Ruj Çiçeği Bakımı Ve Yetiştirmenin Püf Noktaları
Güney Doğu Asya’da Tayland Krallığı, Myanmar Birliği Cumhuriyeti (Birmanya / Burma), Malezya ve Singapur Cumhuriyeti’nde doğal olarak yayılış gösterdiği bilinen ruj çiçeği, aynı zamanda bitki severler tarafından dünyanın dört bir köşesinde iç mekânlarda süs bitkisi olarak çokça yetiştiriliyor. Birbirinden farklı renkte göz alıcı çiçeklere sahip olan ruj çiçeği, büyütülmesinin pek fazla zahmet gerektirmemesi ve bulunduğu ortamın dekorasyonuna kattığı zenginlik sebebiyle çiçekli bitki cinsleri arasında popülaritesini her zaman koruyor. Ülkemizde de pek çok evde ve ofiste tropikal bir rüzgâr estiren ruj çiçeğini mekânlarında misafir etmek isteyen doğa aşıklarının işlerini kolaylaştırmak için hazırladığımız temel bitki bakım kılavuzunu takip etmeleri uzun vadede bitki yetiştiriciliğinde başarılı sonuçlar elde etmelerine olanak sağlıyor.
Ruj Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?
Özünde epifit (tırmanıcı) yapıda olan ve mutedil iklim kuşağı içerisinde yer alan beldelerde yaşamını sürdüren ruj çiçeğinin, kendisini rahat hissetmesi için hava sirkülasyonuna izin veren, hafif rutubet ihtiva eden, iyi drenajlı saksı toprağına dikilmesi tavsiye ediliyor. Genellikle yetiştirme toprağı karışımına turba yosunu ve kum eklendiği de bilinen ruj çiçeğinin, toprak drenajını kolaylaştırmak adına alt kısmında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkması için drenaj deliği bulunan saksılara konumlandırılması öneriliyor. Saksının dip kısmındaki su boşaltılmadığı takdirde kök kısımlarından başlayarak çürüme tehlikesiyle karşı karşıya gelen ruj çiçeği, bu sorun çözülmediğinde kısa sürede yaşama veda ediyor.
Ruj Çiçeği Güneş Işığı Sever Mi?
Maksimum randımana ulaşabilmesi için günde en az üç saat güneş ışığından faydalanması gereken ruj çiçeğinin, vücudunun ısı seviyesini yükselterek sağlığına zarar verecek kavurucu nitelikteki doğrudan güneş ışığına karşı korunması gerekiyor. Dolaylı şekilde kendisine erişecek filtrelenmiş formdaki güneş ışığı ile buluşmaktan haz duyan ruj çiçeğini, yarı gölgelik alanlara yerleştirmek ideal bir seçim oluyor. Ruj çiçeği az güneş ışığına maruz kaldığı durumlarda yaşamını sürdürebilmesine rağmen çiçek açmakta zorlanıyor. Bu sebeple uzmanlar bu güzide çiçeğin gereksinim duyduğu kadar güneş ışığı altında kalamayacağı noktalarda yetiştirilmemesi gerektiğini söylüyor.
Ruj Çiçeği Nasıl Sulanır?
Talep ettiği su miktarı mevsimsel olarak farklılık gösteren ruj çiçeğini sıcak yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız gerekirken, soğuk geçen kış aylarında haftada bir kez sulama faaliyetine tabi tutmanız yeterli. Ruj çiçeğinin verimli bir gelişim süreci geçirmesi için sulama suyunun sertlik derecesi ve ısısı da önemli faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Kireçli ve asidik değeri yüksek su ile sulanmaması gereken ruj çiçeğinin sulama suyunun, bitkinin strese girmemesi açısından oda sıcaklığında olması öneriliyor. Saksı toprağı tamamen kurumadan sulanması gereken ruj çiçeğinin, toprağının nem oranını dengelemek adına belirli bir sulama rutini kapsamında sulanması faydalı oluyor. Bu sayede her seferinde aynı miktar su ile aynı zaman dilimleri arasında sulama uygulanan ruj çiçeği sağlıklı bir biçimde büyüme olanağı yakalıyor.
Ruj Çiçeği Ne Zaman Gübrelenir?
Bilhassa çiçeksiz olduğu dönemlerde gübrelenmesi tavsiye edilen ruj çiçeğinin, bünyesine uzun sürede nüfuz eden dengeli sıvı bitki besiniyle takviye edilmesi faydalı oluyor. Ayda iki kez sulama suyuna eklenecek likit gübreyle desteklenmesi gereken ruj çiçeği bu sayede canlılığını korurken aynı zamanda bitki hastalıklarına karşı da direnç kazanıyor. Genellikle bir litre sulama suyuna katılan bir kapak sıvı bitki besini formülüyle gübrelenen ruj çiçeğinin, gelişim mevsimi süresince gübrelenme işlemine tabi tutulması gerekiyor.
Ruj Çiçeği Ne Zaman Budanır?
Resimsi görünümünü koruması adına düzenli aralıklarla budanması önerilen ruj çiçeği, budama işleminin yardımıyla gereksiz dallardan kurtulduğu için daha güçlü ve sağlıklı şekilde gelişim gösterebiliyor.
Etiketler: Ruj Çiçeği Bakımı
Mayıs 18, 2024
Listeye dön