Starliçe bitkisi, Güney Afrika’ya özgü bir tropikal bitki olmakla beraber aynı zamanda Mozambik, Botsvana ve Zimbabve’de de doğal olarak yetişiyor. 1770'te Avrupa'ya fuarlar aracılığıyla tanıtımı yapılan bu tür, daha sonra dünyanın diğer bölgelerine de yayılım gösterdi. İhtişamlı çiçekleri ve uzun, zarif yaprakları ile dikkat çeken Starliçe bitkisi ülkemizde ‘’cennet kuşu çiçeği’’ veya ‘’turna gagası’’ olarak da biliniyor. Muz ağacı ile benzer yaprak görünümüne sahip Starliçe yaprakları bitki severler tarafından sıkça Muz ağacı yapraklarıyla karıştırılabiliyor.
Starliçe bitkisi, TikTok gibi sosyal medya platformlarında fenomenler tarafından şaşırtıcı ve ilham verici içeriklerde kullanıldığı için bitki piyasasındaki en popüler ev bitkilerinden biri olarak yerini alıyor.
Starliçe Türleri
Starliçe Çiçeği
Starliçe çiçeği, Strelitziaceae familyasına mensup olup Güney Afrika’da nehir kenarlarında ve otlak alanlarda bulunuyor. Birçok türü bulunan Starliçe çiçeğinin her türünün görüntüsü ve özellikleri farklılık gösteriyor. Renk tonlarının gösterişli oluşu ve diğer bitkilerden ilk anda ayırt edilebilmesi Starliçe çiçeğini tercih edilen bir bitki haline getiriyor.
Strelitzia Reginae
Uzun ve eliptik yapraklara sahip olan Strelitzia Reginae 1,5 metreye kadar boylanabiliyor. Dayanıklı ve uzun ömürlü bir bitki türü olarak bilinen Strelitzia Reginae, özellikle Akdeniz ikliminin hâkim olduğu yerlerde dış mekân bitkisi olarak tercih ediliyor. Bakımı kolay olan Strelitzia Reginae, bol güneş seviyor.
Strelitzia Nicolai
Yaprakları tıpkı Muz ağacı yapraklarına benzeyen Strelitzia Nicolai türü dev Starliçe olarak tanınıyor. Yaprak boyları 1 metreyi bulan Strelitzia Nicolai 8 metreye kadar uzayabiliyor. Çiçek sapları pembe renkte olan Strelitzia Nicolai, kırık beyaz ve gri renkte çiçeklere sahip oluyor.
Strelitzia Juncea
Kılıç şeklinde ince ve uzun yaprakları olan Strelitzia Juncea bodur Starliçe olarak biliniyor. Bakımı son derece kolay olan Strelitzia Juncea, çiçekleri sayesinde bulunduğu ortamlarda renk cümbüşü yaşatıyor.
Starliçe Bitkisinin Bakımı
Starliçe bitkisi, bakımı oldukça kolay bir bitki olarak biliniyor. Ancak, bakım sürecinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor;
Işık : Diğer bir adıyla Cennet Kuşu bitkisi, bol güneş ışığı alan yerleri seviyor fakat doğrudan güneş ışığı alacağı bir konuma koyulması tavsiye edilmiyor. Eğer çok fazla büyüme ve çiçeklenme hedefliyorsanız Starliçe bitkisi bakımı esnasında ışık derecesi büyük önem taşıyor. Parlak ışığa ve az miktarda güneşe ihtiyaç duyan Starliçe bitkisinin doğuya veya batıya bakan bir alana ekilmesi tercih ediliyor. Uzun süreli olarak kuzeye bakan bir konumdan kaçınmanız şart çünkü Starliçe bitkisi, uzun süre karanlık ortamda kalırsa büyüme hızı yavaşlıyor.
