Guzmanya Çiçeği Bakımı, Anlamı ve Özellikleri Nelerdir?
Özünde tropikal ve subtropikal bölgelere has bir bitki türü olarak tanınan guzmanya çiçeğinin ana vatanı Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaleti, Birleşik Meksika Devletleri’nin güney bölgeleri ve Brezilya Federal Cumhuriyeti’nin topraklarının tamamı olarak biliniyor. Halk arasında bolluk ve bereketin sembolü olarak gösterilen guzmanya çiçeği, içerdiği anlamın yanı sıra göz alıcı görüntüsü sebebiyle bitkiseverler tarafından salon bitkisi olarak çokça tercih ediliyor. İsmini İspanyol kâşif ve doğa bilimci Anastasio Guzman’dan alan guzmanya çiçeği, doğru biçimde yetiştirildiği takdirde dört mevsim boyunca yaprak dökmeden çiçekli formunu koruyabiliyor. Bu sevimli bitkiyi evlerinde veya işyerlerinde yetiştirmek isteyen bitkiseverlere yönelik olarak hazırladığımız temel bitki bakım kılavuzunda yer alan bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları, uzun vadede başarılı sonuçlar elde etmelerine olanak sağlıyor.
Guzmanya Çiçeği Bakımı İçin Ne Tür Toprağa İhtiyaç Vardır?
Organik malzeme bakımından zengin, besleyici nitelikteki topraklara konumlandırıldıkları takdirde verimi artan guzmanya çiçeklerinin sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi adına toprağının çok iyi biçimde drene edilmesi gerekiyor. Islak ya da çamur kıvamındaki toprakta uzunca süre bekletildiğinde kök kısmından başlayarak çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalan guzmanya çiçeğinin toprağını süzek hâle getirmek isteyen amatör bahçıvanların perlit, cocopeat, vermikülit, pomza taşı ve çakıl taşı gibi malzemelerden yararlandıkları gözlemleniyor. Guzmanya çiçeğinin toprağında nem dengesini yakalamanız için en büyük yardımcınız; alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına müsaade eden drenaj delikleri bulunan modern saksılar oluyor.
Guzmanya Bitkisi Güneş Işığını Sever Mı?
Maksimum büyüme kapasitesine erişebilmesi adına filtrelenmiş formdaki güneş ışığından bolca faydalanması tavsiye edilen guzmanya çiçeğini gün boyunca güneş ışığıyla rahatça buluşabileceği yarı gölgelik alanlara konumlandırmanız ideal bir uygulama olarak gösteriliyor. Guzmanya çiçeklerinin, yetiştiriciler tarafından çoğunlukla terasların ya da balkonların köşe kısımlarına veya pencere pervazlarına yerleştirildikleri görülüyor. Guzmanya çiçekleri her ne kadar güneş sever bitkiler arasında gösterilseler de kavurucu özellikteki öğle güneşine karşı direnmekte zorluk çekiyor. Bu sebeple guzmanya çiçeğini vücuduna direkt olarak nüfuz edecek dik güneş ışıklarına karşı korumanız gerekiyor. Aksi halde guzmanya çiçeği kısa süre içerisinde çürüme tehlikesi yaşıyor.
Guzmanya Çiçeği Ne Sıklıkla Sulanmalıdır?
Talep ettiği su miktarı mevsimlere göre değişiklik gösteren guzmanya çiçeğini yaz aylarında bol su ile sık sık sulamamanız faydalı olurken, soğuk kış günlerinde toprağını hafif nemli halde bırakacak kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor. Sulama suyunun ısısı ve asidik değeriyle ilgili de çeşitli hassasiyetleri bulunan guzmanya çiçeğini sulayacağınız zaman oda sıcaklığında ve yumuşak pH seviyesine sahip su kullanmanız bu güzel bitkiyi strese sokmamak adına büyük önem taşıyor. Uzmanlar guzmanya çiçeğinin sağlığını riske atmak istemeyen bitkiseverlere sulama işleminde kullanmak üzere belli bir çizelgeyi takip etmelerini tavsiye ediyor.
Güzmanya Çiçeği Bakımı Yaparken Bitki Nasıl Gübrelenmelidir?
Optimum seviyede gelişim gösterebilmesi için dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi önerilen guzmanya çiçeğini gübrelerken, doğa aşıklarının çoğunlukla yavaş salınımlı sıvı bitki besini tercih ettikleri gözlemleniyor. Yılın her dönemi çiçekli halde olmasıyla adından söz ettiren guzmanya çiçeğini doğru şekilde gübrelemeniz, randımanının üst seviyede olması adına kritik önem taşıyor. Büyüme dönemleri olan ilkbahar ve yaz aylarında yoğun biçimde gübrelenmesi tavsiye edilen guzmanya çiçeklerini, gelişim dönemlerinin duraklamaya girdiği kış aylarında beslemeniz gerekmiyor. Bitkiseverler guzmanya çiçeklerini beslemek adına ihtiyaç duydukları tüm ürünlere olduğu gibi kaliteli gübre çeşitlerine ve bitki besini çeşitlerine de web ilgili linklere tıklayarak kolayca ulaşabilirsiniz.
Etiketler: Guzmanya Çiçeği Bakımı, Guzmanya Çiçeğinin Anlamı, Güzmanya Çiçeği Özellikleri
Ekim 14, 2024
Listeye dön