Mum Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Mum Çiçeği Bakımı Ve Özellikleri

Ana yurdu Güney Doğu Asya bölgesinde bulunan Hindistan Cumhuriyeti olarak bilinen Mum çiçeği, uzun süredir bitki severler tarafından iç mekân salon bitkisi olarak yetiştiriliyor. Pitoresk görünüme sahip, güzel kokulu çiçekleri ve parlak yaprakları sayesinde dikkatleri üzerine çeken mum çiçeği, bakımının öteki çiçekli bitki türlerine nazaran daha kolay olması sebebiyle başlangıç seviyesindeki amatör bahçıvanlar için iyi bir tercih olarak gösteriliyor. Evlerde ve işyerlerinde, günümüzde geçmişe göre daha az yetiştirildiği gözlemlenen mum çiçeğinin, doğru bakım olanakları sağlandığında uzun süre yaşama tutunabildiği kaydediliyor. Botanik literatüründe bilimsel ismi ‘’Hoya’’ olarak işlenen bu şirin bitkinin adı, Northhumberland Düşesinin bahçıvanı Thomas Hoym’a dayanıyor. Mum çiçeğini, mekânlarında ortam dekorasyonuna zenginlik katmak amacıyla yetiştirmek isteyenlere yönelik hazırladığımız temel bakım kılavuzunu takip etmeniz uzun vadede sağlıklı mum çiçeklerine sahip olma ihtimalinizi artırıyor.

Mum Çiçeği Nasıl Toprak Sever?

mum çiçeği sulama, mum çiçeği gübrelemeRutubetli topraklar içerinde kendisini rahat hissetmeyen mum çiçeği ekeceğiniz toprağın ıslak bir formda olmaması icap ediyor. Ekseriyetle saksı toprağı karışımına kum eklenen mum çiçeğinin, yerleştirileceği saksının da drenaj açısından mahir olması tavsiye ediliyor. Bu noktada en büyük yardımcınız alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun tahliyesine müsaade eden drenaj delikleri bulunan saksılar oluyor. Mum çiçeğini sıhhatli bir gelişim süreci yaşaması adına toprağının torf, solucan gübresi ve perlit gibi malzemelerle de desteklenmesi önerilirken, kimi bahçıvanların bu hususta organik maddelerden de faydalandığı biliniyor. Körpe vakitlerinde her yıl saksısının değiştirilmesi gereken mum çiçeğinin, olgunluğa eriştikten sonra iki senede bir saksısını değiştirmek yeterli oluyor. Köklerinin büyümesini sekteye uğratmamak adına çok küçük saksılara ekilmemesi icap eden mum çiçeğinin randımanını artırmak adına orta boyda askılı saksılarda yetiştirildiği gözlemleniyor.

Mum Çiçeği Güneş İster Mi?

Dolaylı olarak bünyesine erişen, filtrelenmiş güneş ışığından hoşlanan mum çiçeğinin vücut ısısını yükselterek dengesini bozabilecek kavurucu güneş ışığından uzak tutmak gerekiyor. Genellikle yarı gölgelik alanlarda konumlandırılması tavsiye edilen mum çiçeğinin bilhassa gün doğumu ve gün batımında güneş ışıklarından yararlanması öneriliyor. Yabani yaşam olanakları içinde ılımlı iklim sahalarında yayılım gösteren mum çiçeğini, çok soğuk veya çok sıcak ambiyanslara koymamaya özen göstermelisiniz. Yüksek derecede ısı geçişlerine karşı direnç göstermekte zorluk çeken mum çiçeği bu tip bir durumla karşı karşıya kaldığında sağlığını kaybediyor.

Sulama Sıklığı Nasıl Olmalı?

Susuzluğa karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan mum çiçeğinin, dinlenme safhasında olduğu kış sezonunda (ekim ve şubat ayları aralığında) yetiştirme toprağını kurutmayacak kadar sulamanız kafi gelirken, sıcak geçen kavurucu yaz günlerinde mum çiçeğinizi daha fazla suyla buluşturmanız tavsiye ediliyor. Mum çiçeğinizin yapraklarının yaz aylarında solmaması adına üzerlerine zaman zaman az miktarda su püskürterek desteklenmesi de etkili yöntemler arasında gösteriliyor. Sulama faaliyetine tabi tutulacağında sulama suyunun sıcaklığı ve sertlik derecesine de büyük itina ile yaklaşılması gereken mum çiçeğinin, ideal randımana ulaşabilmesi için oda sıcaklığında, asidik açıdan yumuşak su ile sulanması gerekiyor. Aksi durumda bitki strese girerek büyümekte zorlanıyor.

Mum Çiçeği Gübreleme

Birçok bitki çeşidi gibi optimum verime erişebilmesi adına dışarıda gıda takviyesiyle desteklenmesi gereken mum çiçeğinin, gelişim hızını artırmak ve sıhhatini korumak için potasyum bazlı gübre ile beslenmesi tavsiye ediliyor. Mum çiçeğini gübreleme işlemine tabi tutmak için en uygun zaman aralığı ilkbahar ve sonbahar mevsimleri olarak gösteriliyor. Her on beş günde bir gübrelendiğinde kendisini iyi hisseden mum çiçeğini, dinlenme dönemi olan kışın gübre ile buluşturmanız gerekmiyor.

Etiketler: Mum Çiçeği Bakımı
Mayıs 20, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.