Sıklamen Çiçeği Bakımı : Toprak, Işık, Sulama ve Gübreleme Rehberi

Sıklamen Çiçeği Bakımı : Toprak, Işık, Sulama ve Gübreleme Rehberi | Bahçe Market Bloğu

Sıklamen Çiçeği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sıklamen Çiçeğinin Ana Vatanı

Ana yurdu Güney Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’nın Akdeniz havzasına yakın kesimlerindeki dağlık ormanlık alanlardır. Halk arasında tavşankulağı ismiyle de tanınan Sıklamen çiçeğini bilim insanları botanik literatürüne Cyclamen biçiminde kaydediyor. Yabani doğada 23 farklı çeşit ile temsil edilen sıklamen çiçeğinin yalnızca Somali Federal Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti topraklarında yetişen iki farklı endemik türü olduğu biliniyor. Günümüzde büyük oranda ticari maksatlarla yetiştirilen sıklamen çiçeğinin naturel yayılış alanın daraldığı görülüyor. Özellikle Avrupa ana karasında yoğun şekilde üretimi gerçekleştirilen Sıklamen çiçeğinin Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Almanya Federal Cumhuriyeti ve Hollanda Krallığı ülkelerinde yüksek miktarda yetiştirildiği kaydediliyor. Kırmız, beyaz ve pembe renkteki güzel görünümlü çiçekleriyle konumlandırıldığı ortamların estetik seviyesine sınıf atlatan Sıklamen çiçeğini evlerinde veya iş yerlerinde bizzat yetiştirmek isteyen bitkiseverlerin kendilerine yönelik olarak hazırladığımız mini bitki bakım kılavuzunda yer alan bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede bitki yetiştiriciliği alanın başarılı olmalarına olanak sağlıyor.

Sıklamen Çiçeğinin Türleri ve Özellikleri

Sıklamen çiçeğinin yaklaşık 15 türü ülkemizde doğal olarak yayılış gösteriyor. Çuhaçiçeğigiller familyasının en meşhur üyesi olması nedeniyle tüm dikkatleri üzerine çeken sıklamen çiçeği taksonomi bilimi açısından su menekşesi bitkisiyle de yakın akraba konumunda bulunuyor.

Sıklamen Çiçeği Yetiştirme Rehberi

Doğru Toprak Seçimi

Sıklamen Çiçeği, Sıklamen Bakımı, Çiçek Yetiştirme, Sıklamen Sulama, Sıklamen Gübreleme, Doğru Toprak Seçimiİçerisinde bolca organik madde barındıran, besleyici özellikteki topraklara dikilmekten haz duyan sıklamen çiçeğinin verimini artırmak için toprak karışımına humuslu toprak da eklendiği gözlemleniyor. Çamur haline gelmiş, sürekli nemli haldeki topraklarda kök kısmından başlamak üzere çürüme tehlikesi yaşayan sıklamen çiçeğinin sağlığını korumanız adına saksı toprağını çok iyi şekilde drene etmeniz gerekiyor.

Sıklamen İçin Toprak Drenajı

 

Alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına imkân tanıyan drenaj delikleri bulunan modern saksılar, sıklamen çiçeğinin yetiştirme toprağında nem dengesini korumanız yolunda en büyük yardımcınız olarak gösteriliyor.

Sıklamen Çiçeği İçin Besleyici ve Geçirgen Toprak Hazırlama

Kimi bahçıvanların sıklamen çiçeği toprağını daha süzek bir forma sokmak adına pomza taşı, çakıl taşı, cocopeat, perlit, vermikülit gibi malzemelerden yaralandıkları bilinirken, bazı doğa aşıkları sıklamen çiçeği yetiştirmek için web sitemizden kolayca ulaşabileceği, hazır süs bitkisi topraklarını tercih ediyor.

Sıklamen Çiçeği ve Güneş Işığı

Filtrelenmiş Güneş Işığı Neden Önemlidir?

Tam manasıyla gelişim gösterebilmesi için filtrelenmiş formdaki dolaylı güneş ışığından bol miktarda faydalanması tavsiye edilen sıklamen çiçeğini gün boyunca güneş ışığına erişebileceği yarı gölgelik alanlara konumlandırmanız ideal bir uygulama olarak gösteriliyor. Çok fazla rüzgâra maruz kalacağı noktalara konmaması icap eden sıklamen çiçeğini bünyesine doğrudan temas edecek kavurucu nitelikteki güneş ışıklarına karşı korumanız gerekiyor. Bu tip bir durumla muhatap olduğunda vücut ısısı hızla yükselen Sıklamen çiçeğinin kuruması işten bile olmuyor.

Sıklamen Çiçeği İçin İdeal Yerleşim Alanı

Yetiştiricilerin Sıklamen çiçeğinin sıhhatini muhafaza etmek için genellikle bu şirin çiçeği balkonların ya da terasların köşe kısımlarına veya pencere pervazlarına yerleştirdikleri biliniyor.

Sıklamen Çiçeği Sulama Teknikleri

Mevsimsel Sulama İpuçları

Talep ettiği su miktarı mevsimsel olarak farklılık arz eden Sıklamen çiçeğini toprağını kurutmasına müsaade etmeden sulama faaliyetine tabi tutmanız tavsiye ediliyor. Soğuk geçen kış günlerinde az miktarda su kullanarak geniş periyotlarda sulamanız yeterli olan Sıklamen çiçeğini çok sıcak yaz aylarında bol su ile sık sık sulamanız öneriliyor.

Sulama Suyu Özellikleri

Sulama suyu çok sıcak veya çok soğuk olduğu takdirde strese girebilen sıklamen çiçeğini sularken oda sıcaklığında su kullanmanız bitkinin sağlıklı bir büyüme süreci geçirmesi adına büyük önem taşıyor. Asidik değeri yüksek olan su ile sulandığı durumlarda da randımanı düşen sıklamen çiçeğini pH ölçeği yumuşak seyreden sulama suyu ile sulamanız gerekiyor. Eğer çeşme suyu kullanmak zorunda kalırsanız suyu en az 24 saat dinlendirmeniz icap ediyor.

Sıklamen Çiçeği Gübre Rehberi

Çiçeklenme Döneminde Gübreleme

Sıklamen çiçeklerinin bilhassa çiçek açtıkları dönemlerde dışarıdan ekstra bitki besini ihtiyaç oluyor. Bu zamanlarda bitki severlerin her on beş günde bir sıvı bitki besini kullanarak Sıklamen çiçeklerini gübreledikleri görülüyor.

Etiketler: Sıklamen Çiçeği, Sıklamen Bakımı, Çiçek Yetiştirme, Sıklamen Sulama, Sıklamen Gübreleme, Doğru Toprak Seçimi
Aralık 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR