Difenbahya Bakımı Ve Özellikleri

Difenbahya Bakımı Ve Özellikleri

Ana vatanı Amerika kıtasının güney yarısı ve Batı Hint Okyanusu Adaları olarak bilinen difenbahya bitkisi, özellikle Birleşik Meksika Devletleri, Kolombiya Cumhuriyeti ve Kosta Rika Cumhuriyeti topraklarında yoğun biçimde yayılış gösteriyor. Tüm yıl boyunca dökülmeyen büyük boyutlu ve gösterişli yapraklara sahip olan difenbahya bitkisi, bakımının çok fazla zahmet gerektirmemesi sebebiyle evini veya işyerini yeşille buluşturmak isteyen bitkiseverler için iyi bir seçenek oluyor. Zaman zaman terlemesi nedeniyle yapraklarından su damlaları süzülen difenbahya bitkisi, bu özelliğinden ötürü halk arasında ''ağlayan çiçek'' ismiyle anılıyor. Botanik literatürüne bilimsel adı ''Dieffenbachia'' şeklinde kaydedilen difenbahya bitkisinin bu namı, yılanyastığıgiller bitki ailesi üzerine yaptığı çalışmalar ile dünyaca üne sahip olan Avustralyalı botanik bilimci Heinrich Wilhelm Schott’ın baş bahçıvanı Joseph Dieffenbach’ın soyadına dayanıyor. Bu şaşalı bitkiyi evlerinde veya işyerlerinde bizzat yetiştirmek isteyen doğa aşıklarına yönelik hazırladığımız temel bitki bakım kılavuzunda yer alan bilgilerin öğrenilmesi ve uygulanması, uzun vadede başarılı sonuçlar elde etmeye olanak tanıyor.

Difenbahya Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Difenbahya Bakımı Ve Özellikleriİçinde bol miktarda besleyici organik malzeme bulunan, hafif yapılı topraklarda kendisini rahat hisseden difenbahya çiçeğinin, güzel bir gelişim süreci geçirmesi adına saksı toprağını çok iyi şekilde drene etmeniz gerekiyor. Aşırı nemli veya çamur kıvamındaki toprakların içinde belli bir süre kaldığında çürüme tehlikesi yaşayan difenbahya bitkisinin, bu tip sorunlarla muhatap olmaması için alt kısmında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışını sağlayan drenaj delikleri olan modern saksılara ekilmesi tavsiye ediliyor. Kimi bahçıvanların, difenbahya yetiştirilen toprakları daha süzek hale getirmek adına vermikülit, cocopeat, perlit, çakıl taşı ve pomza taşı gibi malzemelerden yararlandığı görülüyor.

Difenbahya Güneş Işığını Sever Mi?

Maksimum büyüme seviyesine ulaşabilmesi için filtrelenmiş formdaki güneş ışığına bolca ihtiyaç duyan difenbahya bitkisini, gün boyu güneşlenebileceği yarı gölgelik noktalara konumlandırmanız ideal bir uygulama oluyor. Güneş ışığının bulunduğu yöne doğru eğilim gösteren difenbahya çiçeğinin tüm yapraklarını eşit miktarda güneşle buluşturmak adına zaman zaman döndürmeniz gerekiyor. Her ne kadar güneş ışığı ile ilişkisi iyi olsa da, kavurucu nitelikteki öğle güneşine direnmekte zorlanan difenbahya çiçeğini, zorluk yaşamaması için pencere pervazlarına veya terasların ya da balkonların köşe kısımlarına yerleştirmeniz büyük önem taşıyor. Sadece büyümek için değil, yaşamını sürdürmek için de güneş ışığına muhtaç olan difenbahya çiçeği asla güneşten mahrum bırakmamanız gerekiyor. Tamamen karanlık ortamlarda bırakılan difenbahya bitkilerinin önce büyüme süreci duruyor, sonra bu güzel bitki yaşamını kaybederek soluyor.

Difenbahya Sulaması Nasıl Olmalıdır?

Toprağının kurumasına müsaade etmeden su ile buluşturulması tavsiye edilen difenbahya çiçeğinin ihtiyaç duyduğu su miktarı, mevsimlere göre değişkenlik gösteriyor. Sıcak yaz günlerinde bol suyla sık sık sulama işlemine tabi tutmanız gereken difenbahya çiçeğini, soğuk kış aylarında toprağını hafif nemlendirecek kadar sulamanız yeterli oluyor. Aşırı sulandığında veya susuz bırakıldığında bünyesinde geri dönülmez hasarlar meydana gelebilen difenbahya bitkisini sularken, belli bir sulama rutinini takip etmeniz, bitkinin sıhhati için büyük önem taşıyor. Sulama suyunun asidik derecesi ve ısısıyla alakalı da çeşitli hassasiyetleri bulunan difenbahya çiçeğini strese sokmamak adına oda sıcaklığında ve yumuşak asidik derecede suyla sulamanız tavsiye ediliyor.

Difenbahya Nasıl Gübrelenmelidir?

Tam teşekküllü bir büyüme dönemi yaşaması adına dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi gereken difenbahya bitkisi gübrelerken, bitkiseverlerin genellikle sıvı bitki besinlerini tercih ettikleri gözlemleniyor.

Etiketler: Difenbahya, Difenbahya Bakımı
Ağustos 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.