Mor Telgraf Çiçeği Ve Popüler Çeşitleri Nelerdir?

Mor Telgraf Çiçeği Ve Popüler Çeşitleri Nelerdir?

Botanik literatüründeki Latince ismi Tradescantia olan mor telgraf çiçeği Kuzeydoğu Meksika’ya (Tamaulipas bölgesinden Yucatan mevkiine kadar) ve Guetemala’ya has bir bitki türü olarak biliniyor. Mor telgraf çiçeği, halk arasında örümcek otu veya gün çiçeği ailesi namıyla tanınan ve bünyesinde 40 cins, 652 türü barındıran Commenlinaceae familyasının alt kolunda sınıflandırılıyor. Telgraf çiçeklerinin ilk örneği Avrupa kıtasına 17.yüzyılda süs bitki getiriliyor. Mor telgraf çiçeği ise 1907 senesinde ilk kez Meksika’nın Tamaulipas şehrinde ismi yaklaşık 200 türe verilen İngiliz botanikçi Edward Palmer tarafından toplanıyor ve akabinde 1911 yılında Türkiye’de yalnızca Hakkari ilimizin alt kısımlarında natürel yayılışı görülen Rhabdosciadium bitkisinin isim babası Amerikalı botanikçi Joseph Nelson Rose aracılığıyla Setcreasea pallida tanımıyla literatüre kazandırılıyor.

Mor telgraf çiçeğinin günümüzde uzmanlarca kabul görmüş sınıflandırması ise Kew Kraliyet Botanik Bahçesi (Kew Royal Botanic Garden) üyelerinden botanik camiasında kaktüsler ve örümcek otu ailesi dalındaki uzmanlığıyla tanınan Dr. David Richard Hunt’ın imzasıyla bulunduğu kurumun bülteninde yayınlanmıştır. Ekseriyetle süs bitkisi olarak bilinen telgraf çiçeği, doğal tabiat yaşamında işgalci bir tür olarak görülüyor. Bir kere yerleştikten sonra büyüyüp orman zemininde yoğun yer örtüsü veya yataklar oluşturarak söz konusu bölgenin yerli bitki türlerinin çimlenmesini ve yerleşmesini engelleyebiliyor. Bilhassa Küba, Porto Riko ve ABD Virgin Adaları’nda mor telgraf çiçeği istilacı tür kapsamında değerlendiriliyor. Mor telgraf çiçeği ana vatanı Meksika başta olmak üzere; Batı Hint Adaları, Güney Afrika, Kanarya Adaları, Madeira Adası, Myanmar, Arjantin, Nikaragua ve Honduras’ta tabii şekilde yetişiyor. Mor telgraf çiçekleri yapıları gereği yıl boyunca çiçek üretiyor ama verimli biçimde çiçek açması için hava sıcaklığının yüksek olması gerekiyor. Ayrıca, mor telgraf çiçekleri yalnızca sabahları açıyor. Uzun ömürlü olmaları sebebiyle bitkiseverler tarafından sıkça tercih edilen telgraf çiçeklerinin 70 farklı çeşidi bulunuyor.

En Popüler Telgraf Çiçeği Çeşitleri

Tradescantia zebrina : Toplum içinde damatlık pijama şeklinde nam salan bu telgraf çiçeği çeşidi, sahip olduğu yeşil ve mor yapraklarının yarattığı armoniyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Halk dilindeki damatlık ve orijinal Latince ifadesindeki Zebrina kelimeleri telgraf çiçeğinin bu çeşidinin yapraklarında bulunan çizgilerden ileri geliyor.

Tradescantia nanouk : Trandecantia nanouk çeşidini diğer telgraf çiçeği çeşitlerinden ayrıştıran en önemli özelliği yapraklarının alt kısmı daha mor iken, yapraklarının üst tarafının hem yeşil hem de lila renge sahip olması olarak gösteriliyor.

Tradescantia fluminensis : Baştan sona yemyeşil yaprakları bünyesinde barındıran Tradescantia fluminensis pitoresk görüntüsüyle adeta bitkiseverlere ana yurdundan esintiler sunuyor.

Mor Telgraf Çiçeği Bakımı için Püf Noktaları

Telgraf Çiçeğinin Güneş Işığı İhtiyacı Ne Kadardır?

Canlı ve mor renkte bir mor telgraf çiçeğine sahip olmak için bitkinizi güneşten mahrum bırakmamanız tavsiye ediliyor. Doğrudan güneş ışığı ile karşı karşıya kaldığında yaprakları kavrulma tehlikesine giren mor telgraf çiçeğini dolaylı güneş ışığında günlük olarak 2 ila 6 saat aralığında bırakmanız öneriliyor. Eğer mor telgraf çiçeğinizin yaprakları koyulaşıyorsa kendisini doğrudan güneş ışığına maruz bırakıyor olabilirsiniz.

Mor Telgraf Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Mor telgraf çiçeği gevşek, havadar, nemli ve iyi drenaja sahip olan topraklarda en verimli şekilde yetişiyor. Mor telgraf çiçeğinin toprağının nemini korumak için yosunlardan faydalanabiliyorsunuz.

Mor Telgraf Çiçeği Sulaması Nasıl Yapılmalı?

Gelişim sürecinde daha fazla su talep eden mor telgraf çiçeği, olgunluk döneminde az sulanmaya karşı daha fazla tolerans geliştiriyor. Toprağın tamamen kurumasına izin vermeyecek şekilde mor telgraf çiçeğinizi sulamanız, bitkinizin sağlıklı biçimde büyümesine yardımcı oluyor. Kış aylarında az miktarda sulamanın yeterli olduğu mor telgraf çiçeklerinde, yaz aylarında sulama suyu miktarını ve sulama sıklığını artırmanız tavsiye ediliyor. Eğer mor telgraf çiçeğinizin yapraklarının ucu kahverengi bir tona bürünüyorsa bu durum bitkinizi yeterince nemle buluşturmadığınız anlamına geliyor.

Telgraf Çiçekleri İçin Gübreleme Nasıl Yapılmalı?

Yaşamını sürdürmek adına ek bir beslenme ihtiyacı bulunmayan mor telgraf çiçeğinizi eğer fazla gübre ile takviye ederseniz yapraklarının yanmasına sebep olabilirsiniz. Bununla birlikte mor telgraf çiçeğinizden azami derecede randıman almak adına ilkbahar mevsiminden sonbahar sonuna dek su ile seyreltilmiş sıvı gübre ile 15 günde bir besleyebilirsiniz.

Etiketler: mor-telgraf-çiçeği
Mart 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.