Orkide bakımı diğer bitkilere göre biraz daha karışıktır. Sadece su vermeniz veya birkaç yılda bir saksısını değiştirmek onun için yeterli gelmeyecektir. Orkidenizi sulamak, budamak veya çoğaltmak gibi konularda bilgi sahibi olmalısınız. Orkide hassas bir bitki olduğu için bakımda dikkatli olmanızı ister.
Bu yazımızda size orkide bakımı ile alakal ihtiyacınız olan bilgileri paylaşacağız.
Orkide salepgiller ailesinde yer alan bir süs bitkisidir ve son derece haassastır. Çok güzel görünümlü çiçekler açar. Farklı çeşitleri bulunsa da bütün orkide çeşitleri benzerlik göstermektedir. Süs bitkisi olmanın yanında kimyada, koku sektöründe sıklıkla kullanılır.
Orkide nasıl seçilir?
Orkide seçimi yaparken önceliğiniz tomurcukları olanlar olmalıdır. Orkideler belirli zamanlarda çiçek açar ve daha sonra çiçek yapraklarını dökmeye başlar. Tomurcuklu olanı satın alarak hem onların çiçek açma dönemlerine tanıklık edebilirsiniz hem de orkidenizin çiçekleri ile daha fazla zaman geçirirsiniz.
İkinci olarak orkidenin şeffaf saksıda olması gerekir. Bitkinin köklerinden güneş ışığı almayı seven bir bitkidir ve ışık geçirmeyen bir saksı orkidenizin yavaş büyümesine veya güçsüzleşmesine sebep olabilir.
Satın almadan önce dallarına dikkat etmelisiniz. Dallarının ucundaki uç noktaların kararmamış olmasına dikkat edin. Ayrıca yapraklarının sararmamış olması da önemlidir ve uçları kurumaya başlamış bir orkideyi seçmek mantıklı olmayacaktır.
Orkide saksısı nasıl seçilir?
Orkide saksısını seçerken şeffaf saksı tercih etmeniz onun için daha iyi olacaktır. Ayrıca orkideniz için büyük değil küçük saksı tercih etmenizin, bitkinin sağlığı için daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Bİtkinin kökleri dar alanda iç içe geçerek büyümek ister. Eğer büyük saksı kullanırsanız çiçeğiniz saksısını beğenmez ve gelişimi olumsuz olarak etkilenir.
Drenaj delikleri olan bir saksı tercih edebilirsiniz. Orkide suyu sevmesine rağmen fazla su köklerine zarar verebilir. Drenaj özelliği olan bir saksı sayesinde orkidenize fazla su verseniz bile verdiğiniz fazla su saksının dışına çıkacaktır bu sayede kökleri fazla zarar görmez.
Orkide Nasıl Yerleri Sever?
Orkide havadar ve ışık alan ortamları sever ancak direk gün ışığından uzak tutmanız gerekir. Gün ışığı alan bir odada gölge yerlerde sağlıklı bir şekilde büyüyebilir. Bulunduğu odanın sıcaklığı 15 ile 25 derece arasında olmalıdır. Bitkinizi masa gibi yüksek bir yere koymanız durumunda daha hızlı büyüyecektir. Oda içinde sürekli yer değiştirmekten hoşlanmaz.
Orkide sosyal bir bitkidir ve insanlarla iç içe olmaktan hoşlanır. Onu kimsenin gitmediği bir odada bırakınca bundan olumsuz olarak etkilenebilir. İnsan trafiğin yoğun ortamlarda daha hızlı büyüdüğü gözlemlenmiştir.
Orkide nasıl sulanır?
Sulama orkide bakımında dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesidir. Orkide suyu sevse de fazla su ona zarar verir ve köklerini çürütür. Sulama zamanınızı kış aylarında 7 günde bir yaz aylarında ise 4 günde bir olarak planlayabilirsiniz. Elbette belirli aralıklarla toprağını kontrol etmeniz ve kuruluk durumuna bakmanız daha iyi olacaktır. Orkide toprağının kuru kalmasını seven bir bitki değildir ve kuraklığa dayanıklılığı oldukça düşüktür.
Orkide neden solar?
Orkideniz solmaya veya boynunu bükmeye başlamışsa bunun ilk nedeni onu susuz bırakmanızdır. Onu susuz bırakmayın. Bunun yanında bulunduğu konumu sevmemiş olabilir veya yalnız kalmış olabilir. Orkideler için bitki besini kullanmak solan orkidenizin hızlı bir şekilde eski güzelliğine kavuşmasını sağlar.
Orkide Nasıl Budanır?
Orkide uzun yıllar boyunca sizinle beraber olacak bir bitkidir. Bu sebeple belirli zaman aralıklarında budama yapmanız gerekir. Orkide çiçeklerini döktüğü zaman budama yapabilirsiniz. Ayrıca budama zamanının geldiğini sap rengine bakarak anlayabilirsiniz. Eğer koyu bir sarı renge dönmüşse budama yapabilirsiniz. Nereden budama yapacağınızı bilmiyorsanız kök bölgesinden itibaren boğumlarını sayın ve üçüncü boğumun hemen üstünden budamanızı yapabilirsiniz.
Orkide saksısı nasıl değiştirilir?
Orkideniz büyüdükçe mevcut saksısı ona küçük gelmeye başlayacaktır. Orkidenizin kökleri saksısından dışarıya doğru çıkmaya başladıysa bu saksının ona küçük geldiğinin bir işaretidir. Saksı değişimini çiçekler tamamen döküldükten sonra yapabilirsiniz. Eğer çiçekleri varken değişimi yaparsanız bu orkidenizin olumsuz olarak etkilenmesine sebep olabilir.
Saksı değişimi yapmadan önce orkidenizi normalden daha fazla sulayın. Bunun sebebi hem orkidenizi değişime hazırlamak hem de köklerinin saksıdan daha kolay çıkmasını sağlamaktır. Aynı zamanda sulama yapmak bitkinizin yeni saksıya alışmasını kolaylaştıracaktır.
Orkidenizi ters bir şekilde tutun ve eski saksısından ayırın daha sonra köklerindeki eski orkide toprağı temizleyin. Eğer var ise sağlıklı köklere zarar vermeyecek biçimde kuruyan kökleri kesin. Orkidenizi saksının ortasına yerleştirin ve orkideler için özel hazırlanmış toprak ile doldurun. Bir hafta kadar sonra orkidenizin yeni saksısına daha kolay alışması için bitki besini ekleyebilirsiniz.
Orkide neden çiçek açmaz?
Eğer bütün bakımlarınızı doğru bir şekilde yaptıysanız orkidenizin çiçek açmaması için bir sebep vardır; orkidenizi budamadınız. Budanmayan orkideler çiçek açmaz. Orkidenizin çiçek açması için budamayı yapmanız gereklidir. Budamayı doğru bir şekilde yaptıktan sonra bitkiniz yeniden çiçek açacaktır.
Orkide ne zaman çoğaltılır?
Orkide kış aylarını veya soğuk havaları sevmez. Bu nedenle saksı değiştirme, çoğaltma gibi işlemleri Nisan ayının sonları veya Mayıs ayın başlarında yapabilirsiniz.
Orkidelerinizin bakımı yaptığınız süre boyuna evinize güzellikler katacaktır. Orkide bakımı ve bitkiye dair her şey için bahcemarket.com sitesinden güvenle alışveriş yapabilirsiniz.