Kaktüs familyasından bir bitki olan sukulentin (succulent) teraslarda, ev içlerinde ve bahçelerde kolaylıkla yetişebilmektedir. Sukulentlerin en büyük özelliği olan su tutma yeteneği sayesinde uzun süre susuz yaşayabilmektedir. Evinizin içinde veya salonlarda kolaylıkla yetişebilen sukulentler evinize çok farklı bir görünüm kazandırmaktadır. Sukulentlerin en önemli özelliklerinden bir diğeri bakımının oldukça kolay ve zahmetsiz olmasıdır.
Kaktüsler ve sukulentler sıcak iklim bitkisidir ve bu nedenle soğuk havaları pek sevmezler. İlkbahar ve yaz aylarında gelişim hızında önemli bir artış yakalayan ve gelişimini tamamlayan sukulentler kış aylarında gelişimlerini durdurur. Sukulent bitkisi gelişimi için doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymaz eğer doğrudan güneş ışığına maruz kalırlarsa eğer sararabilmektedirler. Sukulent bitkisi için doğrudan güneş almayan aydınlık veya yarı aydınlık ortamlar seçilmelidir.
Sukulent ve Kaktüs Bitkileri Nasıl Sulanmalıdır?
Sukulent sıcak iklim bitkisi olduğu ve su tutma yeteneğine sahip olduğu için kış aylarında 20 ile 30 gün arasında sulanması yeterlidir. Daha sıcak olan yaz aylarına geçildiği zaman sukulent bitkisinin toprağını kontrol etmeniz ve sulama sıklığını topraktaki kuruluğa göre belirlemeniz gerekmektedir. Sulama işlemi sukulent bitkisinin köküne doğru yapılmalıdır. Suyu tutan toprak çeşitleri sukulentler için daha doğru bir tercih olacaktır.
Sukulent ve Kaktüs Çiçek Açar mı?
Evet, çiçek açan sukulent ve kaktüs çeşitleri bulunmaktadır. Çok güzel ve can alıcı çiçekler açan sukulent bitkisi evinizde veya bahçenizde yetiştirildiği zaman çiçekleri ile bulundukları mekana ayrı bir renk ve güzellik katmaktadır.
Sukulent ve Kaktüs Saksısı Nasıl Olmalıdır?
Sukulentler için saksı seçerken sukulentin büyüklüğüne göre bir saksı seçmeniz gerekmektedir. Çok küçük veya çok büyük saksılar sukulent bitkinize zarar verebilmektedir. Çok büyük saksılarda sukulentin kökleri hava alabilir ve bu bitkiniz için olumsuz bir durum yaratır benzer bir durum küçük saksılarda ise kökler sıkışır ve bitki olumsuz etkilenir.
Sukulent ve kaktüs bitkisi saksı değişiminin yapılacağı zaman dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus yapraklarının zarar görmemesidir. Yaprakları zarar gören sukulent güçsüzleşir ve zarar görmeye başlar.
Sukulent veya kaktüs bitkisi ekildikten sonra 2 hafta içerisinde kök salmaya başlar. Bu iki haftalık süre sukulent bitkinizin gelişimi için oldukça önemlidir.
Sukulent ve Kaktüs Bitkileri Nasıl Çoğaltılır?
Sukulent ve kaktüs bitkilerini çoğaltmak istediğiniz zaman kullanabileceğiniz üç farklı yöntem vardır. Bunlardan ilki yapraktan çoğaltma yöntemidir ancak her yaprak bu işlem için uygun değildir. En canlı yaprağı tercih etmeniz çoğaltma işleminizin başarılı olma ihtimalini arttırmaktadır. Seçtiğiniz yaprak nazikçe koparıldıktan sonra kopardığınız yaprağı toprak ile kapatmanız gerekmektedir. Bu işlemi yaptıktan sukulentinizi tomurcuklanmaya bırakırsınız.
Sukulent bitkilerini çoğaltmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem köklenmiş sürgünlerdir. Yeni gelişmekte olan sürgünleri Nisan ayında dikkatli bir biçimde çıkartarak çoğaltma işlemini yapabilirsiniz. Çıkardığınız sürgünü daha sonra toprağa dikkati bir biçimde ekmeniz gerekmektedir.
Bakımı oldukça kolay olan sukulent türlerini Bahçe Market’lerimizden, internet sitemizden kolaylıkla alabilir ve onun güzelliği ile evinizin dekorasyonunda harikalar yaratabilirsiniz.