Kumkuat - Kamkat Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
Halk arasında narenciye olarak da isimlendirilen turunçgiller bitki familyasının en şirin üyelerinden birisi olan kumkuat bitkisi limon, mandalina ve portakal gibi sofralarımızdan eksik olmayan meyve çeşitleriyle yakın akraba konumunda bulunuyor. Ana vatanı Asya kıtasının doğu kesimi olarak bilinen kumkuat, Akdeniz iklim kuşağı içinde yer alan tüm bölgelerde doğal olarak yetişiyor. Ülkemizde çoğunlukla Akdeniz Bölgesi’ndeki şehirlerde yetiştirilen kumkuattan, şaşırtıcı olsa da, en yüksek verim Rize’ de alınıyor. Farklı yörelerde kamkat, altın portakal, süs mandalinası ve kunkuat ismiyle de anılan kumkuat meyvesinin; Fukushi, Meiwa, Nagami ve Marumi gibi bitkiseverler tarafından çokça yetiştirilen alt türleri bulunurken, iç mekânlarda büyütmeye en elverişli kumkuat türü olarak Marumi kumkuatı gösteriliyor. Botanik literatürüne bilimsel ismi ‘’citrus fortunella’’ şeklinde kaydedilen kamkat meyvesinin bu namı bu şirin bitkiyi Çin Halk Cumhuriyet topraklarında tanıyıp toplayarak Avrupa kıtasına getiren İskoçyalı meşhur botanikçi Robert Fortune’ın soy ismine dayanıyor. Bu şirin meyveyi evlerinde veya işyerlerinde yetiştirmek isteyen amatör bahçıvanların, yardımcı olmak amacıyla hazırladığımız mini bakım rehberinde yer alan bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları yetiştiricilik alanında başarılı sonuçlar elde etmelerini sağlıyor.
Kumkuat - Kamkat Ağacı Hangi Toprağı Sever?
İçeriğinde bol miktarda organik malzeme barındıran ve pH değeri 5,5 ila 6 derece arasında seyreden topraklara dikildiğinde kendisini rahat hisseden kumkuat meyvesinin, sağlıklı bir biçimde büyüyebilmesi adına, yetiştirme toprağını çok iyi bir şekilde drene etmeniz gerekiyor. Kök kısımları genişçe bir alan kaplayan kamkatı sıkıştırmamak için özellikle ilk dikim esnasında dar saksılar kullanmamanız tavsiye ediliyor. Islak ya da çamur kıvamındaki topraklarda uzun süre beklediği takdirde, kök kısımlarından başlamak üzere hızla çürüme ihtimali bulunan kumkuatı, alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına imkân tanıyan drenaj delikleri bulunan modern saksılara dikmeniz, saksı toprağının nem dengesini sağlamınızı kolaylaştırıyor. Doğa aşıkları kumkuat yetiştirmek için bizzat özel toprak karışımları hazırlayabildikleri gibi bu güzel meyvenin konforunu artıracak hazır toprak karışımlarına https://www.bahcemarket.com/ web sitesi üzerinden de basitçe ulaşabiliyor.
Kumkuat - Kamkat Ne Kadar Güneş Işığı Almalı?
Diğer turunçgiller gibi gün içerisinde güneş ışığından bolca yararlanmayı seven kamkat meyvesini filtrelenmiş formdaki dolaylı güneş ışına ulaşabileceği yarı gölgelik alanlara konumlandırmanız bu şirin bitkinin sıhhatli şekilde gelişim göstermesi adına ideal seçim olarak gösteriliyor. Doğrudan vücuduna temas eden, kavurucu nitelikteki öğle güneşine karşı direnç göstermekte zorlanan kumkuat meyvesini kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaması için güneşin dik olarak geldiği ortamlardan uzak tutmanız tavsiye ediliyor. Büyüme dönemi süresince güneşe oldukça fazla ihtşyaç duyan kumkuat meyvesinin simetrik bir şekilde gelişmesini engellemek adına zaman zaman saksını güneşin geldiği yöne doğru çevirmeniz gerekiyor.
Kumkuat - Kamkat Nasıl Sulanmalı?
Talep ettiği su miktarı mevsimlere göre farklılık gösteren kumkuat bitkisini sıcak geçen yaz günlerinde bol suyla sık sık sulanması önerilirken soğuk kış sezonunda meyvenin toprağındaki nemi koruyacak kadar suyla buluşturmanız yeterli oluyor. Kamkat sulamasında dikkat etmeniz gereken bir başka önemli husus ise sulama faaliyeti esnasında yapraklarına kesinlikle su değdirmemeniz olarak gösteriliyor. Yapraklarına su temas ettiği durumlarda hastalanma ihtimali artan kumkuat bitkisini sularken ekstra özen göstermeniz büyük önem taşıyor. Sulama suyunun ısısı ve asidik değeriyle ilgili de çeşitli hassasiyetleri olan kumkuat bitki türü strese sokmamak için oda sıcaklığında ve yumuşak Ph derecesindeki suyla sulamanız tavsiye ediyor.
Kumkuat - Kamkat Nasıl Gübrelenmeli?
Bitkiseverlerin, verimli bir gelişim süreci geçirmesi için, kamkat bitkisini mart ve nisan ayları boyunca azot bazlı gübreyle besledikleri gözlemleniyor. Yine kumkuat meyvesinin çiçeklenmesinin akabinde minik meyveleri baş gösterdiğinde, bir miktar daha azotlu gübreyle takviye edilmesi sıkça rastlanan bir uygulama olarak biliniyor.
Etiketler: Kumkuat Bakımı, Kamkat Bakımı
Ağustos 22, 2024
Listeye dön