Evde Domates Tohumu Yetiştirmenin Püf Noktaları

Evde Domates Tohumu Yetiştirmenin Püf Noktaları

Tükettiği gıdaların doğallığından emin olmak isteyen bilinçli vatandaşların günümüzde imkânları el verdiğince meyve ve sebzelerini bizzat üretmek eğiliminde olduğunu görüyoruz. Yoğun bir keşmekeş barındıran şehir yaşamı içinde doğa ile olan bağınızın da güçlenmesine yardımcı olacak olan, evde bitki yetiştiriciliği faaliyeti bakım süreçleri sonucunda elde ettiğiniz mahsulleri afiyetle yemenizle beraber işlevsel bir hâl almış oluyor. Evlerinde ya da işyerlerinde küçük çaplı da olsa organik tarım faaliyetinde bulunacak olan yetiştiricilerin en çok tercih ettikleri ürünler arasında domates, biber ve salatalık sebzeleri üst sıralarda yer alıyor. Domates yetiştirme yolculuğunuza başlarken vermeniz gereken ilk karar yetiştirmek isteyeceğiniz domates cinsine ait tohumları belirlemek ve satın almak olarak karşınıza çıkıyor. Cherry domates, pembe domates, ampul domates gibi domates cinsleri en popüler domates tohumu çeşitleri arasında yer alırken, önemle dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise kullanacağınız tohumların GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) içermemesi olarak ilk sırada bulunuyor. Çok kısa sürede, iri yapılı ve parlak renkli domatesler yetiştirmenize olanak tanıyan GDO’lar, tüm bu artılarının yanı sıra insan sağlığını tehdit eden özelliğe sahip. Yetiştireceği domates tohumunun herhangi bir risk taşımasını istemeyen amatör bahçıvanların yardımına tamamen doğal domates tohumlarına ulaşabilecekleri https://www.bahcemarket.com/ veya Bahçe Market mağazaları koşuyor. Tohumdan meyve ve sebze yetiştirmenin uzunca bir zaman istemesi nedeniyle kimi doğa aşıklarının tohumdan bitki yetiştiriciliğine göre çok daha hızlı ve kolay bir yöntem olan fide ile meyve sebze büyütme yöntemine başvurdukları biliniyor. Yine https://www.bahcemarket.com/ web sitesinden veya Bahçe Market mağazalarından kolayca temin edebileceğiniz, kökleri tutmuş ve hazır halde satışa sunulan domates fidelerini toprakla buluşturmanız akabinde her gün bir kere sulamanız kısa sürede olumlu sonuçlar almanız için yeterli geliyor. Kapalı mekânda domates yetiştirirken aşağıda yer alan bakım kılavuzundaki bilgileri takip etmeniz ve uygulamanız durumunda sağlıklı domatesler yetiştirme ihtimaliniz artıyor.

Domates Tohumu Toprağı Nasıl Olmalı?

Evde Domates Tohumu Yetiştirmenin Püf NoktalarıBesleyici maddeler bakımından zengin, hafif asidik pH derecesindeki topraklarda kendisini rahat hisseden domates tohumunu konumlandırmak için hazırladığınız toprak karışımını iyi drene etmeniz gerekiyor. Tohum halindeki domatesin, saksı toprağında nem dengesini sağlamak adına en büyük yardımcınız; alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun tahliyesine olanak tanıyan, drenaj delikleri barındıran modern saksılar oluyor.

Domates Tohumu Nasıl Sulanmalı?

Toprağında her dem hafif nem olmasını isteyen domates sebzesinin yetiştirme toprağının kurumasına izin vermeden sulamanız gerekiyor. Aşırı su ile buluşturulduğunda çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalan domates tohumu, gereğinden az sulandığında ise kuruyabiliyor. Bu nedenle domates tohumu sulama faaliyetine tabi tutarken her seferinde aynı miktarda su kullandığınız ve aynı zaman aralığını takip ettiğiniz bir sulama rutini oluşturmanız, bitkinizin sağlıklı bir gelişim süreci yaşaması adına büyük önem taşıyor.

Domates Tohumu Güneş Işığını Sever Mi?

Maksimum verimle büyümesi için günde en az altı saat filtrelenmiş formdaki güneş ışığıyla buluşması tavsiye edilen domates sebzesini, hanelerinizde bol güneş alabileceği yarı gölgelik alanlara yerleştirmeniz doğru bir uygulama olarak gösteriliyor. Balkonların ve terasların köşe kısımlarına ya da pencere pervazlarına da koyabileceğiniz domates sebzesini gövdesine doğrudan nüfuz edecek kavurucu nitelikteki güneş ışıklarına karşı korumanız gerekiyor. Aksi takdirde bünyesinde kalıcı hasarlar meydana gelebiliyor.

Domates Tohumu Gübrelenmesi Nasıl Olmalı?

İyi bir gelişim süreci geçirebilmesi adına dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi tavsiye edilen domates tohumu yetiştirirken bahçıvanların çoğunlukla sıvı bitki besinlerinden faydalandıkları görülüyor. İhtiyacından fazla gübre ile buluşturulduğunda verimi düşen domates sebzesini gübreleme faaliyetine tabi tutarken dengeli bir rutini takip etmeniz gerekiyor.

Etiketler: Domates Tohumu
Temmuz 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.