Fil Kulağı Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Fil Kulağı Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Özünde tropikal iklim kuşağında yer alan ormanlarda yayılış gösteren fil kulağı (Alocasia polly) bitkisinin, Avrupa kıtası başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında iç mekân süs bitkisi olarak yetiştirildiği biliniyor. Görenleri kendisine hayran bırakan, devasa boyuttaki yapraklarıyla konumlandırıldığı noktaların estetik seviyesine sınıf atlatan fil kulağı, bazı alt türlerinin gerekli bakım olanakları sağlandığında çiçek açabildiği kaydediliyor. Fil kulağı bitkisi bünyesinde kalsiyum oksalat (CaC2O4) kristalleri barındırdığından evcil hayvanlarda ve insanlarda ağız, boğaz ve mide tahribatına sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle evlerinde bu görkemli bitkiyi yetiştirmek isteyen bitki severlerin dikkatli olmaları tavsiye ediliyor. Evlerinde veyahut işyerlerinde fil kulağı büyütmek isteyen amatör bahçıvanların işlerini kolaylaştırmak adına hazırladığımız mini bakım kılavuzunu takip etmeleri, bitki yetiştiriciliği alanında, uzun vadede başarılı sonuçlar elde etme şanslarını yükseltiyor.

Fil Kulağı Bitkisi Nasıl Olmalı?

Fil Kulağı Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?Aşırı ıslak durumdaki çamur haline gelmiş saksı toprağı içerisinde kendisini rahat hissetmeyen fil kulağını dikeceğiniz toprağı, iyi biçimde drene etmeniz gerekiyor. Yetiştirme toprağının nem dengesini sağlama yolunda en büyük yardımcınız, alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunu tahliye etmeye imkân veren drenaj delikleri bulunan saksılar oluyor. Bu saksılar sayesinde fil kulağı bitkinizin kök kısımlarından başlamak üzere çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalma riskinin önüne geçebiliyorsunuz. Toprak karışımında besleyici nitelikte organik maddeler bulunmasından hoşlanan Alocasia pollynin toprağını zenginleştirmek için bahçıvanların humus ve lif bazlı katkılar eklediği gözlemleniyor. Genellikle iki senede bir saksının değiştirilmesi önerilen fil kulağının her saksı değişim döneminde, kök kısmının gelişimi hesaba katılarak bir önceki saksından bir boy büyük saksıya transfer edilmesi tavsiye ediliyor.

Fil Kulağı Bitkisi Güneş Sever Mi?

Sahip olduğu geniş yüzeyli yaprakların yeterince beslenebilmesi adına bol güneşe ihtiyaç duyan fil kulağı bitkisi (Alocasia polly), optimum derecede gelişim gösterebilmesi için günde en az 6 saat filtrelenmiş formdaki dolaylı güneş ışığına ulaşabileceği yarı gölgelik noktalara yerleştirilmesi gerekiyor. Bünyesine doğrudan nüfuz edecek, kavurucu özellikteki direkt güneş ışığından uzak tutulması gereken bitki, bu tip bir durumda gövde ısısı çabuk yükseldiğinden hasar alma tehlikesi yaşıyor. Fil kulağını konumlandırmak için güneşin dik olarak gelmediği pencere pervazları, balkonlar veya teraslar ideal bir tercih olarak gösteriliyor.

Fil Kulağı Bitkisi Sulaması Nasıl Yapılmalı?

İçine dikileceği yetiştirme toprağının her dem hafif nemli olmasından keyif alan fil kulağı bitkisinin toprağını tamamen kurutmadan sulamanız tavsiye ediliyor. Aşırı ıslak ve çok kuru toprak tiplerinde hayatta kalmakta zorlanan bu bitkinin sulama faaliyetinde dengeli bir rutin izlenmesi bitkinin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Talep ettiği su miktarı mevsimsel olarak farklılık gösteren fil kulağını sıcak geçen yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız gerekirken, bitkinin büyüme sürecinin daha durağan seyrettiği kış mevsiminde toprağının kurumayacağı kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor. Sulama suyu sıcaklığı konusunda da hassasiyeti bulunan fil kulağı bitkisinin, strese girmemesi için oda sıcaklığında su ile sulanması faydalı oluyor.

Fil Kulağı Bitkisi Nasıl Gübrelenmeli?

Yapraklarının sahip olduğu canlı rengi ve ihtişamlı görünümünü koruması için düzenli olarak dışarıdan gıda takviyesiyle desteklenmesi gereken fil kulağı bitkisini beslerken genellikle sıvı formdaki gübreler tercih ediliyor. Kimi doğa aşıklarının fil kulağının randımanını artırmak adına balık gübresi kullandıkları kaydedilirken, uzmanlar bu şirin bitkinin gübrelenmesi için en uygun zaman aralığının ilkbahar ve yaz ayları olduğunu söylüyor. Bitkinin aktif gelişim dönemi dışında yer alan kış aylarında gübrelenmesi pek gerekmezken, özellikle büyümeye en fazla meyilli olduğu ilkyaz mevsiminde haftada iki defa bitki besini ile beslenmesi tavsiye ediliyor.

Etiketler: Fil Kulağı Bitkisi Bakımı
Haziran 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.