Kivi Fidanı Bakımı Ve Yetiştirmenin Püf Noktaları
Kendine özgü lezzeti ve içeriğinde barındırdığı yüksek orandaki C vitaminiyle sofralarımızı renklendiren kivi meyvesinin ülkemizde en sık Marmara Bölgesi’nde yetiştirildiği biliniyor. Kivi fidanı hasadında en yüksek verime sahip olan il ise Ordu olarak karşımıza çıkıyor. Taze şekilde meyve formunda tüketilen kivinin, salata malzemesi veya pasta süsü şeklinde kullanıldığı da gözlemleniyor. Bu lezzetli meyveyi evlerinde veya işyerlerinde bizzat yetiştirmek isteyen bitkiseverlere yönelik olarak hazırladığımız temel bitki bakım rehberinde yer alan bilgilerin öğrenilmesi ve uygulanması, bitkiseverlerin uzun vadede başarı sonuçlar elde etmelerini sağlıyor
Kivi Fidanı Toprağı Nasıl Olmalı?
Kivi fidanı yetiştireceğiniz saksı toprağının organik madde bakımından zengin ve iyi drene edilmiş halde olması, verimli sonuçlara ulaşmanıza ön ayak oluyor. Yine dikileceği toprağın asidik derecesi ile ilgili de çeşitli beklentileri bulunan kivi meyvesini strese sokmamak adına Ph seviyesi ortalama 6 ila 6,5 derecede seyreden hava geçirgenliği yüksek topraklarla buluşturmanız tavsiye ediliyor. Aşırı ıslak ya da çamur kıvamındaki topraklarda uzun süre bulunduğunda kök kısımlarından başlamak üzere hızlıca çürüyebiliyor. Kivi fidanı toprağında nem dengesini sağlamak adına en büyük yardımcınız; alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına imkân tanıyan drenaj delikleri bulunan modern saksılar oluyor.
Kivi Fidanı Güneş Işığını Sever Mi?
Tam anlamıyla büyüyüp serpilmesi için filtrelenmiş formdaki güneş ışığından bolca yararlanması tavsiye edilen kiviyi gün içinde en az 6 saat süreyle güneşlenebileceği noktalara konumlandırmanız, ideal bir uygulama olarak gösteriliyor. Her ne kadar güneş ile arasındaki ilişki iyi olsa da bünyesine doğrudan nüfuz eden kavurucu nitelikteki öğle güneşine karşı direnmekte zorluk çeken kivi fidanı, bu tip bir durum ile baş başa kaldığında maalesef kuruma tehlikesi yaşıyor. Bitkiseverlerin kivinin sağlığını korumak adına genellikle bu güzel meyveyi terasların veya bahçelerin yarı gölgelik köşe kısımlarına yerleştirdikleri biliniyor.
Kivi Fidanı Nasıl Sulanmalı?
İhtiyaç duyduğu su miktarı mevsimsel olarak farklılık arz eden kivi fidanı sıcak geçen yaz günlerinde haftada en az iki kez sulamanız önerilirken, soğuk kış aylarında toprağının her dem hafif nemli kalmasını sağlayacak kadar suyla buluşturmanız yeterli oluyor. Genel olarak su talebi fazla bir bitki türü olarak bilinen kiviyi, kurumaması adına belli bir rutini takip ederek sulamanız gerekiyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir başka önemli husus ise kivi meyvesinin sulama suyunun ısısı ve suyun asidik özelliği oluyor. Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak suyla sulama işlemi yapıldığında stres yaşayan kivi yüksek asit oranına sahip suyla sulandığında da büyüme süreci sekteye uğrayabiliyor. Bu sebeplerden dolayı kivi meyve fidanı sulayacağınız zaman oda sıcaklığında ve dinlendirilmiş su (içme suyu kullanıyorsanız dinlendirme işlemine gerek duymuyorsunuz) kullanmanız, bitkinin sıhhati için büyük önem taşıyor.
Kivi Fidanı Meyvesinin Tarihsel Gelişimi
Kökeni Çin Halk Cumhuriyeti topraklarının güney sınırları içerisinde yer alan Yangtse Vadisi’ne dayanan kivi, günümüzde dünyanın dört bir köşesinde yetiştiriliyor. Avrupalı kâşiflerce 1800’lü yılların ikinci yarısında fark edilen kivi fidanı, tespitinden yaklaşık yarım asır sonra Yeni Zelanda, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ve Amerika Birleşik Devletleri kıyılarına ulaşıyor ve kısa süre içerisinde yaygın şekilde büyütülmeye başlanıyor. Bugün sofralarımızın vazgeçilmez bir unsuru olan kivi fidanı sahip olduğu doygun forma erişebilmesi için Yeni Zelandalı çiftçilerin 25 yıl süresince ıslah çalışmalarında bulundukları biliniyor. Kivi tüm gezegende ulaşılabilir hale gelmesi ise 1970’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yüksek ölçekli kivi fidanı üretim tesislerinin kurulmasıyla mümkün oluyor.
Etiketler: Kivi Fidani, Kivi Fidanı Bakımı
Ağustos 27, 2024
Listeye dön