Yaklaşık 107 cins ve 3.700 tür içeren yılanyastığıgiller (Araceae) ailesinden olan Patos sarmaşığının Latince ismi Scindapsus pictus olarak biliniyor. Anayurdu Hindistan ve Tayland olan Patos sarmaşığı doğal yaşam alanında, ağaç gövdelerine havadaki kökleriyle tırmanarak veya desteksiz ise yerde yuvarlanarak yaşamını sürdürebiliyor. Patos sarmaşığı aynı zamanda Bangladeş, Malezya, Borneo, Java, Sumatra, Sulawesi ve Filipinler’de yayılım gösteriyor. Patos sarmaşığının literatürdeki ismi olan Scindapsus pictus, Yunanca sarmaşık benzeri bir bitki manasına gelen ‘’skindapsos’’ ve Latince “boyanmış” anlamını barındıran ‘’pictus’’ kelimesinin birleşiminden oluşuyor. Boyalı ifadesinin kullanılmasının ana sebebi ise Patos sarmaşığının gümüş varak misali renkli yaprakları olmasından ileri geliyor.
Scindapsus Pictus Çeşitleri
Popüler olan beş adet Patos sarmaşığı çeşidi bulunuyor. Birçoğu çok benzer görünüme sahip olan Patos sarmaşıkları arasında ana farklar, yapraklar üzerindeki gümüş lekelerin miktarı veya yerleşimi olarak gösteriliyor. Bununla birlikte bu beş çeşit haricinde çok nadir olarak yetiştirilen Patos sarmaşığı çeşitleri de bulunuyor.
Scindapsus pictus 'Argyraeus'
İngilitere’de Kraliyet Bahçıvanlık Derneği (RHS) tarafından, Bahçe Liyakat Ödülü sahibi olan bu Patos sarmaşığı çeşidi, toptan olarak ticareti gerçekleştirilen ve en yaygın şekilde bahçe marketlerde ulaşılabilen çeşit olarak dikkat çekiyor.
Scindapsus pictus 'Gümüş ann'
Nadide bir Patos Sarmaşığı çeşidi olan Scindapsus pictus 'Gümüş ann' zor bulunuyor ve bitki severler için ona ulaşmak zor ve maliyetli olabiliyor. Diğer Patos sarmaşığı çeşitlerine göre daha yavaş büyüyen bu bitkinin satışı için açık artırmalar yapıldığı biliniyor.
Scindapsus pictus 'Egzotika'
Trebie ismi ile de anılan bu Patos sarmaşığı çeşidini diğer çeşitlerden ayıran en can alıcı özelliği, büyük boyuttaki yapraklara sahip olması iken, yaprakları üzerindeki parlak kısımların boyutları da diğer çeşitlere nazaran farklılık gösteriyor.
Scindapsus pictus 'Gümüş kadın'
Bulunması daha nadir ve zor olan bu Patos sarmaşığı çeşidine ulaşmak neredeyse mümkün olmuyor. Genel olarak satış noktalarında rastlanmayan bu çeşide gönül veren bitki severler yabani doğada geziler yaparak bu türe erişmeye çalışıyorlar.
Scindapsus pictus 'Yeşim saten'
Eşine az rastlanır bir Patos sarmaşığı türü dür.
Patos sarmaşığı Bakımı
Işık : Direkt güneş ışığı almayı sevmez. Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yapraklarını kaybetme tehlikesi yaşar.
Sulama Aşırı sulanma, Patos sarmaşığı için en büyük sorun olarak göze çarpıyor. Gereğinden fazla sulama yapıldığında Patos sarmaşıklarının kökleri hızlı şekilde çürüyor. Bu sebeple Patos sarmaşığını, toprağı kurumadan sulamamanız tavsiye ediliyor. Yaklaşık 10 günde bir sulanması, Patos sarmaşıkları için yeterli oluyor.
Gübreleme Uzmanlar, Patos sarmaşığına gübre vermek için en uygun zamanın ilkbahar ve yaz ayları olduğunu söylüyor. Bitki, aktif büyüme döneminde olduğu için gübrelerin etkisi bu zamanlarda daha belirgin oluyor.
Sıcaklık : Nemli ve sıcak ortamları tercih eden Patos sarmaşığının bulunduğu ortamın 12°C derecenin altına düşmemesi büyük önem taşıyor.
Saksı Değişimi : Patos sarmaşığınızın bulunduğu saksının drenaj deliklerinden kökler baş vermeye başladıysa, saksı değişim zamanı gelmiş demek oluyor. Patos sarmaşığının saksı değişiminin ilkbahar döneminde yapılması öneriliyor. Saksı değişim döneminde Patos sarmaşığınızı mevcut saksıdan daha büyük boy saksıya dikmek yeterli oluyor. Saksı değişimi yaparken Patos sarmaşığı toprağına gübre de karıştırmanız ve gübrenin kullanım süresine göre yenileme yapmanız daha verimli bir sonuç almanız için tavsiye ediliyor.