Nergis Çiçeği Bakımına Dair Temel Bilgiler

Nergis Çiçeği Bakımına Dair Temel Bilgiler

Yaşam alanlarını güzelleştirmek için nergis çiçeği için, iç mekânlarında misafir etmek isteyen doğa aşıklarına, işlerini kolaylaştıracak bir mini bakım rehberi hazırladık.

Nergis Çiçeğini Daha Yakından Tanıyalım

Ana yurdu Türkiye olan nergis çiçeğinin ülkemizde en yoğun şekilde yayılış gösterdiği yöre İzmir şehrinin Çeşme ilçesi olarak biliniyor. Sahip olduğu sarı ve beyaz renkteki muhteşem kokulu çiçekleriyle bulunduğu ortamın havasını hızla tazeleyen nergis çiçeğinin güçlü ve güzel kokulu esanslar elde etmek amacıyla kozmetik sektöründe de sıkça kullanıldığı gözlemleniyor. Botanik literatürüne bilimsel adı ‘’Narcissus’’ biçiminde kaydedilen nergis çiçeği halk arasında funda çiçeği namıyla da tanınıyor. Antik çağlardan günümüze kadar anlatılan kimi masallarda başrolü üstlenen nergis çiçeğinin ismi Yunan mitolojisinin efsanevi karakteri Narkissos’a dayanıyor. Bünyesinde zehirli maddeler barındıran nergis tohumu ekimi yapılırken mutlaka eldiven kullanılması tavsiye ediliyor. Yine evlerinde ya da iş yerlerinde evcil hayvan veya küçük çocuk bulunan bitki severlerin çeşitli sağlık sorunlarına sebep olmaması için bu afacanların nergis çiçeğine temas etmesini engellemeleri gerekiyor.

Nergis Çiçeği Ne Tür Toprağa İhtiyaç Duyar?

Nergis, Nergis Çiçeği, Nergis Çiçek, Portakal Nergisiİçine konumlandırılacağı toprak konusunda seçici bir tavır ortaya koyan nergis çiçeğinin kendisini rahat hissetmesi için organik maddeler açısından zengin ve hafif kumlu topraklara dikilmesi tavsiye ediliyor. Kimi bahçıvanların nergis çiçeğinin randımanını yükseltmek adına saksı toprağına perlit, vermikülit, cocopeat, pomza taşı, çakıl taşı gibi malzemeler kattığı gözlemlenirken, bazen humuslu topraktan yararlanıldığı da biliniyor. Toprağının her dem hafif nemli olmasından haz duyan nergis çiçeğinin, özellikle kök kısımlarından başlayan çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasını önlemek için toprağının iyi drene edilmesi gerekiyor. Nergis çiçeği yetiştirdiğiniz toprağın rutubet dengesini ayarlama noktasında en büyük yardımcınız, alt bölümünde ihtiyaç fazlası sulama suyunu tahliye etmeye imkân veren drenaj delikleri bulunan saksılar oluyor.

Nergis Bitkisinin Güneş Işığı Nasıl Olmalıdır?

Maksimum gelişim seviyesine ulaşması için günde en az altı saat güneş ışığına erişmesi gereken nergis çiçeğini, filtrelenmiş haldeki dolaylı güneş ışığından bolca yararlanabileceği yarı gölgelik alanlara yerleştirmeniz büyük önem arz ediyor. Bünyesine doğrudan nüfuz edecek kavurucu nitelikteki güneş ışıklarına karşı direnç göstermekte zorluk çeken nergis çiçeği, bu tip bir durum ile karşı karşıya kaldığında kuruma tehlikesi yaşıyor. Bu sebeplerden ötürü nergis çiçeklerinin terasların veya balkonların köşe kısımlarına ya da pencere pervazlarına konulması, bu güzel çiçeğin zarar görmemesi adına iyi bir tercih oluyor.

Nergis Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?

Talep ettiği su miktarı mevsimsel olarak farklılık gösteren nergis çiçeğini, sıcak geçen yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız gerekirken, büyüme sürecinin yavaşladığı kış aylarında toprağını kurutmayacak kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor. Sulama suyu konusunda da belli başlı hassasiyetleri bulunan nergis çiçeğinin oda sıcaklığındaki, düşük asidik değere sahip su ile sulanması stres yaşamasının önüne geçiyor.

Nergis Bitkisinin Gübrelenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Azami boyutlarına erişebilmesi için dışarıdan ekstra bitki besini takviye edilmesi gereken nergis çiçeğine, gübre verilirken genellikle fosfat ve potasyum bazlı sıvı bitki besinleri tercih ediliyor. İhtiyacından fazla ve bol miktarda gübre ile buluşturulduğunda yapısal bozukluklar gözlemlenebilen nergis çiçeği için en uygun gübre tipi ise yavaş salınımlı sıvı gübre olarak gösteriliyor.

Nergis Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Soğanları aracılığı ile çoğaltılabilen nergis çiçeğinin soğanlarının bünyesinden ayrıştırılması için soğanların en az dört yıllık olması gerekiyor. Nergis soğanları nazikçe koparıldıktan hemen sonra toprağa dikilebileceği gibi karanlık ve serin bir ortamda bir yıl uyutulduktan sonra da kullanılabiliyor.

Salon Bitkileri Bahçe Çiçekleri Kaktüs ve Sukulentler Orkideler Balkon Saksıları Plastik Saksılar Seramik Saksılar Toprak Saksılar Budama Makasları Kürek - Orak - Çapa Çiçek Tohumları Sebze Tohumları
Etiketler: Nargis Çiçeği, Nergis Çiçeği Bakımı, Portakal Nergisi
Ocak 24, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR