Süs Biberi Bakımı Ve Yetiştirme İp Uçları

Süs Biberi Bakımı Ve Yetiştirme İp Uçları

Sahip olduğu lezzetli aromasıyla yemeklerimizin vazgeçilmezlerinden olan biber sebzesi, aynı zamanda içeriğinde barındırdığı A ve C vitaminleri sayesinde kendisini tüketenlere şifa kaynağı oluyor. Biz de bu güzel bitkiyi evlerinde veya iş yerlerinde organik biçimde yetiştirmek isteyen bitki severlerin işlerini kolaylaştırmak için mini bakım rehberi hazırladık.

Biber Toprağı Nasıl Olmalı?

Organik madde bakımından zengin, besleyici özellikteki toprak karışımları içerisinde kendisini rahat hisseden biber sebzesini büyüteceğiniz toprağı çok iyi şekilde drene etmeniz gerekiyor. Sürekli nemli haldeki toprak karışımında uzun süre bırakıldığı zaman kök kısımlarından başlayarak çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu yüzden biber sebzesinin saksı toprağındaki nem dengesini sağlamak için alt kısımlarındaki ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına müsaade eden drenaj delikleri bulunan modern saksıların kullanmanız tavsiye ediliyor. Maksimum verimle gelişim gösterebilmesi için toprağının asidik derecesinin 6 ila 6,7 seviyelerinde seyretmesi gereken biber sebzesinin büyüme sürecini sekteye uğratmamak adına her yıl düzenli olarak, mevcut saksısının toprağı ile beraber bir boy daha büyük bir saksı ile değiştirilmesi öneriliyor.

Biber Nasıl Sulanmalı?

Toprağının tamamen kurumasına izin vermeden suyla buluşturmanız gereken biber sebzesinin ihtiyaç duyduğu su miktarı mevsimlere göre farklılık gösteriyor. Sıcak geçen yaz günlerinde sık aralıklarla ve bol miktarda suyla sulamanız tavsiye edilen biber sebzesini, soğuk kış mevsiminde toprağını hafif nemlendirecek kadar sulamanız yeterli oluyor. Sulama suyunun ısısı ve pH derecesine dair çeşitli hassasiyetleri bulunan biber sebzesini stres yaşamaması için oda sıcaklığında ve yumuşak asidik dereceye sahip suyla sulamanız büyük önem taşıyor.

Biber Güneş Işığını Sever Mi?

Yeterli miktarda olgunlaşması için filtrelenmiş formdaki güneş ışığından bolca faydalanması gereken biber sebzesini, gün boyu dolaylı güneş ışığıyla beslenebileceği yarı gölgelik noktalara konumlandırmanız ideal bir uygulama olarak gösteriliyor. Vücuduna doğrudan nüfuz edebilecek kavurucu nitelikteki öğle güneşine karşı direnci düşük olan biber sebzesi, bu tip bir durum ile yüz yüze kaldığında kısa süre içerisinde kuruma sorunu yaşayabiliyor. Yetiştiricilerin çoğunlukla biber sebzesinin sağlığını korumak adına bu şirin bitkinin saksısını pencere pervazlarına veya terasların ya da balkonların köşe kısımlarına koydukları biliniyor.

Biber Nasıl Gübrelenir?

İstenilen düzeyde randıman alınabilmesi için dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi tavsiye edilen biber sebzesinin gübrelenmesi esnasında amatör bahçıvanların azot, fosfor, potasyum ve kalsiyum bazlı sıvı bitki besinlerinden sıkça yararlandıkları görülüyor. Özellikle gelişim sürecinde veriminin artması adına yoğun biçimde gübrelenmesi gereken biber sebzesinin gübre karışımı içerisinde belli miktarda magnezyum, manganez, bakır, demir, çinko, bor ve molibden bulunması öneriliyor.

Biber Nasıl Budanır?

Daha gür ve güçlü bir yapıya bürünebilmesi için kuruyan veya çürüyen yapraklarından arındırılması gereken biber sebzesinin budama işlemlerinin düzenli şekilde yapılması, bitkinin bilhassa kök kısımlarının güneşle rahatça buluşabilmesini sağlıyor.

Biber Sebzesini Yakından Tanıyalım

Ana yurdu Amerika kıtasının Güney bölgeleri olarak bilinen biber sebzesinin temsilcilerine Brezilya Federal Birliği topraklarında yoğun şekilde rastlanıyor. Günümüzde dünyanın dört bir yanında aktif olarak yetiştirilen biber sebzesinin ana vatanından sonra ilk olarak, 16. yüzyılda İspanya Krallığı’da yetiştirilmeye başlandığı tahmin ediliyor. Akabinde Büyük Britanya topraklarına da ulaşan biber sebzesi bu ülkeden önce tüm Avrupa ana karasına, sonra da tüm dünyaya yayılıyor. Patlıcangiller ( Solanaceae) bitki ailesinin en fazla tanınan üyelerinden biri olan biber bitkisinin taksonomi bilimi açısından domates, patlıcan, patates ve tütün bitkileri ile akrabalığı bulunuyor. Biber çeşitliliği bakımından zengin olan ve birçok biber türünün rahatça yetiştiği ülkemizde yağlık kapya biber, acı yediveren biber, süs biberi, mazamort üç burun biber, acı kıl biber, Demre sivri biber, Yalova çarliston biber ve cin biberi en çok tercih edilen biber türleri arasında yer alıyor.

Etiketler: Süs Biberi Bakımı,Süs Biberi Yetiştirme
Temmuz 24, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.