Evde, Bahçede Yasemin ve Madagaskar Yasemini Çiçeği Bakımı
Ana yurdu Himalaya Dağları olan yasemin çiçeği bitkisi dünya üzerinde Kuzey Amerika ve Antarktika kıtaları haricinde her ana karada yabani biçimde yetişiyor. Estetik görünümüyle konumlandırıldığı mekânların dekorasyonuna büyük katkı sağlayan yasemin çiçeği, sahip olduğu güzel kokusuyla da birçok bitki severi kendisine hayran bırakıyor. Zeytingiller bitki familyasının en sevimli üyelerinden birisi olarak adından söz ettiren yasemin çiçeği, taksonomi bilimi açısından bakıldığında leylak, dişbudak, kurtbağrı ve zeytin bitkileriyle yakın akraba konumunda bulunuyor. Düğün ve nişan gibi merasimlerin vazgeçilmez bir unsuru olarak görülen yasemin çiçeği aynı zamanda uçucu yağının ticari değeriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Gıda, kozmetik ve ilaç sektörlerinde çok fazla talep gören yasemin çiçeği bitkisi hakkındaki ilk yazılı kaynak 2000 yıl öncesine dayanıyor. Özellikle Arap ülkelerinde önemli bir sembol olarak görülen yasemin çiçeği Tunus Cumhuriyeti’nde başlayan ve dünya kamuoyu tarafından ‘’Arap Baharı’’ şeklinde bilinen politik olayların simgesi haline gelirken, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin başkenti Şam’ın da temsil çiçeği olarak kendisine yer buluyor. Yasemin çiçeğini evlerinde veyahut işyerlerinde bizzat yetiştirmek isteyen doğa aşıklarının kendilerine yönelik olarak hazırladığımız temel bitki bakım rehberinde yer alana bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede başarılı sonuçlar elde etmelerine olanak tanıyor.
Yasemin Çiçeği ve Yasemin Bitkisi Toprağı Nasıl Olmalı?
Organik madde bakımından zengin, humuslu ve besleyici özellikteki topraklarda kendisini rahat hisseden yasemin bitkisinin verimli bir biçimde gelişim gösterebilmesi adına saksı toprağının çok iyi şekilde drene edilmiş olması gerekiyor. Kimi amatör bahçıvanların yasemin bitkisinin yetiştirme toprağını daha süzek hale getirmek için vermikülit, perlit, cocopeat, pomza taşı ve çakıl taşı gibi malzemelerden yararlanıyor. Uzmanlar yasemin çiçeği toprağında nem dengesini sağlamanız yolunda en büyük yardımcınızın alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına imkân veren drenaj delikleri barındıran modern saksılar olduğunu söylüyor. Bitki severler yasemin çiçeği yetiştirirken ihtiyaç duydukları kaliteli saksı ve zengin içerikli toprak karışımlarıma online satış mağazamızdan ve Bahçe Market mobil uygulamasından kolayca ulaşabiliyor.
Madagaskar Yasemini ve Yasemin Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?
Maksimum büyüme seviyesine erişebilmesi için bolca güneş ışığına gereksinim duyan yasemin çiçeğini gün içerisinde en 6 saat güneş ışığıyla buluşabileceği yarı gölgelik alanlara yerleştirilmesi tavsiye ediliyor. Vücuduna doğrudan nüfuz edebilecek, kavurucu nitelikteki öğle güneşine karşı direnmekte zorluk çeken yasemin çiçeğini yetiştiricilerin genellikle filtrelenmiş formdaki güneş ışığından yararlanması adına terasların veya balkonların köşe kısımlarına ya da pencere pervazlarına konumlandırdıkları görülüyor. Her ne kadar güneş seven bir bitki türü olarak lanse edilse de yasemin çiçekleri aşırı miktarda güneş ışığına maruz kaldıklarında hasar görebiliyor. Bu nedenle yasemin çiçeklerini koyacağınız noktaya karar verirken çok dikkatli olmanız öneriliyor.
Yasemin Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?
Talep ettiği sulama suyu miktarı ve sulama sıklığı mevsimlere göre farklılık gösteren yasemin çiçeğini, sıcak geçen yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız tavsiye edilirken, soğuk kış sezonunda toprağını hafif nemli hâle getirecek kadar su ile buluşturmanız yeterli oluyor. Sulama suyunun ısısı ve asidik derecesiyle ilgili de çeşitli beklentileri bulunan yasemin çiçeğini sulama işlemine tabi tutacağınız zaman oda sıcaklığında ve yumuşak pH derecesinde su kullanmanız bu güzel çiçeğin strese girmemesi adına büyük önem taşıyor.
Yasemin Çiçeği Nasıl Gübrelenir?
Tam anlamıyla büyüyüp güçlenmesi için dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi tavsiye edilen madagaskar yasemin çiçeği bilhassa gelişim döneminin zirve yaptığı ilkbahar aylarında yoğun biçimde gübre ile buluşturmanız büyük önem taşıyor. Bitkiseverlerin yasemin çiçeğini beslerken genellikle yavaş salınımlı sıvı bitki besinleri tercih ettikleri biliniyor.
Etiketler: yasemin bakımı, madagaskar yasemini bakımı, evde yasemin bakımı, bahçede yasemin bakımı
Ekim 21, 2024
Listeye dön