Zerdeçal - Curcuma Bitkisi Nasıl Yetişir?

Zerdeçal Bitkisi Nasıl Yetişir?

Ana vatanı Hindistan Cumhuriyeti başta olmak üzere Güneydoğu Asya bölgesine has olan zerdeçal bitkisi, halk arasında Hint safranı, zerdeçöp, zerdeçav, sarıboya ve safran kökü olarak biliniyor. Botanik camiasındaki bilimsel ismi Curcuma longa olan zerdeçal Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti gibi ülkelerde doğal olarak yayılım gösterirken; Peru Cumhuriyeti, Tayvan (Çin Cumhuriyeti), Japonya, Endonezya Cumhuriyeti ülkelerinde ticari maksatla seri biçimde yetiştiriliyor. Ülkemizde Akdeniz ve Ege yörelerinde tabii olarak rastlanılan zerdeçal bitkisi, zencefilgiller bitki familyasının kakule ile birlikte en meşhur temsilcisi olarak kabul ediliyor. Tarih sahnesindeki varlığı binlerce yıl öncesine dayanan zerdeçal bitkisi içeriğinde yer alan kurkumin isimli madde sebebiyle geçmişten günümüze gıdalara ve tekstil ürünlerine sarı renk kazandırmak amacıyla kullanılıyor. Aşağıda yer alan bakım kılavuzundaki aşamaları takip etmeniz durumunda sağlıklı biçimde zerdeçal bitkisi büyütmenin püf noktalarını öğrenebiliyorsunuz.

Zerdeçal Bitkisi Nasıl Toprakta Yetişir?

Zerdeçal - Curcuma Bitkisi Nasıl Yetişir?Hava ve su sirkülasyonuna müsaade eder nitelikte geçirgen yapıdaki topraklara dikildiği takdirde başarılı sonuçlar elde edilebilen zerdeçal bitkisinin toprak karışımı içerisine bitkinizin verimini artırması adına besleyiciliği bol organik maddeler eklemeniz tavsiye ediliyor. Hafif nemli saksı toprağında kendisini rahat hisseden zerdeçalın köklerini çürütmemek için haddinden fazla su ile buluşmuş çamur halindeki topraklardan uzak tutulması gerekiyor. Bu noktada en büyük yardımcınız ihtiyaç fazlası sulama suyunun boşaltılmasını sağlayan drenaj delikli saksılar oluyor. Yetiştirme toprağının rutubet dengesini sağlamak adına kimi bahçıvanların pomza taşı, çakıl taşı, vermikülit ve perlit gibi süzek malzemelerden yararlandıkları da gözlemleniyor.

Zerdeçal Bitkisi Işığı Sever Mi?

Özünde tropikal iklim kuşağı içinde yer alan ülkelere özgü bir bitki türü olan zerdeçal bitkisi maksimum gelişim seviyesine erişebilmesi için filtrelenmiş formdaki dolaylı güneş ışığından bolca faydalanabileceği yarı gölgelik alanlara yerleştirilmesi tavsiye ediliyor. Özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle vakitlerinde mümkün ise konumunun değiştirilmesi gereken zerdeçal bitkisi, bu tip kavurucu nitelikteki güneş ışıklarına karşı direnç göstermekte zorlanıyor ve kuruma problemi ile karşı karşıya kalıyor. İç mekânlarda zerdeçal büyütecek olan bitki severlerin, evlerinin balkon veya teras bölümlerinin köşe kısımlarına ya da pencere pervazlarına bu narin bitkiyi yerleştirmeleri, bitkinin sıhhati açısından iyi bir seçim olarak gösteriliyor.

Zerdeçal Bitkisi Nasıl Sulanmalı?

Toprağının tamamen kurumasına izin vermeden sulama işlemine tabi tutulması gereken zerdeçal bitkisinin talep ettiği su miktarı, mevsimsel olarak farklılık gösteriyor. Soğuk geçen kış aylarında toprağının nemini koruyacak kadar sulamanız yeterli olurken, sıcaklığın yüksek olduğu yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız bitki sağlığı için büyük önem arz ediyor. Bazı doğa aşıklarının zerdeçal bitkisinin yapraklarının canlılığını koruması adına fısfıs ile ara ara su püskürttükleri de biliniyor.

Zerdeçal Bitkisi Nasıl Gübrelenmeli?

Optimum gelişim derecesine ulaşabilmesi için dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi gereken zerdeçal bitkisinin düzenli biçimde kompost ve organik gübre ile desteklenmesi tavsiye ediliyor. Zaman zaman sıvı bitki besini ile de gübrelendiği gözlemlenen zerdeçal bitkisinin, aşırı gübrelenmesi bünyesine zarar verebileceğinden dengeli bir beslenme takvimi izlenmesi gerekiyor. Bitkinin gelişim süreci olan ilkbahar ve yaz aylarında yoğun şekilde gübrelenmesi uygun olurken, dinlenme döneminde beslenme işlemine ara verilmesi gerekiyor.

Zerdeçal Bitkisi Toksikoloji Durumu

Evlerinde veyahut işyerlerinde evcil hayvan besleyen amatör bahçıvanların içeriğinde alerjen maddeler bulunan zerdeçal bitkisini yetiştirirken dikkatli olmaları gerekiyor. Olgunlaştıktan sonra gıda takviyesi olarak tüketilen zerdeçal bitkisi yine aynı alerjen olma durumunu sürdürdüğünden yemeklere, kontrollü şekilde karıştırılması tavsiye ediliyor.

Etiketler: Zerdeçal Bitkisi Nasıl Yetişir?
Haziran 08, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.