Klivya Çiçeği Bakımı Ve Önemli İpuçları

Klivya Çiçeği Bakımı Ve Önemli İpuçları

Doğal yaşam koşulları altında Güney Afrika Cumhuriyeti’ne özgü bir çiçek türü olarak bilinen Klivya çiçeği, günümüzde resimsi görünümü ve bakımının fazla zahmet gerektirmemesi sebebiyle dünyanın her köşesinde bitki severler tarafından iç mekânlarda süs bitkisi olarak çokça tercih ediliyor. Halk arasında kâfir zambak biçiminde de isimlendirilen Klivya çiçeğinin, botanik camiasındaki bilimsel adı olan Clivia bu güzide çiçeğin Avrupa ana karasına ayak basmasına öncü olan İngiliz Kraliçesi Victoria’nın bekarlık soyadı olan ‘’Clive’’ sözcüğüne dayanıyor. Doğru bakım uygulamaları doğrultusunda büyütüldüğü takdirde uzun süre yaşamını sürdürebilen Klivya çiçeğini yetiştirmeyi isteyen doğa aşıklarının aşağıda kendileri için hazırladığımız temel bakım kılavuzunu takip etmeleri işlerini kolaylaştırıyor.

Klivya Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Klivya Çiçeği Bakımı Ve Önemli İpuçlarıGövdesel bakımından zengin, suyu çok iyi derecede drene eden süzek topraklara dikilmekten haz duyan Klivya çiçeği, verimli bir şekilde gelişim göstermesi için toprağının hava sirkülasyonuna müsaade eden bir yapıda olması da büyük önem taşıyor. Asidik değeri hafif yüksek humus ihtiva eden toprak karışımları içerisinde azami performans sergileyen Klivya çiçeğinin, yeterince gıdaya erişemediği durumlarda boynuz veya tırnak unu ile kalsiyum fosfat Ca3(PO4)2 ve potasyum sülfat K₂SO₄) aracılığıyla desteklendiği biliniyor. Sürekli rutubetli halde olan sıkışmış topraklara yerleştirildiği durumlarda yaşama tutunmakta zorluk çeken Klivya çiçeğini rahat ettirmek adına drenaj anlamında kullanışlı, delikli ve hava geçirgenliği olan bir saksı ile yetiştirilmesi uzmanlarca tavsiye ediliyor.

Klivya Bitkisi Güneş Sever Mi?

Yarı gölgelik noktalara konumlandırılmaları gereken Kliyva çiçeklerinin, vücuduna direkt temas eden kavurucu güneş ışığından uzak tutulması öneriliyor. Filtrelenmiş, dolaylı güneş ışığına bolca ihtiyaç duyan Klivya çiçeklerini, bilhassa ev veya işyerlerinde misafir eden bitki severlerin güneş gören pencerelerin kenarlarında, perdelerinin arkasına yerleştirmeleri bitkinin hız kesmeden büyümesi adına ideal tercih olarak gösteriliyor. Aşırı güneşe maruz kaldığı takdirde yapraklarında yanma meydana gelen Klivya çiçeklerinin, gereksinim duydukları kadar güneş ışığına erişemediği durumlarda ise yaprakları soluyor. Bu nedenle Klivya çiçeği büyüten amatör bahçıvanların bu şirin bitkinin sağlığını korumaları için güneş ışığı dengesini iyi ölçmeleri gerekiyor.

Klivya Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?

Mevsime bağlı olarak talep ettiği su miktarı ve sulama sıklığı farklılık gösteren Klivya çiçeğini sıcak yaz aylarında bol su ile buluştururken, bitkinin dinlenme safhasına geçtiği kış mevsiminde daha az suyla sulanması öneriliyor. Klivya çiçeği yetiştirenlerin, temelde bir sulama takvimi oluşturmaları gerekli değilken, çiçeğin toprağının kuruduğu dönemlerde bitkiye su vermeleri yeterli oluyor. Haddinden fazla su verildiğinde kök kısımlarında çürüme tehlikesi baş gösteren Klivya çiçeğini, kontrollü biçimde sulamak gerekiyor. Uzmanlar, Klivya çiçeklerini sularken ana amacın bitkinin toprağının kurumasını önlemek ve belli bir nem oranını tutturmak olduğunun altını çizerken, bitkiyi çok fazla suyla sulama işlemine tabi tutmaktansa gereksinim duyduğundan daha az suyla buluşturmanın daha az hasara neden olacağını belirtiyorlar.

Klivya Çiçeği Gübreleme

Öncü çiçeklerinin sap kısımları şubat ve mart ayları gibi çıkan Klivya bitkisinin özellikle bu dönemlerde bolca gıda takviyesine ihtiyaç duydukları biliniyor. Genellikle sulama suyuna karıştırılan sıvı bitki besinleri aracılığıyla takviye edilen Klivya çiçeklerinin, maksimum randımana ulaşabilmelerini sağlamak için gelişim dönemleri boyunca on beş günde bir likit gübreyle desteklenmeleri büyük önem taşıyor. Klivya çiçeğinin, büyümeye ara verip dinlenmeye geçtiği eylül ayına doğru yavaş yavaş gübrelenmesinin kesilmesi gerekirken, bir sonraki mevsime dek bitkiye dışarıdan besleme yapılmaması tavsiye ediliyor.

**Toksikoloji Durumu : Yaratılışı gereği bünyesinde alerjik ve zehirli maddeler barındıran Klivya çiçeğinin, evlerinde küçük çocuk ya da evcil hayvan bulunan doğa aşıklarınca yetiştirilmesi önerilmiyor.

**Toksikoloji : Zehirleri ve canlıdaki etkilerini inceleyen birim.

Etiketler: Klivya Çiçeği Bakımı
Mayıs 23, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.