Kaktüs ve Sukulent Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs ve Sukulent Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs ve sukulentler zahmetsiz bakım rutinleri, düşük maliyetleri ve bulundukları ortama kazandırdıkları estetik hava sebebiyle günümüzde bitki severler tarafından sıkça tercih edilen popüler bitki türleri arasında, üst sıralarda bulunuyor. Genellikle doğal yaşam şartları içinde, kurak ve az yağışlı ortamlarda yayılış gösteren kaktüs ve sukulentler, hane veya iş yerlerinde büyütüldükleri takdirde de diğer bitki türlerine nazaran daha az sulamaya ihtiyaç duyduklarından, kendisine bakacak olanların işini kolaylaştırıyor. Kaktüs ve sukulentlerin susuzluğa karşı olan dirençleri; yapıları gereği bünyelerinde su depolamaya müsait olmalarından ileri geliyor. Kaktüs ve sukulent bitkilerinin sağlıklı bir gelişim göstermesi adına bu türlerin talep ettiği su tutma ve drenaj gereksinimlerini karşılayacak toprak seçimini yapmanız büyük önem taşıyor. Kaktüs ve sukulentlerinizi konumlandırdığınız toprağın kalitesi, uzun vadede bitkinizin benzerlerine oranla daha verimli bir sonuç elde edip fark yaratmasında belirleyici bir faktör olarak gösteriliyor.

kaktüs toprağı - kaktus topragi - sukulent toprağıHer ne kadar benzer özelliklere sahip olsalar da kaktüs ve sukulentlerin yerleştirilmesi için ideal olarak gösterilen toprak karışımları arasında da belli farklılıklar olduğu biliniyor. Kaktüslere ev sahipliği yapacak olan toprağın temelde, gözenekli bir yapıya sahip olması ve içinde nemi tutmaması gerekiyor. Kaktüs toprağı nemli bir dokuda olursa ve bu durum uzun süre devam ederse bitki çürüyerek ölme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Konunun uzmanları; ince, kumlu ve çabuk drene olabilen toprak tipinin kaktüs yetiştiriciliği için makul bir seçenek olduğunu kaydediyor. Yaban hayatında kayalık ve kumlu noktalarda karşımıza çıkan kaktüsleri, sıhhatli bir biçimde büyütmek için natürel şartlarındaki toprak cinsini taklit eden perlit ya da kum gibi daha fazla inorganik madde ve tortu ihtiva eden karışımlar göze çarpıyor. Asidik oranı hafif yüksek olan topraklarda yer almaktan hoşlanan kaktüslerin, bakteri ve mantar tehlikesine karşı hassas olması sebebiyle saksılarına dolduracağınız toprağı özenle sterilizasyona tabi tutmanız tavsiye ediliyor.

Önemle üzerinde durulan bir başka konu ise kaktüs ve sukulent toprağı birbirinin yerine kullanılıp kullanılamayacağı hususu; bu noktada bu iki bitki türünün gereksinimleri ve farklılıkları göz önünde bulundurulduğunda kaktüsler ve sukulentler için kesinlikle değişik toprak karışımı kullanılması öneriliyor. Sukulentlerin barınacağı toprakların, kaktüs topraklarına oranla daha yüksek seviyede organik madde içermesi önerilirken, bazı sukulent türlerinin kaktüslerden farklı olarak daha fazla yağış alan, yarı çöl bölgeleri menşeine sahip olduğunun unutulmaması gerekiyor. Eğer sukulentinizin sağlıklı ve verimli bir şekilde yaşamını sürdürmesini istiyorsanız, onu, içine bırakacağınız toprak karışımında saksı toprağı, perlit, kum, çakıl veya pomza taşı gibi partikül maddelerden faydalanmanız kaçınılmaz oluyor. Bununla birlikte hazırlayacağınız veya satın alacağınız sukulent toprağı karışımınıza ekstra organik madde eklemeniz daha olumlu neticeler elde etme yolunda size yardımcı oluyor. Bahçe marketlerden temin edebileceğiniz malzemeler yardımıyla kendi sukulent toprağı formülünüze ulaşma olanağınız da bulunuyor. Bu noktada size yol göstermesi adına genellikle faydalanılan ölçüleri kullanabiliyorsunuz. Muhtevasında uzvi gübre içermeyen iki ölçü saksı toprağı, bir ölçü pomza taşı ve bir ölçü perlit, sukulent toprağı oluşturmakta sıkça tercih edilen reçete olarak karşımıza çıkıyor.

Kaktüs ve Sukulent Topraklarında Faydalanılan Malzemeler

Pomza Taşı

Pomza, volkanik aktivite sonucunda meydana gelen, son derece gözenekli bir kaya parçası olarak tanımlanıyor. Havalandırma ve drenajda çok önemli bir rol oynayan pomza taşı, aynı zamanda erişim suyunun hızlı bir şekilde geçmesine izin veriyor. Pomza taşının asli görevi ise kaktüs ve sukulentlerin suyla dolmasını yani kök çürümesini önlemek olarak biliniyor.

Perlit

Kaktüs ve sukulent toprağı karışımında kendisine yer bulan bir başka volkanik kayaç türü olarak adından söz ettiren perlit, pomza taşına benzer özelliklere sahip olmasıyla birlikte daha düşük ağırlığı sayesinde ayırt ediliyor. Perlitin asıl katkısı ise küçük hava cepleri oluşturarak, toprağın havalandırılması olarak görülüyor. Perlit, ayrıca güçlü köklerin büyümesini teşvik ederek toprağın genel yapısını iyileştiriyor.

Etiketler: Kaktüs ve Sukulent Toprağı
Mayıs 31, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.