Su : Starliçe bitkisi, düzenli olarak sulama istiyor. Toprağın her zaman nemli olmasına dikkat edilmekle beraber, saksıda su birikmesine de izin vermemeniz öneriliyor. Starliçe bitkisi bakımında bir diğer önemli durum, bitkinin ihtiyacı olan sulama miktarının konuma göre değişiklik göstermesi oluyor. Daha parlak ve sıcak alanlarda bulunan bu Starliçe bitkileri daha karanlık ortamlardakilere oranla daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple bakım adımlarında sıra sulamaya gelince toprağın tam kurumasını beklemek daha iyi bir sonuç veriyor. Eğer Starliçenizi fazla sularsanız, bitkiniz kırılgan kahverengi yapraklar geliştirirken, yeterli sulama yapmadığınız takdirde ise merkezden en uzaktaki yaprakları sararmaya başlıyor.
Toprak :Starliçe gibi iç mekan saksı bitkileri için genel olarak iyi drene edilmiş zengin değerlere sahip toprak karışımı kullanılıyor. Tercih ettiğiniz suyun topraktan ve saksıdan dışarı akmasını sağlamak için saksının drenaj deliği olduğundan emin olmanız gerekiyor. Straleçe bitkisi toprağında drenajı teşvik etme yetenekleri nedeniyle hindistan cevizi, vermikülit, pomza, perlit ve aktif kömür tercih ediliyor. Yine Staliçe bitkisi toprağı ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir kez gübreleniyor. Starliçe bitkisi yetiştirirken düzenli, olarak saksı değişimi yapmanız ve bitkinin kökleri saksıyı doldurduğunda, daha büyük bir saksıya aktarmanız gerekiyor.
Starliçe Bitkisinin Çoğalması
Starliçe bitkisi, tohum veya çelikle çoğaltılabiliyor. Tohumdan çoğaltma yapmak için, tohumların ılık bir ortamda ekilmesi gerekiyor. Çelikle çoğaltma yapmak için ise sağlıklı bir daldan yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir parça kesilerek, kesilen parçanın saksılara dikimi gerçekleştiriliyor. Çelikle çoğaltma yöntemi tohumla çoğaltma metoduna nazaran daha kolay ve daha hızlı yapılıyor. İdeal olarak çoğaltma işlemi tarihi için ilkbahar başlangıcı tercih ediliyor.
Çelikle çoğaltma :Bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi.
Starliçe Bitkisinin Anlamı
Starliçe bitkisi, birçok kültürde farklı anlamlara sahiptir. Örneğin, Güney Afrika’da aşk ve mutluluğun sembolü olarak kabul edilir. Ayrıca, evliliğin 9.yıldönümünü kutlamak için kullanılır.
Starliçe Bitkisinin Özellikleri
Starliçe bitkisi yaprakları, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.
Starliçe bitkisi, bulunduğu ortamda havanın tazelenmesine destek olur.
Starliçe bitkisi, üç yaşından itibaren çiçek vermeye başlar.
Starliçe bitkisinin toplumumuzda erkelere hediye edilecek en uygun çiçek türlerinden birisi olduğu kabul edilmektedir. Hatta herhangi bir spor branşında başarı elde etmiş erkeklere gönderilen hediyeler arasında yer almaktadır.
Sadakati, sevgiyi ve özgürlüğü sembolize eder.
Uluslararası Florida Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü'nden Cary Pirone liderliğindeki bir araştırma ekibi, popüler Cennet Kuşu bitkisinde bilirubini tespit etti. Amerikan Bahçe Bitkileri Bilimi Derneği'nin HortScience dergisinin Eylül 2010 sayısında yayınlanan çığır açıcı çalışma, bu ikonik bitkinin renk üretimine yeni bakış açıları sağlıyor. Daha önce "yalnızca hayvanlarda bulunan" bir pigment olduğu düşünülen bilirubin , morluklar ve sarılık hastalarında görülen sarımsı renk tonu olarak bilinir.