Saksı Çeşitleri Ve Materyalleri : Bitkilerinizi Doğru Saksı İle Buluşturun

Saksı Çeşitleri Ve Metaryelleri : Bitkilerinizi Doğru Saksı İle Buluşturun

Bitkilerinizi yetiştirirken saksı seçiminizin peyzaj ya da salon bitkisi bakımında en az toprak seçimi kadar büyük önem arz ettiğini bilmeniz gerekiyor. Her saksı çeşidinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları olduğundan, herhangi bir saksı tercih ederken temel kriterleri göz önünde bulundurmanız tavsiye ediliyor. Bitkinizi içine yerleştirmek için bir saksı almaya karar verdiğinizde; bitkinin yetiştirileceği iklim koşulları, hanenin veyahut bahçenizin büyüklüğü ve saksıların bulunduğu ortama kazandıracağı estetik görüntü ehemmiyetli faktörler olarak dikkat çekiyor. Eğer bitkinizin sağlıklı bir gelişim göstermesini istiyorsanız ona en uygun saksı çeşidini seçmeniz icap ediyor aynı zamanda doğru saksıyı kullanmanız bitkinizde saksı kaynaklı ortaya çıkacak sorunların önüne geçeceğinden uzun vadede ekonomik açıdan da size fayda sağlıyor.

Saksılar temelde iç mekan saksıları ve dış mekan saksıları olmak üzere ikiye ayrılıyor. Farklı kullanım amaçları olan iç mekan ve dış mekan saksıları belirleyici nitelikler arasında en bilineni boyut olarak kabul ediliyor. Salon bitkisi büyütmek maksadıyla intihap edilen saksılar ekseriyetle dış mekanda kullanılan muadillerine nazaran daha küçük olmalarıyla biliniyorlar. Küçük süs bitkilerini konuk etmek adına ideal tercih şeklinde ifade edilen iç mekan saksılarının dekoratif amaçlara da hizmet etmesi bekleniyor. Öte taraftan, dış mekan saksıları iç mekan saksılarına nazaran daha büyük olduğu gibi kimi zaman devasa büyüklüğe sahip olabiliyorlar. Dış mekan saksıları genellikle yıl boyu açık alanda bulunduğundan; yağmur, kar ve rüzgar gibi zorlayıcı hava koşullarına karşı dayanıklı malzemeden imal ediliyor. Aynı zamanda UV ışıkları ve donma riskine de mukavemet edecek biçimde tasarlanan dış mekan saksıları, çoğunlukla içindeki toprağın iyi drene edilmesi için delikli bir dizayn ile bitkiseverlerin beğenisine sunuluyor.

Plastik Saksılar

Dünya üzerinde ilk defa 1907 senesinde kullanımına başlanan plastik, günümüzde plastik saksı üretimi de dahi olmak üzere çok çeşitli alanlarda üreticiler tarafından değerlendiriliyor. Tarihte en çok seri üretimi gerçekleştirilen ürün olarak dikkat çeken plastik, her form ve tasarıma uygun şekilde biçimlendirilmesi ve benzer malzemelere oranla ucuz olması nedeniyle saksı imalatı için de çokça tercih ediliyor. Kırılıp parçalanma ihtimali hayli düşük olan plastik saksılar, topraktan imal edilen saksılara nazaran daha fazla hava deliği barındırabildiğinden bitkiseverler tarafından sıklıkla kullanılıyor.

Toprak Saksılar

Toprak saksılar ekseriyetle; pişmiş toprak, seramik ve çeşitli kil bazlı malzemelerden üretiliyor. Bitkiseverler tarafından çoğunlukla ilk ekim saksısı olarak tercih edilen toprak saksılar; sırsız, hafif gözenekli olarak imal ediliyor. Seramik saksılar ise daha yoğun, daha az gözenekli ve hem içi hem dışı sırlı şekilde üretilme eğilimine sahip oluyor. Tüm dış mekan veya iç mekan bitkileri için uygun olan toprak saksılar, geleneksel saksılar olarak biliniyor. Toprak saksıların fiyatı çok fazla değişkenlik gösteriyor bazıları çok ucuz olabilirken kimilerinin maliyeti çok yüksek tutarları bulabiliyor.

Beton ve Taş Saksılar

Genellikle etli bitkiler yetiştirmeyi tercih eden bitkiseverler tarafından tercih edilen beton saksılar, içerisinde barındırdığı toprağın suyu kolayca emmesine ve suyun buharlaşmasına olanak sağlayan gözeneklere sahip olmasıyla diğer saksı türlerinden ayrışıyor. Bunun yanı sıra inanılmaz derecede dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıyla nam salan beton saksılar aynı zamanda dekoratif amaçlarla da kullanılıyor.

Seramik Saksılar

Üretim sektöründe, hali hazırda ham maddesi kil olan tüm metaların ortak ismi olarak seramik sözcüğü kullanılıyor. Esasında bitki yetiştiriciliği ile iştigal eden kişilerce toprak saksı namıyla anılan saksıların da temelde seramik saksı kategorisi altında değerlendirilmesi gerekiyor. Zira, muhtevasında demir oksit bileşiği ihtiva etmesinden ötürü kızıl bir tona malik olan saksıların renkleri haricindeki tüm nitelikleri, pişirilme biçimleri ve imalat metotları ak seramik ile benzerlik gösteriyor. Çok farklı renk ve boyutta örneklerine rastlanabilen seramik saksılar, aynı zamanda sır işlemi yapılmaksızın ya da natürel sır karışımı kullanarak sırlandığında geri döşüme tabi tutulabildiğinden doğa dostu bir saksı olarak nitelendiriliyor.

Etiketler: Saksı, Saksılar, Saksı Çeşitleri
Mart 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.