Para ağacı anavatanı olan Güney Afrika’nın KwaZulu-Natal, Doğu Cape, Transvaal eyaletlerinde ve Mozambik’te yaban hayatı içerisinde bölgeye özgü bir tür olarak yer alıyor. Para ağacı aynı zamanda İspanya’nın Kanarya Adaları’nda, Yeni Zelanda’da, Avustralya’da, Meksika’da ve Svaziland’ da doğal koşullarda yetişiyor. Günümüzde çeşitli yollarla dünyanın muhtelif bölgelerine yayılmış olan Para bitkisine Kuzey Kaliforniya'nın San Francisco bölgesinde, Monterey’de ve güneyde Santa Barbara, Los Angeles, Orange ve San Diego’da, Kauai, Hawaii'de ve Waimea bölgesindeki Hanapepe'de, Hanapepe Nehri boyunca Awawa Yolu üzerinde rastlamak mümkün oluyor.
Dünya üzerinde bilinen 77 çeşidi bulunan ve bitki literatüründeki latince ismi Crassula Ovata olan para ağacının bu biçimde adlandırılmasının altında yumurta (Ovata) biçimindeki yaprakları ve kalın (Crassula) gövdesi yatıyor.
Dirençli yapısıyla adından söz ettiren para ağacı, çiçeklerinin hafif ve tatlı rayihasıyla arıları, kelebekleri, sinekleri ve böcekleri cezbederek tozlaşma yoluyla ürüyor. Uzak Doğu kültüründeki tanınırlığı Çin’deki kadim Tang Hanedanlığı’na kadar uzanan Para ağacı, uygun koşullar altında yetiştirildiği takdirde 18 metreye kadar uzanan boyu ve 100 yıllık ömrü ile tüm bakışları üzerine topluyor.
Para Ağacı Çeşitleri
Halk arasında bolluk çiçeği, zenginlik çiçeği, şans çiçeği, mücevher çiçeği ve yeşim çiçeği gibi farklı isimlerle anılan ve birçok kişinin manevi açıdan değer atfettiği para ağacı çeşitleri kendi arasında birçok türe ayrılıyor. Bulunduğu ortama göre değişen türler arasında en popülerleri ‘’kamp ateşi ‘’ ismiyle anılan türü olan para ağacının diğer çeşitleri de botanik dünyasında gayet popüler türler olarak anılıyor. Buna göre para ağacının en bilindik çeşitleri aşağıdaki şekilde sıralanıyor:
-
Jade,
-
Monstrose, Gollum, Hobbit,
-
Finger Jede,
-
Çin Para Çiçeği (Pilea),
-
Crassula Arborescens Silver Dollar Jade,
-
Crassula Ovata Whirly Bird,
-
Crassula Ovata Lemon & Lime,
-
Crassula Portulacea Minima Mini Jade.
Para Ağacı Bakımı
Para ağacı bakımı, başlangıçta bir nebze zor olarak tanımlanabiliyor, özellikle ilk 3 ay zarfındaki tutundurma süreci biraz emek gerektiriyor. Fakat para ağacı köklendikten sonra bakılması en zahmetsiz türler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Temelde para ağacı bakımı için küçük püf noktaları var. Örneğin; Ağacınızı esinti, cereyan gibi durumlardan etkilenmemesi adına doğru bir konuma yerleştirmeniz gerekiyor. Yine para ağacı için bir başka kayda değer durum, ağacınızın yerini değiştirmemeniz çünkü para ağacı bu tip değişikliklerden hiç hoşlanmıyor ve bu yer değişiklikleri nedeniyle olumsuzluklar yaşamaya başlıyor.
Işık
Para ağacının en büyük ihtiyacı, dolaylı yoldan aldığı güneş ışığı. Günde yaklaşık 4-6 saat arasında güneş gören bir noktada bulunan para ağaçları, verimli bir büyüme süreci yaşıyor. Bununla birlikte soğuğa karşı da gayet dayanıklı bir tavır sergileyen para ağacı, kış mevsimlerinde bile çiçek açabiliyor. Güneş ışığı alan kısımları daha çabuk büyüyen Para ağacınızın simultane formda gelişim göstermesini istiyorsanız ağacınızı düzenli aralıklarla gün ışığına doğru döndürmeniz tavsiye ediliyor. Para ağacı parlak ama dolaylı ışık seviyor. Doğrudan güneş ışığı, yapraklarının yanmasına sebep olabiliyor.
Su
Para ağacı çiçeği bitkisini sularken son derece özenli bir biçimde davranmanız büyük önem arz ediyor. Para ağacının haftada bir kez sulanması yeterli. Aşırı suyu sevmediği için dibinde su birikmesi büyük bir felaket olarak tanımlanabiliyor. Fazla sulanması durumunda Para ağacınızın yapraklarında ve köklerinde hemen çürümeler oluşmaya başlar. Bu nedenle sulamayı az miktarda yaparak, toprağın nemlenmesi sağlamanız yeterli.
Toprak
Para çiçeği çoğaltma işleminin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için toprak seçimi çok önemli. Su tutucu özelliği düşük olan ponza taşıyla elde edilmiş, suyu süzen ve havadar bir toprak seçimi, nokta atışı bir tercih.
Sıcaklık
Para ağacı, 18 C° ile 27 C° arasındaki sıcaklıklarda en iyi şekilde gelişim gösteriyor. Kış aylarında yaklaşık olarak -5°C ye kadar soğuğa belli şartlar altında direnç gösteren para ağacının, sağlıklı büyümesi için oda sıcaklığında tutulması tavsiye ediliyor.
Gübreleme
Para ağacının, büyüme mevsimi boyunca ayda bir kez kaktüs ve sukulent gübresi ile gübrelenmesi, uzun vadede daha verimli olmasını sağlıyor.
Saksı Değişimi
Para ağacı, saksı konusunda oldukça seçici bir tutum sergiliyor; rahat büyüyebilmesi ve kök salabilmesi için derin ve büyük saksı tercih ediyor. Para ağacınızın sağlığı için her 2-3 yılda bir saksı değişikliğine gitmeniz öneriliyor.
Para Ağacı Hakkında İlginç Bilgiler
Para çiçeği kısa sürede çiçek açmıyor. Bu durumda, 4 yıllık bir süreci göze almanız gerekiyor. Köklenme, büyüme ve giderek güçlenme süresini ancak bu kadar zamanda tamamlayan para ağacı, 4 yılın sonunda birbirinden farklı şekillerde çiçek açarak pitoresk bir görüntüye kavuşuyor.
Güney Afrika’da para ağacı kökleri Khoi kabilesi başta olmak üzere diğer kabileler tarafından besin olarak tüketiliyor. Kökleri rendeleniyor, pişiriliyor ve koyulaştırılmış krema ile tüketiliyor. Yaprakları ise tıbbi amaçlarla kullanılıyor. Güney Afrikalılar para ağacının yapraklarını sütle kaynatıp içerek ishale ve epilepsiye karşı direnç kazanmaya çalışıyorlar.
Feng Shui’ye göre para ağacı, eve refah ve bereket çeken bir bitki olarak tanımlanıyor. Evin güneydoğu köşesine yerleştirilmesi tavsiye ediliyor ve para ağacının yapraklarının tozunu düzenli olarak temizlemek, ona sevgiyle bakmak bereketi çağırmak için önemli bir ritüel olarak görülüyor.