Orkidenin Saksı ve Toprak Değişimi Nasıl Yapılır?

Orkide Saksı Ve Toprak Değişim Nasıl Yapılır?

Saksı Değişimi Neden Yapılır?

Genel anlamda saksı değişiminin yapılma nedeni bitkinin bulduğu saksının bitkiye, bitkinin köklerine küçük gelmesidir. Elbette bitkiler için ideal bir saksı boyutu bulunmamaktadır bunun yerine bitkinizin türüne göre uygun bir büyüklükte bir saksı almanız gerekmektedir. Bitkinizin ihtiyaçları değişiklik gösterebilir bu nedenle doğru saksı seçimi oldukça önemlidir.

Saksı değişimi yapılmasının ana sebebi bitkinin büyümeye devam etmesi ve eski saksının bitkinin köklerine küçük gelmesinden kaynaklanmaktadır. Yeni saksıyı seçerken, bitkinin türüne, saksı çeşidinin uyumluluğu ve saksının genişliğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca bitkilerin hangi boyuttaki saksıları sevdiğini öğrenmeniz ve saksı seçiminizi buna göre yapmanız gerekmektedir. Yanlış boyutta bir saksı seçimi yaparak orkidenizi küstürebilirsiniz ve maalesef ki bu hata orkidenizin giderek güçsüzleşmesine sebep olmaktadır. Saksı değişimi yaparken dikkat etmeniz gereken nokta orkidenizin köklerinin sıkışmamasıdır. Bizim tavsiyemiz yeni saksınızın eski saksınıza göre bir boy büyük olmasıdır. Saksı değişimi yaparken belirli aralıklarla toprağını da değiştirmeniz gerekmektedir. Eğer toprak değişimi yapmazsanız orkideniz gerekli olan vitamin ve mineralleri alamayacağı için güçsüzleşecektir.

Orkide Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Orkide Saksı Değişimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Orkide saksısı değişimi yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikli olarak saksı değişimi yapmak aynı zamanda orkidenizi alışmış olduğu ortamdan alıp yeni bir ortama koymanız anlamına geldiğini unutmamanız gerekmektedir. Orkideniz için saksı değişimini çok sık yapmamanızı tavsiye ediyor bu durumlarda bitki sürekli olarak yeni bir ortama alışmaya çalıştığı için büyümesini ve gelişimini tam anlamıyla sağlayamaz. Orkideler için ideal saksı değiştirme süresinin yaklaşık 1 sene olduğunu belirtmek isteriz. Saksı değişimini 1 senede bir kez yaparak orkide gelişimini sürekli hale getirebilirsiniz. 1 sene içerisinde orkidenizin kökleri gelişip saksı değişimine uygun hala gelmektedir.

İdeal Orkide Saksısı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Orkide yetiştirenler arasında orkide saksılarının ne zaman değiştirileceği her zaman merak edilen bir konu olmuştur. Orkidenizin çiçek açtıktan hemen sonraki büyüme dönemi orkidenizin saksısını değiştirmek için en uygun dönemdir. Orkidenizin en güçlü olduğu bu dönemler saksı değiştirmek için en uygun zamandır. Bizim tavsiyemiz eğer orkide saksısını değiştirmek istiyorsanız orkidenizin çiçek açma dönemi geçtikten sonra bu değişimi yapmanız yönünde olacaktır.

Orkide Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Orkidenin saksısını değiştirmeye karar verdiyseniz şu adımları izleyerek süreci başarılı bir şekilde tamamlayabilirsin.

  1. Adım: Hazırlık Aşaması

Eğer orkidenizin saksısını değiştirmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken aşama hazırlık aşamasıdır. Bu aşamada orkidenizi daha sağlıklı hale getirmek için gereklidir. Ayrıca bu aşama orkidenizin köklerinin topraktan daha kolay bir şekilde ayrılması için gereklidir. Saksı değişim günü geldiği zaman kullanacağınız malzemeleri dezenfekte etmelisiniz.

