Limon Ağacı Hakkında Genel Bilgiler
C vitamini denince mandalina, portakal ve greyfurt ile beraber ilk akla gelen meyve olan limon, son zamanlarda birçok bitki sever tarafından iç mekânlarda yetiştiriliyor. Halk arasında zıvrak, cıcık, suluzırtlak gibi isimlerle de anılan limon meyvesinin özellikle kış aylarında soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok rahatsızlığa karşı insanların direncini yükseltmesi, onu diğer bitki türlerinden farklı popüler bir konuma yerleştiriyor.
Limon Ağacının Kökeni ve Önemi
Ana yurdu Güneydoğu Asya olan limon ağacı ılıman iklim kuşağının etkisi altında yer alan tüm bölgelerde doğal olarak yayılış gösteriyor. Taksonomi bilimi açısından bakıldığında limon meyvesi, özünde turunç olarak da bilinen ekşi portakal meyvesi ile ağaç kavunu meyvesinin çaprazlanması sonucu meydana gelen natürel bir hibrit tür olarak tanımlanıyor. Evlerinde veya işyerlerinde limon meyvesini büyütmek isteyen amatör bahçıvanların elini güçlendirmek adına hazırladığımız temel bakım kılavuzundaki bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede sağlıklı birer limon bitkisine sahip olmalarına olanak tanıyor.
Limon Ağacı İçin Doğru Toprak Seçimi
Limon Toprağı İçin En İyi Karışımlar
Besleyici niteliği yüksek torflu toprağı seven limon meyvesini dikeceğiniz saksı toprağına kil ve humus katmanız, bu şirin bitkinin verimini artırıyor. Kimi yetiştiricilerin limon meyvesi için hazırladıkları özel toprak karışımını daha süzek hale getirmek için pomza taşı, çakıl taşı, vermikülit, perlit, cocopeat gibi malzemelerden yararlandıkları bilinirken bazı bitki severler https://www.bahcemarket.com/ web sitesinden ya da Bahçe Market mağazalarından kolayca temin edilebilen hazır toprak karışımlarını tercih ediyor.
Drenaj Deliklerinin Önemi
Limon meyvesinin kök kısımlarından başlamak üzere çürümesini engellemek için toprağının çok iyi şekilde drene edilmesi gerekiyor. Limon meyvesinin toprağındaki nem dengesini sağlamak için alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun tahliyesine imkân tanıyan, drenaj delikleri barındıran modern saksılar kullanılabilir.
Limon Ağacının Güneş Işığı İhtiyacı
Maksimum seviyede gelişim gösterebilmesi için filtrelenmiş formdaki güneş ışığından bol bol yararlanması tavsiye edilen limon meyvesini, günde en az altı saat güneş gören yarı gölgelik alanlara konumlandırmanız büyük önem taşıyor. Gövdesine doğrudan nüfuz edecek kavurucu nitelikteki güneş ışıklarına karşı korunması gereken limon meyvesi, bu tip bir durum ile karşı karşıya kaldığında bünyesi hızla ısınacağından, kuruma tehlikesi yaşıyor.
Güneş Işığı Alanları Nasıl Seçilir
Limon meyvesinin sağlığını koruması adına terasların veya balkonların köşe kısımlarına ya da pencere pervazlarına yerleştirilmesi doğru bir uygulama olarak gösteriliyor.
Limon Ağacı Sulama Rehberi
Toprağının tamamen kurumasına izin vermeden sulamanız gereken limon meyvesi, içinde bulunduğu saksı toprağının her dem hafif nemli olmasını seviyor. Sulama öncesinde kullanmanız gereken sulama suyu miktarını ve sulama sıklığını mevsimsel olarak ayarlamanız gerekir. Sulama suyu ısısı ve asidik derecesi hususunda hassasiyetleri bulunan limon meyvesini sularken, oda sıcaklığında ve pH puanı bakımından yumuşak sulama suyu kullanmanız, bitkinin strese girmemesi adına büyük fayda sağlıyor.
Yaz ve Kış Aylarında Sulama Farklılıkları
Sıcak yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız önerilirken, gelişiminin yavaşladığı soğuk kış aylarında toprağını kurutmayacak kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor.
Limon Ağacı Gübreleme Teknikleri
Tam manasıyla büyüyebilmesi adına dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi önerilen limon meyvesinin en çok ihtiyaç duyduğu iki madde çinko ve bor olarak dikkat çekiyor. Bahçıvanların limon meyvesini gübrelerken genellikle hayvansal gübreleri tercih ettikleri gözlemlenir.
Hayvansal Gübre ve Yavaş Salınımlı Besinler
Zaman zaman yavaş salınımlı sıvı bitki besinlerinden de yararlanılabilir. Limon meyvesinin gelişim sürecinin hızlandığı ilkbahar ve yaz aylarında biraz daha yoğun biçimde gübrelenmesi tavsiye edilirken, büyüme sürecinin durağan seviyelere geldiği kış günlerinde gübrelenmesi gerekmiyor.