Katırtırnağı Çiçeği Bakımı ve Yetiştirme Sırları

Katırtırnağı Çiçeği Bakımı ve Yetiştirme Sırları

Akdeniz bölgesi haricinde Afrika kıtasında ve Asya ana karasının güneybatısında doğal biçimde yayılış gösteren katırtırnağı bitkisine ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Karadeniz bölgesinde rastlanıyor. Halk arasında katırkuyruğu, boruk ve kuş çubuğu adıyla da adından söz ettiren katırtırnağı bitkisi keskin ve güzel kokulu, sarı renkteki çiçekleriyle konumlandırıldığı ortamlarda tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Genellikle dış alanlarda, yabani doğa içinde ya da peyzaj uygulamalarında karşımıza çıkan katırtırnağı çiçeğini evlerinde veya işyerlerinde büyütmek isteyen bitki severlere yol haritası olması amacıyla hazırladığımız temel bakım kılavuzundaki bilgilerin göz önünde bulundurulması, uzun vadede sağlıklı ve güzel görünümlü katırtırnağına sahip olunmasına olanak sağlıyor.

Katırtırnağı Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?

Katırtırnağı Çiçeği Bakımı ve Yetiştirme SırlarıKuru yapıdaki kumlu topraklar içinde bulunmaktan haz duyan katırtırnağı çiçeği, yetiştirme toprağına humus katılmaması gerekiyor. Saksı toprağında rutubetten kesinlikle hoşlanmayan katırtırnağı bitkisinin toprağını iyi drene etmeniz gerekiyor. Katırtırnağının toprağının haddinden fazla su ile muhatap olmaması adına alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunu tahliye etmeye olanak veren drenaj delikleri bulunan saksılar kullanmanız, elinizi büyük ölçüde rahatlatıyor. Kimi bahçıvanların katırtırnağı toprağının geçirgenliğini artırmak adına saksı toprağı karışımı içine vermikülit, cocopeat, perlit, pomza taşı ve çakıl taşı eklediği gözlemleniyor. Kök kısımları hızlı bir biçimde gelişim kaydeden katırtırnağı bitkisinin rahat bir şekilde serpilebilip yayılabilmesi için geniş ölçüdeki saksılara dikilmesi tavsiye ediliyor.

Katırtırnağı Bitkisi Güneş Işığı Sever Mi?

Maksimum gelişim seviyesine erişebilmesi için yeterli miktarda güneş ışığı ile buluşması gereken katırtırnağı bitkisinin, gün boyu filtrelenmiş dolaylı güneş ışığına ulaşabileceği noktalarda konumlandırılması gür bir yapıya sahip olması adına faydalı oluyor. Gövdesine doğrudan temas edecek direkt güneş ışığına karşı hassasiyeti olan katırtırnağı, bu tip bir durum ile karşı karşıya kaldığında kök kısımlarından başlamak kuruma tehlikesi yaşıyor.

Katırtırnağı Çiçeği Sulaması Nasıl Yapılır?

Toprak ile buluşturulduğu ilk anda verilen can suyundan sonra toprağının nemlenmemesi adına toprağı kurumadan sulanmaması gereken katırtırnağı bitkisinin, susuzluk durumuna karşı yüksek direnç sahibi olduğu biliniyor. Toprağında rutubet olduğu zaman çürüme sorunu meydana gelebilen katırtırnağını korumak için sulama işlemine tabi tutmadan yetiştirme toprağını ellerinizle kuruluk testine tabi tutmanız öneriliyor.

Katırtırnağı Çiçeği Nasıl Gübrelenmeli?

Doğal yaşamında yayılış gösterdiği ortamlardaki topraklar besleyici ögeler içermeyen katırtırnağı bitkisinin, dışarıdan ek gıda takviyesi ile beslenmesi gerekmiyor. Bununla birlikte ihtiyaç duyduğundan fazla biçimde gübrelendiği takdirde büyüme süreci sekteye uğrayan katırtırnağı bitkisi daha seyrekleşiyor. Bu nedenle amatör bahçıvanların katırtırnağını büyütürken, gübreleme yapmamaları öneriliyor.

Katırtırnağı Bitkisi Nasıl Budanır?

Genelde budama işlemine pek gerek duymayan katırtırnağı bitkisinin, haddinden fazla uzayan veya bir daha filizlenme ihtimali kalmayacak özellikteki kuruyan dalları dikkat çekici bir hâl aldığında budanması tavsiye ediliyor. Cilt ile temas ettiğinde çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilen katırtırnağı bitkisini budayacak olan doğa aşıklarının mutlaka eldiven kullanmaları gerekiyor.

Katırtırnağı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Hem tohum ekerek hem de çelik dikerek çoğaltılabilen katırtırnağı çiçeğinin, genellikle tohumları kullanılarak çoğaltıldığı biliniyor. Bu durumun başlıca sebebi olgunlaşmış katırtırnağı gövdesinden dallar aracılığı ile yapılan çoğaltma işleminin uzun sürmesi ve başarılı sonuçlanma ihtimalinin düşük olması olarak gösteriliyor. Tohumla çoğaltma uygulamasında bahar aylarında çimlendirilen katırtırnağı tohumlarının çok hızlı biçimde gelişme gösterdiği kaydedilirken, ufak bir saksı kullanarak yaz sonu gibi sonuç alınabileceği gözlemleniyor.

Etiketler: Katırtırnağı Çiçeği, Katırtırnağı Bakımı, Katırtırnağı Yetiştirme
Haziran 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.