  1. Adım: Topraktan Ayırma Aşaması

Orkidenizi topraktan ayırmanız gerekmektedir. Orkidenizi köklerinden tuttuktan sonra ters çevirin ve hafifçe sallayın. Bunu yaptığınız zaman toprağın döküldüğünü göreceksiniz. Kalan topraktan kurtulmak içinse suya batırabilirsiniz. Bu işlemleri yaparak bütün topraktan kurtulmuş olursunuz.

  1. Adım: Kök Temizliği Aşaması

Orkidenizi topraktan ayırdıktan sonra içi boş ve solgun renklere sahip grimsi kökleri temizlemelisiniz. Çürüyen kökleri ise sterilize ettiğiniz bir makas ile keserek temizleyebilirsiniz. Elbette çürümüş köklerin sayısı fazla ise saksı değişim kararınızı tekrardan düşünmeniz gerekebilir. Eğer çürüyen kökler fazla sayıda ise saksı değişimini başka bir zamana erteleyip toprak değişimi yapabilirsiniz bu sayede orkidenizin kökleri daha da güçlenmiş olur.

  1. Adım: Saksı Doldurma Aşaması

Saksınızı yarısına kadar toprakla doldurmanız gerekmektedir. Alt kısımlar için daha kalın toprakları kullanabilirsiniz. Saksınızı yarısına kadar toprakla doldurduktan sonra orkidenizi tam ortaya gelecek şekilde yerleştirin. Dikkat etmeniz gereken nokta ise yeni sürgünlerin veya yaprakların toprak altında kalmamasıdır.

  1. Bikinin Yerleşmesini Sağlama Aşaması

Saksıyı toprakla doldurduktan sonra toprağı elinizle köklere doğru hafifçe ittirin. Bu işlemin amacı saksının alt tarafında bulunan toprağın yerleşmesini sağlamaktır. Bunun için saksıyı hafifçe yere vurabilirsiniz.

Orkidenin Toprak Değişimi Nasıl Yapılır?

Orkideler en çok tercih edilen çiçeklerin arasında gelmektedir. Ancak eğer size hediye olarak orkide geldiyse bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer orkideniz ile yeteri kadar ilgilenmezseniz orkideniz kısa zaman içerisinde ölebilmektedir. Öncelikli olarak orkide saksısının değişiminin zamanında yapılması gereklidir. Köklerinin durumunu dikkatlice incelemelisin eğer sararan veya kurumuş kökler var ise onları makas yardımıyla kesmelisiniz. Bunun yanında hediye gelen orkidelerin üzerindeki süslemeleri çıkarmanız gerekir.  Süslemeler ne kadar göze hoş gelse de aynı zamanda orkidenin yaşam süresini kısaltabilmektedir. Toprağın ve köklerin rengine göre sulama miktarını ayarlamanızı tavsiye ederiz. Eğer orkidenizin rengi kahverengiye yaklaşmışsa bu çok sulandığını gösteren bir işarettir.

Orkide Kaç Günde Bir Sulanır?

Orkide bitkisi için sulama işlemi oldukça önemlidir. Fazla sulama orkidenin köklerine zarar verebileceği gibi az sulama ise yapraklarının sararmasına neden olabilmektedir. Orkide sulaması için en uygun zaman aralığı haftada bir keredir. Elbette orkidenin içinde bulunduğu ortamın sıcaklığına göre vereceğiniz su miktarını ayarlamanız önemlidir. Sağlıklı bir orkide için ne fazla ne de az miktarda su vermelisiniz.

Salon bitkileri arasında en çok sevilenlerden birisi olan orkideler toprak ve saksı bakımını gerçekleştirdiğiniz zaman uzun bir süre boyunca yaşamaya devam edecektir. Eğer sizde salon bitkileri arasında en güzellerinden birisi olan orkide ile evinizi dekore etmek isterseniz bahcemarket.com internet sitemizden orkideyi satın alabilir ve onunla evinizi istediğiniz gibi dekore edebilirsiniz.

Etiketler: Orkide, Orkide Bakımı
Temmuz 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.