Patos Salon Sarmaşığı Çiçeği Bakımı

Patos Salon Sarmaşığı Çiçeği Bakımı

Ana yurdu Hindistan Cumhuriyeti ve Tayland Krallığı toprakları olarak bilinen patos sarmaşığı; vahşi doğa şartlarında ağaçların gövdelerine, havadaki kökleri aracılığıyla tırmanarak ya da desteksiz biçimde yerde yuvarlanarak hayatını devam ettiriyor. Botanik literatürüne bilimsel adı Scindapsus pictus şeklinde kaydedilen patos sarmaşığı, ana vatanının yanı sıra Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Malezya, Filipinler Cumhuriyeti, Borneo Adası, Cava Adası ve Sumatra Adası gibi mevkilerde yoğun olarak yayılım gösteriyor. Temelde toplum tarafından çokça tanınan, popüler durumda 5 tane patos sarmaşığı çeşidi bulunuyor. Patos sarmaşıklarını alt türlere ayrıştırırken en belirgin kriter bu güzel bitkinin yapraklarında bulunan gümüş renkteki lekelerin miktarı ve yayılma biçimi olarak gösteriliyor. Yine bu dünyaca meşhur patos sarmaşığı çeşitlerinin yanı sıra halk tarafından daha az bilinen ve tabiatta nadiren örneklerine rastlanan özel patos sarmaşığı çeşitleri de bulunuyor.

En Bilinen Patos Sarmaşığı Çeşitleri

Scindapsus pictus Argyraeus

patos sarmaşığı bakımı, salon sarmaşığı bakımı, patos bakımıİç mekânlarda yetiştirilmek üzere salon bitkisi satışı yapan dükkanlarda en sık karşımıza çıkan patos sarmaşığı çeşidi olan Scindapsus pictus 'Argyraeus' Birleşik Krallık (Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı) sınırlarında bulunan Kraliyet Bahçıvanlık Derneği (The Royal Horticultural Society) (RHS) tarafından Bahçe Liyakat Ödülü’ne layık görülmesiyle biliniyor.

Scindapsus pictus - Gümüş Ann

Çok yüksek tutarlara çıkan fiyatıyla dikkatleri üzerine çeken bir salon sarmaşığı türü olan Scindapsus pictus 'Gümüş Ann' bitkisinin satışı özel mezatlar aracığıyla yapılıyor. Açık artırma usulüyle en fazla ücreti ödeyen kişilerin sahip olabildiği bu nadide patos sarmaşığı türü, diğer akrabalarına oranla çok yavaş büyüyor ve doğada çok az eşine rastlanıyor.

Scindapsus pictus Egzotika

Sahip olduğu devasa boyuttaki gösterişli yapraklarıyla öteki patos sarmaşığı türlerinden farklılık gösteren ‘Scindapsus Pictus 'Egzotika'nın bir diğer önemli özelliği ise yapraklarındaki gümüş rengindeki lekelerin çok parlak olması şeklinde önümüze geliyor.

Scindapsus pictus - Gümüş Kadın

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Scindapsus pictus 'Gümüş Kadın' isimli patos sarmaşığı çiçeğine herhangi bir çiçekçide ya da şehir içinde denk gelmek maalesef mümkün olmuyor. Doğa kâşifleri tarafından gerçekleştirilen keşif gezileri sırasında çok nadiren de olsa birkaç temsilcisi görüntülenen bu güzide bitkinin yok olmaması adına gözetim altına alınması gerekiyor.

Scindapsus pictus - Yeşim Saten

Bitkiseverler tarafından en fazla talep edilen patos sarmaşığı çiçeği çeşidi olan Scindapsus pictus 'Yeşim Saten' bitkisi, dolandırıcılar tarafından masum insanları kandırmak adına kullanılabiliyor. Kimi kötü niyetli insanlar farklı bitki türlerini Scindapsus pictus 'Yeşim Saten' bitkisiymiş gibi doğa aşıklarına satıyor ve haksız kazanç elde ediyor. Bu tip durumlarla muhatap olmamak adına amatör yetiştiricilerin çok dikkatli olması tavsiye ediliyor.

Patos Sarmaşığı Bakımı

Patos Sarmaşığı Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Organik maddece zengin, besleyici özellikteki topraklarda yetişmekten memnuniyet duyan patos sarmaşığı bitkisinin sağlıklı bir gelişim süreci yaşaması için toprağını çok iyi şekilde drene etmeniz gerekiyor. Patos sarmaşığı toprağında nem dengesini sağlamanız adına en büyük yardımcınız; alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına olanak veren drenaj delikleri bulunan modern saksılar oluyor. Bazı bitkiseverlerin saksı toprağını daha süzek hâle getirmek için vermikülit, cocopeat, pomza taşı, çakıl taşı ve perlit gibi malzemelerden yararlandıkları gözlemleniyor.

Patos Salon Sarmaşığı Güneş Işığını Sever Mi?

Maksimum büyüme seviyesine ulaşabilmesi adına filtrelemiş formdaki güneş ışığından bolca faydalanması tavsiye edilen patos sarmaşığı bitkisini gün boyu güneş ışığına kolayca erişebileceği yarı gölgelik alanlara konumlandırmanız ideal bir uygulama olarak gösteriliyor.

Salon Sarmaşığı Nasıl Sulanmalıdır?

Talep ettiği su miktarı mevsimlere göre farklılık gösteren patos sarmaşığı bitkisini yaz aylarında bol su ile sık sık sulamanız gerekirken, soğuk kış günlerinde toprağının tamamen kurumasına izin vermeyecek kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor.

Patos Salon Sarmaşığı Bitkisi Nasıl Gübrelenmelidir?

Bitkiseverlerin genellikle patos sarmaşığı bitkisini gübrelerken yavaş salınımlı sıvı bitki besini tercih ettikleri biliniyor. Bitkinin büyüme sürecinin zirvede olduğu ilkbahar mevsiminde yoğun biçimde gübrelenmesi büyük önem taşırken, özellikle dinlenme dönemine geçtiği kış aylarında gübrelenmemesi tavsiye ediliyor.

Etiketler: Patos Sarmaşığı Bakımı
Ekim 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.