Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Ana vatanı Arjantin Cumhuriyeti, Uruguay Doğu Cumhuriyeti ve Şili Cumhuriyeti toprakları olarak gösterilen küpe çiçeği, sahip olduğu fuşya, mor, pembe, kırmızı ve beyaz renkteki göz alıcı çiçekleriyle konumlandırıldığı noktalarda tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Yakıotugiller (Küpeçiçeğigiler) familyasının en sevimli üyelerinden birisi olarak bilinen küpe çiçeği, taksonomi bilimi bakımından kankurutan çiçeği ile yakın akraba konumunda bulunuyor. Botanik literatürüne bilimsel adı Fuschia magellanica biçiminde kaydedilen küpe çiçeğini, 1697 yılında keşfeden Fransız botanikçi Charles Plumiers’in idolü olarak gördüğü Alman botanikçi Leonhart Fuchs’un anısına bu şekilde adlandırdığı düşünülüyor. Parlak renkteki çiçekleri ve şekerli nektarı sebebiyle arıların, sinek kuşlarının ve kelebeklerin ilgi odağı olan küpe çiçeği, ideal bakım şartları altında yarım metreye kadar boylanabiliyor. Evlerinde veya işyerlerinde bu güzel çiçeği bizzat büyütmek isteyen bitki severlere yönelik hazırladığımız temel bakım kılavuzundaki bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede bitki yetiştiriciliği alanında başarı sonuçlarda elde etmelerine olanak sağlıyor.

Küpe Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?Hava ve su geçirgenliği yüksek, gevşek yapılı topraklarda kendisini rahat hisseden küpe çiçeğinin verimini koruması için saksı toprağını çok iyi şekilde drene etmeniz gerekiyor. Talep ettiği miktardan fazla su ile muhatap olduğunda kök kısımlarından başlamak üzere çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalan küpe çiçeğinin yetiştirme toprağındaki nem dengesini sağmanız adına alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun tahliyesini mümkün kılan, drenaj delikli, modern saksılar kullanmanız tavsiye ediliyor. Organik maddeler bakımından zengin, besleyici nitelikteki humuslu toprak karışımlarında randımanı artış gösteren küpe çiçeğinin, saksının içindeki toprakla beraber her yıl mevcut saksısından bir boy daha büyük bir saksıyla değiştirmeniz, bitkinin gelişim sürecini sekteye uğratmamak adına büyük önem taşıyor.

Küpe Çiçeği Güneş Işığı Sever Mi?

Maksimum seviyede gelişim gösterebilmesi için filtrelenmiş formdaki güneş ışığından günde en az 6 saat faydalanması tavsiye edilen küpe çiçeğini, yarı gölgelik alanlara yerleştirmek doğru bir seçim oluyor. Gövdesine doğrudan nüfuz edecek yakıcı nitelikte güneş ışıklarına karşı korunması gereken küpe çiçeği, bu tip bir durumla karşılaştığında hızla bünye ısısı yükseleceğinden kuruma sorunu yaşayabiliyor. Doğa severlerin küpe çiçeklerini çoğunlukla terasların veya balkonların köşe kısımlarına ya da pencere pervazlarına konumlandırdıkları gözlemlenirken, aşırı soğuk veya aşırı sıcak iklim şartlarına karşı direnç gösteremeyen bu şirin bitkiyi ortalama ısının 15 ila 25 santigrat derece olduğu mevkilere koymanız öneriliyor.

Küpe Çiçeği Nasıl Sulanmalı?

Toprağının tamamen kurumasına izin vermeden su ile buluşturmanız gereken küpe çiçeğinin talep ettiği su miktarı mevsimlere göre farklılık gösteriyor. Sıcak geçen yaz günlerinde bol su ile sık sık sulanması tavsiye edilen küpe çiçeğini, soğuk kış aylarında saksı toprağı kurutmayacak kadar sulamanız yeterli oluyor. Kimi bahçıvanların, yapraklarının diriliğini koruması adına çok sıcak öğle saatlerinde yapraklarına su püskürttükleri bilinen küpe çiçeğinin strese girmemesi için sulama suyunun oda sıcaklığında ve yumuşak asidik pH derecesinde olması tavsiye ediliyor.

Küpe Çiçeği Nasıl Gübrelenmeli?

Sağlıklı ve gür bir yapıya ulaşabilmesi için dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi gereken küpe çiçeğini gübrelerken, yetiştiricilerin genellikle yavaş salınımlı sıvı bitki besini tercih ettiği görülüyor. Küpe çiçeğinin büyüme döneminin hızlandığı ilkbahar ve yaz aylarında yoğun biçimde gübrelenmesi tavsiye edilirken, gelişim sürecinin yavaşladığı kış sezonunda beslenmesi gerekmiyor.

Küpe Çiçeği Budanır Mı?

Çok yıllık bir bitki türü olan küpe çiçeğinin kuruyan ve canlılığını kaybeden çiçeklerinin, bitkinin gövdesinden ayrıştırılması bitkinin daha sıhhatli bir yaşam sürmesi adına büyük önem taşıyor.

Etiketler: Küpe Çiçeği, Küpe Çiçeği Bakımı
Temmuz 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR