Yasemin bitkisi, bünyesinde leylak, kurtbağrı, dişbudak ve zeytin gibi popüler cinsleri barındıran Zeytingiller familyasının çatısı altında yer alıyor. 28 cins ve 700’e yakın türe ev sahipliği yapan Zeytingiller ailesinin ihtiva ettiği cinslerden bir tanesi, yakın tarihte maalesef soyu kuruyarak tarih sahnesinden ayrılmasıyla dikkat çekiyor.
Uzun ömürlü bir bitki türü olarak nam salan yasemin bitkisi, güzel kokusuyla da bitki severleri cezbediyor. Kuzey Amerika anakarası haricinde dünya üzerindeki her bölgede doğal biçimde yayılış gösteren yasemin bitkisinin pitoresk görünümüyle adından söz ettiren beyaz, sarı ve pek sık rastlanmasa da pembe renkli çiçekleri açabiliyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nde yasemin bitkisi ekimi, ananevi Çin tıbbında kendisinden yararlanılması ve bölgenin meşhur yasemin çayının sahip olduğu yüksek ticari değeri sebebiyle 2.000 yıllık bir geçmişe uzanıyor. Botanik literatüründeki Latince ismi "Jasminum" olan yasemin bitkisinin adı etimolojik olarak Farsça dilindeki "yasamin" ve Arapça lisanındaki yasaman sözcüklerinden türetilen ve antik Fransızca diline aktarılan "jessemin" sözcüğüne dayanıyor. Filolojik kayıtlar incelendiğinde Avrupa kıtasında yasemin çiçeğinden ilk kez Fransızca’da 1570 yılında, İngilizce metinlerde ise 17.yüzyılda söz ediliyor.
Günümüzde estetik görünümü ve ilgi çekici kokusu başta olmak üzere çeşitli nedenlerden yetiştirilmesi tercih edilen yasemin çiçeği türlerinin bazıları yabani yaşam koşullarında istilacı türler sınıfında değerlendiriliyor. Kozmetik endüstrisinde hatırı sayılır şekilde faydalanılan yasemin bitkisinin Hindistan başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde düğünler, dini törenler, bayramlar gibi seremonilerde süsleme amaçlı kullanıldığı biliniyor. Kültürel alanda da kıymetli bir noktada kendine yer bulan yasemin bitkisi Tunus'un ulusal çiçeği olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda uluslararası kamuoyunda Arap Baharı ismiyle anılan sürecin başlangıcı kabul edilen Tunus Devrimi’nin sembolü de yasemin çiçeği olarak seçilmiş bulunuyor. Beynelmilel versiyonları yaygın biçimde kadın adı olarak tercih edilen yasemin bitkisi, bazı şehirler için lakap olarak da seçilmiş durumda, örneğin Suriye’nin Şam kenti yerel halk tarafından "Yaseminler Vilayeti" takma ismiyle biliniyor.
Talep gören bir yasemin bitkisi çeşidi olan Arap yasemini (Jasminum sambac) Filipinler Cumhuriyeti ve Endonezya Cumhuriyeti’nde ulusal sembol olarak görülüyor. Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin milli simgesi ise yine bir yasemin bitkisi çeşidi olan hakiki yasemin (Jasminum officinale ) Hawaii Adaları’nda şarkılara ilham veren yasemin bitkisi Tayland Krallığı sınırları içerisinde anneliği temsil ediyor. Mandevilla sanderi, Gardenya, Gelsemium sempervirens, Tabernaemontana divaricata, Mandevilla laxa, Stephanotis floribunda, Parsonsia capsularis ,Cestrum nocturnum, Parsonsia capsularis, Cestrum nocturnum, Nyctanthes arbor-tristis, Murraya panikulata, Plumeria rubra, Trachelospermum jasminoides türleri yasemin bitkisi ile taksonomik olarak akraba olmamalarına rağmen halk arasında Brezilya yasemini, Cape yasemini, Carolina yasemini, Krep yasemini, Şili yasemini, Madagaskar yasemini , Yeni Zelanda yasemini , Turuncu yasemin, Kırmızı yasemin isimleriyle anılıyor.
Arap yasemini, Güney Asya bölgesinde geleneksel olarak kardiyovasküler sorunları tedavi etmek için kullanılan folklorik şifalı bir canlı bitki olmasına karşın yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda yasemin bitkisinin hiçbir türünün kalp sağlığına olumlu bir etkisi saptanamıyor. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan yasemin bitkisi ve türevlerinin hastalıkların tedavisi maksadıyla tüketilmemesi gerekiyor. Çin yasemini ya da Pembe yasemin (Jasminum polyanthum) isimli yasemin bitkisi çeşidinin yaydığı doğal aromanın, özellikle stres ve kaygıyı azaltma ve hafızayı geliştirme açısından insan sağlığına potansiyel faydaları olduğuna dair yazılmış bilimsel makaleler bulunuyor. Bu sebeple uzmanlar kentsel yeşil alan oluşturma faaliyetlerinde başta yasemin bitkisi olmak üzere aromatik odunsu türlerin tercih edilmesi noktasında tavsiyede bulunuyor.