Yılbaşı Çiçeği Bakımı: Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Çiçekler İçin İpuçları
Yeni yıl döneminin vazgeçilmezlerinden olan yılbaşı çiçeği, kimi çevrelerce kokina ismiyle de tanınır. Sahip olduğu kırmızı renkteki meyveleri ve şirin yapısıyla özellikle yılbaşının yaklaştığı zamanlarda hemen hemen her yerde karşımıza çıkan yılbaşı çiçeğinin ‘’kokina’’ adının kökeni de Rumcadaki kırmızı manasına gelen kokina kelimesine dayanır. Sanılanın aksine tek bir bitki olmayan yılbaşı çiçeği, kırmızı meyveleri ile dikkat çeken silcan bitkisi ile meyvelerin sarılarak aranje edildiği yeşil yapıdaki tavşan memesi bitkisinin birleşimiyle hazırlanır. Söz konusu iki bitkiyi kullanarak yılbaşı çiçeği elde etmek, oldukça maharet ve zahmet gerektirdiğinden yılbaşı çiçeğini hazır olarak satın almak, imal etmekten daha fazla başvurulan bir yöntemdir. Halk arasında mutluluk, bolluk, bereket ve şans gibi kavramlarla özdeşleşen yılbaşı çiçeği hakkında en bilinen öykü ise çiçeklerinin dökülmesiyle ilgilidir. Eğer sene başında sahip olduğunuz yılbaşı çiçeğinin yaprakları bir sonraki yılın ilk gününe kadar dökülmezse bahtınızın açık ve talihinizin yüksek olduğuna inanılır. Sizler de bu güzel bitkiyi evlerinizde veya iş yerlerinizde yetiştirmek istiyorsanız, sizin için hazırladığımız mini bitki bakım rehberini incelebilirsiniz.
Yılbaşı Çiçeği İçin İdeal Toprak Seçimi
Yılbaşı çiçeğinizin uzun ömürlü ve sağlıklı olması için onu doğru toprağa dikmeniz gerekir. İçeriğinde bolca besleyici malzeme bulunan ve ihtiyaç fazlası sudan arındırılmış topraklara konumlandırılması tavsiye edilen yılbaşı çiçeğini yetiştirirken, drenaj delikli saksıları tercih etmeniz işinizi bir nebze kolaylaştırır. Asidik değeri normalden biraz fazla olan yetiştirme toprağında verimi artan yılbaşı çiçeği köklerini sıkıştırmamak adına, hava dolaşımına izin verecek şekilde saksısına yerleştirmeniz bitkinin gelişimi açısından büyük önem taşır.
Yılbaşı Çiçeği İçin Uygun Işık ve Sıcaklık Koşulları
Dolaylı güneş ışığı ile beslenmeyi seven yılbaşı çiçeğini gün içerisinde bol güneş alan yarı gölgelik alanlara koymanız, sağlığını olumlu yönde etkiler. Dik açıyla vücuduna gelen öğle güneşi karşısında kuruma tehlikesi ile baş başa kalan yılbaşı çiçeğini bu tip bir sorun yaşamaması adına pencere pervazlarına ya da balkonların köşe kısımlarına yerleştirebilirsiniz.
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?
İhtiyaç duyduğu su miktarı ve sulama sıklığı mevsimlere göre değişkenlik gösteren yılbaşı çiçeğini, soğuk kış aylarında toprağının kurumasına izin vermeyecek kadar su ile buluşturmanız yeterli olurken, bunaltıcı yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız tavsiye edilir. Yılbaşı çiçeğinizi sulayacağınız zamanlarda belirli bir rutini takip etmeniz bitkinizin susuz kalmasının veya çürümesinin önüne geçer. Bitkiseverler genellikle yılbaşı çiçeklerini yaz mevsiminde haftada iki kez, kış sezonunda ise on beş günde bir sulamayı tercih ederler.
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Gübrelenme ve Besin İhtiyaçları
Dört mevsim boyunca canlılığını koruması için dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilen yılbaşı çiçeği, doğru biçimde gübrelendiği zaman verimli bir gelişim süreci geçirir. Yılbaşı çiçeğini beslemek adına çoğunlukla yavaş salınımlı sıvı bitki besini kullanılır. Gübreler yılbaşı çiçeğinin bitki hastalıklarına karşı daha dirençli olmasını sağlar ve bu bitkiyi güçlendirir. Yeterince gübrelenmeyen yılbaşı çiçeklerinde sararma, solma ve deformasyon gibi hastalıklarla sıkça karşılaşılır.
Etiketler: YılbaşıÇiçeği, ÇiçekBakımı, YılbaşıÇiçeğiBakımı, EvdeÇiçekBakımı, YılbaşıBitkisi, YılbaşıÇiçeğiSulama
Kasım 14, 2024
Listeye dön