Manolya Bakımı Hakkında Merak Edilenler
Manolya bitkisi dünya üzerinde yedi zümre ve 230 civarında tür vasıtasıyla temsil edilen Manolyagiller ailesinin üyesi olarak biliniyor. Manolya bitkisi türlerinin yaban hayatında birbirinden farklı dağılım alanları bulunuyor. Bu bölgeler sırasıyla; Güneydoğu Asya, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika olarak gösteriliyor. Botanik literatüründeki Latince ismi Magnolia olarak anılan manolya bitkisinin bu adının kökeni bugün anlaşıldığı şekliyle bitki familyaları kavramını ortaya atan ilk kişi olmasıyla bilim tarihinde yer alan Fransız botanikçi Pierre Magnol’a dayanıyor. Tarih sahnesinde çok uzun bir maziye sahip olan manolya bitkisinin 20 milyon sene öncesine tarihlenen fosil haline gelmiş örneklerinin bilim insanlarınca toplandığı belirtiliyor. Bununla birlikte manolya bitkisinin arıların evrimleşmesinden evvel, kın kanatlı böcekler aracılığıyla tozlaşmayı teşvik edecek biçimde evrim geçirdiğine dair bir teori varlığını koruyor. Manolya bitkisinin de çatısı altında sınıflandırıldığı Manolyagiller familyasına ait 95 milyon yıl evvelden kaldığı tespit edilen bitki fosilleri bu ailenin dünya üzerindeki varlığının çok uzak bir dönemden şimdiye yayıldığını ortaya koyuyor.
Manolya bitkisinin kayıtlara geçtiği ilk tarih olarak 1703 yılı gösteriliyor. Frangipani cinsi Plumeria bitkisinin isim babası ve yaşadığı dönemin en önemli botanik kaşiflerinden birisi olarak bahsedilen Fransız botanikçi Charles Plumier’in Martinik Adası’nda kaleme aldığı botanik eserinde çiçek açan cinsler arasında adına yer verilen manolya bitkisinin botanik literatüründe manolya olarak benimsenmesi ise İsveçli meşhur bilim insanı Carl Linnaeus’un 1735 yılında yazdığı Doğanın Düzeni (Systema Naturae’’) isimli botanik kitabıyla mümkün oluyor.
18. yüzyılın sonuna gelindiğinde ise Asya kıtasındaki manolya bitkisi türlerini keşfeden botanikçiler ve bitki kaşifleri, Çin ve Japonya'daki manolya bitkisi türlerini adlandırmaya ve tanımlamaya başlıyor. Batılı botanikçiler tarafından tanımlanan Asya bölgesindeki ilk manolya bitkisi türleri Yulan manolyası (Magnolia denudata) , Mulan manolyası ( Magnolia liliiflora), Hindistan Cevizi Manolyası (Magnolia Cocco) ve Magnolia figo olarak biliniyor. Kısa süre sonra 1794’te Güney Afrika Botaniği’nin babası ve Japonya’da Batı tıbbının öncüsü olarak bilinen İsveçli tarihçi ve arkeolog Carl Peter Thunberg Japonya sınırları içerisinde Japon Salatalık Ağacı’nın (Magnolia Obovata) örneklerini topluyor ve literatüre geçiriyor. Aynı dönemlerde Yaprak Döken manolya’nın (Magnolia kobus) da ilk kez toplandığına dair emareler bulunuyor.
Manolya Bitkisi Yetiştiriciliği için İpuçları
Manolya Bitkisinin Güneş Işığı İhtiyacı
Manolya bitkisi doğrudan güneş ışığına maruz kalacağı noktalarda konumlanmayı sevmez. Manolya bitkinizi, hafif gölgeli filtrelenmiş güneş ışığı ile buluşturursanız, bitkiniz sağlıklı bir biçimde gelişiyor ve aynı zamanda bitkinizin büyüme hızı artıyor.
Manolya Nasıl Sulanır?
Gelişim döneminde susuz bırakılmaması gereken manolya bitkisi yaş aldıkça daha çok sulanmaya ihtiyaç duyuyor. Su gereksinimi mevsimsel olarak değişiklik gösteren manolya bitkisinin yaz sezonunda kuruma riskine binaen daha fazla su ile daha sık şekilde sulanması tavsiye ediliyor. Manolyalar sulanırken dikkat edilmesi, ehemmiyet arz eden bir başka husus da sulama suyunun asidik derecesi oluyor. Uzmanlar, azami verimlilik için kalker veya kireç ihtiva eden sulama suyu kullanılmamasını tavsiye ediyorlar.
Manolya Bitkisinin Gübrelenmesi Nasıl Olmalıdır?
Manolya bitkisi bakımından en ideal gübre olarak inek gübresi gösteriliyor. Birçok bitki çeşidinde maksimum randıman almak adına önerilen güvercin gübresi ise kireçli yapısı sebebiyle manolya bitkisinin beslenme düzeninde kendine yer bulamıyor. Manolya bitkisinin çiçek açmasına yardımcı olmak için potasyum gül gübresi faydalı olabiliyor. Gelişim döneminde bahar aylarında gübrelenmesi önerilen manolya bitkisinin tam anlamıyla büyüdüğü dönemde çapalama ve gübreleme ihtiyacı azalıyor.
Etiketler: manolya
Mart 23, 2024
Listeye dön