Medine Gülü Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Medine Gülü Çİçeği Bakımı İç Mekanda Nasıl Olmalı?

Ana yurdu Panama Cumhuriyeti Guatemala Cumhuriyeti toprakları olarak bilinen Medine gülünün Filipinler Cumhuriyeti’nde de doğal biçimde yayılış gösterdiği gözlemleniyor. Horozbibiğigiller bitki ailesinin en meşhur üyelerinden birisi olarak dikkatleri üzerine çeken Medine gülünün doğru bakım şartları altında 3 metreye kadar boylanabildiği kaydediliyor. Özünde epifit (tırmanıcı) bir bitki türü olarak tanımlanan Medine Gülü taksonomi bilimi bakımından ıspanak, pazı, pancar ve deniz börülcesi bitkileriyle yakın akraba konumunda bulunuyor. Botanik literatürüne bilimsel ismi Medinilla magnifica şeklinde aktarılan Medine Gülünün sahip olduğu bu ad çiçeğinin dünya üzerinde ilk olarak kayda alındığı bölge olan Mauritus Cumhuriyeti’nde o dönem (1820) valilik görevini yürüten José de Medinilla y Pineda’ya dayanıyor. Görenleri kendisine hayran bırakan güzel çiçekleriyle konumlandırıldığı ortamların estetik seviyesini bir üst noktaya taşıyan Medine Gülü aynı zamanda merkezi Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’nda yer alan Kraliyet Bahçıvanlık Derneği (The Royal Horticultural Society-RHS-) tarafından Bahçe Liyakat Ödülü’ne (The Award of Garden Merit -AGM-) layık bulunmasıyla öteki çiçekli bitki türleri ile karşılaştırıldığında kendisine saygıdeğer bir noktada kendisine yer buluyor. Ülkemizde bitkiseverler tarafından iç mekân salon bitkisi olarak çokça tercih edilen Medine Gülünü evlerinde veya iş yerlerinde bizzat yetiştirmek isteyen amatör bahçıvanların kendilerine yönelik olarak hazırladığımız temel bitki yetiştirme kılavuzunda değindiğimiz önemli noktaları öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede başarılı sonuçlar elde etmelerini kolaylaştırıyor.

Medine Gülü Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Medine Gülü Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?Organik maddelerce zengin ve yüksek besleyici nitelikteki topraklara dikilmekten memnuniyet duyan Medine Gülü toprağının her dem hafif nemli olmasından hoşlanıyor. Aşırı ıslak ya da çamur formunu almış toprak tipleri içerisinde uzunca süre vakit geçirdiği takdirde kök kısmından başlamak üzere hızla çürüyebilen Medine Gülünün sağlığını korumak adına saksı toprağını çok iyi şekilde drene etmeniz gerekiyor. Kimi doğa aşıklarının Medine gülünü yetiştirmek için kullandıkları toprak karışımını daha süzek hale getirmek adına pomza taşı, çakıl taşı, vermikülit, cocopeat ve perlit gibi malzemelerden faydalandığı görülürken uzmanlar Medine Gülü büyüteceğiniz saksının mutlak suretle alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına müsaade eden drenaj delikleri barındırmasını tavsiye ediyor. Hızlı gelişim gösteren bitki türleri arasında sayılan Medine Gülünün büyüme sürecini sekteye uğratmamak adına her yıl düzenli olarak saksını mevcut saksısından bir boy daha büyük bir saksı ile değiştirmeniz öneriliyor. Medine Gülünün saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar mevsimi olarak gösteriliyor.

Medine Gülü Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?

Maksimum seviyede gelişim gösterebilmesi için filtrelenmiş formdaki güneş ışığından bolca yararlanması icap eden Medine Gülünü gün boyu dolaylı güneş ışığı ile buluşabileceği yarı gölgelik alanlara yerleştirmeniz doğru bir uygulama olarak değerlendiriliyor. Her ne kadar güneş ışığı ile beslenmesi sevse de vücuduna dik olarak gelebilecek doğrudan güneş ışıklarına karşı hassas olan Medine Gülü çiçeği kuruma tehlikesi yaşamaması adına bu tip ambiyanslardan uzak tutulması büyük önem taşıyor. Birçok yetiştiricinin Medine Güllerini balkonların veya terasların köşe kısımlarına ya da pencere pervazlarına konumlandırarak bu güzel bitkinin kavurucu özellikteki zararları güneş ışıkları ile muhatap olmamasını sağladığı görülüyor.

Medine Gülü Çiçeği Nasıl Sulanır?

Toprağının kurumasına izin vermeden sulama faaliyetine tabi tutulması tavsiye edilen Medine Gülü talep ettiği su miktarı mevsimsel olarak farklılık gösteriyor. Sıcak geçen yaz günlerinde bol su ile sık sık sulama işlemi uygulanması önerilen Medine Gülünün soğuk kış aylarında yetiştirme toprağını rutubetli hale getirecek kadar su ile buluşturulması yeterli oluyor. Özellikle hava sıcaklığının çok yüksek seyrettiği zamanlarda Medine Gülünün yapraklarına su püskürtülerek ferahlatıldığı biliniyor. Medine Gülünün strese girmemesi adına oda sıcaklığında su ile sulanması gerekiyor.

Medine Gülü Çiçeği Gübreleme

Güçlü ve gür bir yapıya ulaşabilmesi için dışarıdan ekstra gıda takviyesi ile desteklenmesi elzem olan Medine Gülünü gübrelemek adına amatör bahçıvanların çoğunlukla azot, potasyum ve fosfor bazlı sıvı bitki besinleri kullandıkları görülüyor.

**Epifit: Bir bitki türünün dış kısmına tırmanarak yaşamını idame ettiren ama söz konusu bitkiden su ve besin takviyesi almaması özelliğiyle parazitlerden ayrışan bitkilere verilen ortak ad.

Etiketler: Medine Gülü Çiçeği, Medine Gülü Çiçeği Bakımı
Temmuz 01, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.