadığı takdirde cılızlaşan ve güçsüzleşen ananas bitkisi, zamanla canlılığını yitiriyor ve büyüme süreci sekteye uğruyor. Çok sıcak veya çok soğuk hava şartlarına karşı direnç gösteremeyen ananas bitkisini özellikle olgunlaşma dönemine girene kadar koruma altında tutmak gerekiyor. Bulunduğu ambiyansın en az 16 santigrat derece olması tavsiye edilen ananas bitkisinin, erişkin seviyeye geldikten sonra iklim koşullarına karşı daha dayanıklı olduğu kaydediliyor.
Ananas Bitkisi Nasıl Sulanır?
Talep ettiği su miktarı mevsimsel olarak farklılık gösteren ananas bitkisini, kavurucu geçen sıcak yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız gerekirken, soğuk kış mevsiminde toprağının nemini koruyacak kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor. İhtiyaç fazlası su saksı dibinde biriktiği zaman kök kısmından başlamak üzere çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ananas bitkisini büyütmek için alt kısmında fazla suyu tahliye etmeye olanak veren drenaj delikleri barındıran saksılar tercih etmek iyi bir seçim olarak gösteriliyor. Ananas bitkisi sulama faaliyetine tabi tutulmadan evvel dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husus ise sulama suyunun asidik derecesi ve ısısı olarak karşımıza çıkıyor. Oda sıcaklığında ve yumuşak pH değerindeki su ile sulandığı takdirde ananas bitkisinin stres yaşamasının önüne geçilmiş oluyor.
Ananas Bitkisi Nasıl Gübrelenmeli?
Uzun süre boyunca sağlığını koruması ve meyve vermeye devam etmesi için dışarıdan bitki besini takviyesiyle desteklenmesi şart olan ananas bitkisinin toprak karışımı içerisine azot, fosfor, fosfor pentoksit, magnezyum, potasyum, potasyum oksit magnezyum oksit karıştırılması tavsiye ediliyor.
Ananas Bitkisi Çoğaltma Ve Köklendirme Nasıl Yapılmalıl?
Ananas bitkisinin gövdesine yakın kısımlarından alınan parçaların su içerisinde bekletilerek köklendirilmesi amaçlanıyor. Bu uygulamanın akabinde bir ila üç hafta aralığında ananas bitkisi kök verir ise direkt olarak toprak ile buluşturuluyor. Söz konusu çoğaltılma işlemi için en fazla kullanılan metot olarak dikkat çekiyor. Farklı yollar kullanarak ananas bitkisi yetiştirmek mümkün olsa da gerek sürecin uzaması gerek ise başarı şansının azalması öteki metotları atıl hâle getiriyor.
Etiketler: Ananas Bitkisi
Nisan 29, 2024
Listeye dön