Bitkinizin Konumu
Öncelikle güneş ışığının oldukça önemli olduğundan bahsederek başlayabilriz. Çiçeğinizi konumlandırmadan önce ışık ihtiyacını bilmeniz daha faydalı olacaktır. Bazıları doğrudan güneş ışığı almak isterken bazıları da doğrudan güneş ışığını sevmezler. Yanlış konumlandırma çiçeğinizin büyümesini olumsuz etkileyebilmektedir. Öncelikli olarak ihtiyaçlarını öğrenip, konumunu ona göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bitkilerinizi yaz aylarında klima altlarından kış aylarında ise kalorifer peteklerinden uzakta konumlandırabilirsiniz.
Aslında ev bitkilerinin bakımının en önemli noktası onların isteklerini ve ihtiyaçları anlamaktır. Takip edin yaprakları sararıyorsa su ihtiyacı vardır veya güçsüzleşiyorsa güneş ihtiyacını tam karşılanmıyor olabilir belki de bulunduğunu konumu sevmemiş olabilir. Önemli olan bitkinizi anlamanız ve bakımını onun ihtiyaç ve isteklerine göre şekillendirmenizdir.
Doğru Toprak Seçimi
Bu canlılar ihtiyacı olduğu besinleri, içinde bulundukları topraktan alırlar. Bu nedenle bitkinizin türüne göre doğru toprak seçimi yapmanız gerekmektedir. Yapacağınız küçük bir araştırma veya bir uzman görüşüyle hangi toprak biçimine ihtiyaç duyacağınızı öğrenebilirsiniz. Doğru toprak çeşidini kullanmanız durumda bitkinizin daha sağlıklı ve daha canlı olacağını unutmayın.
Gübreleme ve Bitki Besini
Bildiğiniz üzere bitkilerin sulamaya ihtiyacı olduğu kadar besine de ihtiyacı vardır. Gübre veya besin kullanarak daha sağlıklı, daha güçlü yapabilir ve onların daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz. Gübrelemeyi kış bitmeden yapmanız gerekmektedir. İlkbahar ayıyla birlikte bu zarif canlılar çok hızlı şekilde büyümeye başlarlar ve bu dönem onların besine en çok ihtiyaç duyduğu zamanlardır.
Saksı Değişimi
Ev bitkilerimiz büyüdükçe kökler bulunduğu saksıya sığmamaya başlar. Saksı değiştirme zamanını anlamak için kökleri kontrol edebilirsiniz. Eğer kökler saksıda dönmeye başlamışsa, bu saksı değiştirme zamanınızın geldiğine işarettir. Yeni saksının mevcut saksınızdan bir boy daha büyük olması bu değişimi daha anlamlı hale getirir. Eğer küçük bir saksı seçerseniz bu pek işe yaramıyor olabilir. Bir boy büyük saksı 1 ile 2 yıl arasında bitkiniz için yeterli olacaktır.
Sulama
Bilindiği üzere tüm ev bitkilerinin düzenli sulamaya ihtiyacı vardır. Sulama ihtiyacı mevsimden mevsime veya hava sıcaklığına bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu nedenle yaz aylarında daha sık sulamanız gerektiğini unutmamalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise sulama yapmadan önce toprağı kontrol etmeniz gerektiğidir. Toprak kurumadan sulama yapmak fazla su vermeniz anlamına gelir ve bu köklerin çürümesine sebep olabilir. Aynı zamanda saksınızın drenaj özelliğine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Drenaj özelliği iyi olan bir saksı, siz fazla sulama yapsanız bile fazla suyu dışarıya atacağından bitkilerinizin korunmasında büyük fayda sağlayacaktır.
Çoğaltma
Bitkileriniz büyüdükçe, yaşadığımız alanlarda daha fazla yer kaplayacaklardır. Bu nedenle onları bölmek mantıklı bir yöntemdir. Bitkinizi bölmek aynı zamanda bu canlıyı yenilenmeye ve yeniden büyümeye iten önemli bir yoldur. Böldüğünüz kısım köklü ise saksıya dikebilirsiniz. Köklü değil ise saplarını köklenene kadar suda bekletebilirsiniz. Zaman içerisinde yeni köklerin oluştuğunu göreceksiniz. Köklendikten sonra yeni bir saksıya dikebilirsiniz. Harika değil mi artık iki tane oldular.
Bitkilerinizi Temiz Tutun
Temiz çiçeklerin daha güzel göründüğü bir gerçektir. Zaman içerisinde tozlanmaya başlar eğer tozunu almazsanız o toz bitkinizin yapraklarında birikmeye başlar ve onun o güzel görünümünü saklamaya başlar. Elinize alacağınız küçük bir fırça veya ıslak bez ile yapraklarını temizleyebilirsiniz. Bu canlıların temizliğini, onun yapraklarına zarar vermeden nazikçe yapmanızı tavsiye ederiz.
Bitkinizi Budayın
Bitkiniz zaman içerisinde büyür ve gövdesinden yeni dallar çıkartır. Bu dalları belirli aralıklarla budamanız gerekmektedir. Eğer budarsanız hem bitkiniz daha sağlıklı bir şekilde büyüyebilir hem de istediğiniz gibi bir görünüm almasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca budama işlemi sayesinde çok fazla büyümesini de önleyebilirsiniz. Budama için tavsiye ettiğimiz zaman sonbahar aylarıdır. Budadığınız dallar için üzülmeyin onları çoğaltmak için de kullanabilirsiniz.
Kurumuş Yaprakları Temizleme
Bitkilerin bazı durumlarda (yetersiz bakım, fazla veya az sulama, eksik güneş ışığı, eksik besin nedeniyle) yaprakları kuruyabilmektedir. Kuruyan yaprakları uzaklaştırmak hem daha güzel görünmesini hem de onun daha sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca bu işlem sayesinde hastalıkların yayılma ihtimalini de azaltmış olacaksınız.
Hastalıklara Karşı Koruma
Bitkiler belirli zamanlarda hastalanabilirler. Hastalığı onların yaprak renklerine, genel durumuna bakarak anlayabilirsiniz. Eğer hastalanmış ise hastalıklı yaprakları koparın ve uzaklaştırın. Bu sayede hastalığına tamamına yayılmasını ihtimali azaltmış olursunuz.