Kauçuk Bitkisinin Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yaşam alanlarında dekorasyona zenginlik katmak için bitki severler tarafından sıkça tercih edilen kauçuk çiçekleri, anayurdu Güneydoğu Asya bölgesi olarak biliniyor. Bakımının birçok bitki cinsine göre kolay olması ve hava temizleme özelliği bulunması nedeniyle iç mekân salon bitkileri arasında popüler bir konum edinen kauçuk bitkisinin yaprakları, genellikle yeşil olsa da; karışık renkli, beyaz ya da mor tonda yaprakları olan türlerine de rastlanıyor. Kauçuk bitkisini yaşam alanlarına yetiştirmeye karar veren bitki severlerin aşağıdaki yol haritasını takip etmeleri işlerini daha kolay hale getiriyor.
Kauçuk Bitkisi Hangi Toprağı Sever?
Zengin içerikli toprak karışımlarında yetişmekten keyif alan kauçuk bitkisinin köklerinin çürüyüp kurumaması için yerleştirildiği saksı toprağının iyi bir drenaja sahip olması gerekiyor. Çabuk gelişen iri yapılı köklere sahip olan kauçuk bitkisinin toprağının hava sirkülasyonuna müsaade etmesi de bir başka gereklilik olarak karşımıza çıkıyor. Sıkışık haldeki toprağın içinde büyüme süreci sekteye uğrayan kauçuk bitkisi, saksı değişim zamanı geldiğinde, mevcut kullanımda olan saksısından bir boy büyük saksıya dikilmesi gerekiyor. Ortalama 2-3 yılda bir tüm toprağının değiştirilmesi gereken kauçuk bitkisine, her yıl bir miktar yeni toprak eklenmesi de bitkinin sağlıklı bir gelişim göstermesi adına büyük önem taşıyor.
Kauçuk Çiçeği Işığı Işığı Sever Mi?
Gün içerisinde 7 ile 9 saat arasında dolaylı güneş ışığına gereksinim duyan kauçuk bitkisinin, direkt güneş ışığı alacağı alanlardan uzak tutulması öneriliyor. Doğrudan güneş ışığı ile karşı karşıya kaldığı zaman yapraklarında geri dönülmez hasarlar oluşan kauçuk bitkisini, güneş alan pencerelerin önüne ya da balkonlara koymamak gerekiyor. Evlerde ya da iş yerlerinde pencerelerinin 1-2 metre gerisine yerleştirilmesi ve perdelerden filtrelenmiş güneş ışığıyla beslenmesi tavsiye edilen kauçuk bitkisi, kendisine yeterli güneşlenme olanağı sağlanmadığında normalden daha az gelişim gösteriyor. Kauçuk bitkisinin her yönden güneş ışığına doyabilmesi için zaman zaman bitkinin döndürülmesi de çokça kullanılan yöntemler arasında yer alıyor.
Kauçuk Bitkisi Çok Su İster Mi?
Yaratılışı gereği rutubet gereksinimi olan kauçuk bitkisini sulama işlemine tabi tutmadan evvel yetiştirme toprağının tamamen kuru olduğundan emin olmanız gerekiyor. Talep ettiğinden fazla sulandığında köklerinde çürüme meydana gelebilen kauçuk bitkisinin içerisine yerleştirileceği saksının ihtiyaç fazlası suyu tahliye etmeye imkân sağlayan drenaj deliklerine sahip olması gerekiyor. Sezonlara göre su talebi farklılık gösteren kauçuk bitkisini, soğuk kış günlerinde iki haftada bir defa sulamanız yeterli olurken, sıcak geçen yaz aylarında haftada bir mutlaka su ile buluşturmanız tavsiye ediliyor. Kauçuk bitkisinin kireç bulundurmayan dinlendirilmiş musluk suyu ya da içme suyu ile sulanması öneriliyor. Soğuk ya da sıcak su ile sulandığı zaman strese girme olasılığı yükselen kauçuk bitkisinin, oda sıcaklığında su ile sulanması önem taşıyor.
Kauçuk Çiçeğine Hangi Gübre Verilir?
Tam olarak verimli hale gelebilmesi için dışarıdan gıda takviyesine gereksinim duyan kauçuk bitkisini, dinlenme evresi dışında yer alan bahar ve yaz dönemlerinde, ayda bir kereye mahsus olmak üzere sıvı gübreyle beslemek gerekiyor. Bununla birlikte bazı gelişim sıkıntıları yaşayan kauçuk bitkilerine vitamin katkısında bulunulduğu da biliniyor. Genellikle solmalar meydana gelen ya da taze budanmış çıplak haldeki kauçuk bitkisine uygulanan vitamin takviyesi işleminde, bahse konu olan besin sulama suyuna karıştırılarak kullanılıyor. Bu tip besin takviyelerinde genellikle bir litre sulama suyuna bir kapak vitamin formülünden faydalanıyor.
Etiketler: Kauçuk Bitkisi
Nisan 12, 2024
Listeye dön