Deve Tabanı Bitkisi Bakımı Ve Özellikleri
Ana vatanı Amerika kıtasının Güney kesimlerindeki tropikal yağmur ormanları olan devetabanı bitkisi günümüzde Panama Cumhuriyeti ve Birleşik Meksika Devletleri topraklarında yoğun bir biçimde yayılış gösteriyor. Botanik literatürüne bilimsel ismi Monstrea deliciosa şeklinde kaydedilen deve tabanı bitkisinin 1930’lu senelerden günümüze değin iç mekân salon bitkisi olarak bitkiseverler tarafından büyütüldüğü biliniyor. Geniş yapıdaki estetik görünümlü yaprakları sayesinde süs bitkileri arasında popüler bir konumda bulunan devetabanı bitkisi, bakımının diğer birçok bitki türüne nazaran kolay olmasından ötürü özellikle bitki yetiştirmeye yeni başlayan amatör bahçıvanlar için iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Evlerinde ya da işyerlerinde bu gösterişli bitkiyi bizzat yetiştirmek niyetinde olan doğa aşıklarına rehberlik etmesi amacıyla hazırladığımız bitki bakım kılavuzunda yer alan bilgilerin öğrenilmesi ve uygulanması uzun vadede başarılı neticeler elde etme ihtimallerini artırıyor.
Devetabanı Bitkisi İçin Hangi Toprak Kullanılmalıdır?
Organik madde bakımından zengin, besleyici topraklarda kendini rahat hisseden deve tabanı bitkisinin verimli bir büyüme süreci yaşaması adına toprağını çok iyi biçimde drene etmeniz gerekiyor. Aşırı nemli veya çamur kıvamında toprakların içerisinde uzun süre kaldığı takdirde, köklerinden başlamak üzere çürüme tehlikesi yaşayan deve tabanı bitkisinin toprağında, nem dengesini sağlamanızı kolaylaştırmak için, alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun tahliyesine müsaade eden drenaj delikleri barındıran, modern saksılar kullanmanız tavsiye ediliyor. Kimi yetiştiricilerin devetabanı toprağını daha süzek hale getirmek için vermikülit, cocopeat, çalı taşı, pomza taşı ve perlit gibi malzemelerden yaralandıkları görülüyor.
Devetabanı Bitkisi Güneş Işığı Sever Mi?
Vücuduna doğrudan nüfuz eden öğle güneşine karşı direnmekte zorlanan devetabanı bitkisini, filtrelenmiş güneş ışığına ulaşabileceği, yarı gölgelik noktalara konumlandırmanız, ideal bir uygulama olarak gösteriliyor. Bitkiseverlerin devetabanı bitkisi kavurucu güneş ışıklarından korumak adına pencere pervazlarına ya da terasların veya balkonların köşe kısımlarına koydukları biliniyor. Güneş ışığının bulunduğu yöne doğru eğilim gösterme özelliği bulunan devetabanı bitkisinin tüm yapraklarını eşit şekilde güneşle buluşturmanız için zaman zaman saksısını güneş yönünde çevirmeniz gerekiyor. Talep ettiği miktarda güneş ışığına erişemediği takdirde gelişim süreci sekteye uğrayan devetabanı bitkisinin büyüme hızını kaybetmemesi için yeteri kadar güneşlendiğinden emin olmanız büyük önem taşıyor.
Devetabanı Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?
İhtiyaç duyduğu su miktarı mevsimsel olarak değişiklik gösteren devetabanı bitkisini kış aylarında toprağındaki nemi koruyacak kadar su ile buluşturmanız yeterli olurken, sıcak geçen yaz günlerinde bol su ve sık aralıklarla sulamanız tavsiye ediliyor. Sulama suyunun ısı derecesi ve asidik oranıyla da alakalı çeşitli hassasiyetleri bulunan deve tabanı çiçeği sulama işlemine tabi tutmadan evvel sulama suyunun oda sıcaklığında ve yumuşak pH derecesinde olmasına özen göstermeniz gerekiyor. İhtiyacından fazla veya az sulandığı takdirde solma ihtimali yüksek olan devetabanını sularken belli bir sulama takvimini takip etmeniz işinizi kolaylaştırıyor.
Devetabanı Bitkisi Nasıl Gübrelenmelidir?
Maksimum gelişim seviyesine ulaşabilmesi adına dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi gereken devetabanı bitkisini gübrelerken bitkiseverlerin çoğunlukla yavaş salınımlı sıvı bitki besininden yararlandıkları gözlemleniyor. Devetabanı bitkisini, büyüme sürecinin zirvede olduğu ilkbahar ve yaz aylarında yoğun şekilde beslemeniz tavsiye edilirken, gelişim sürecinin yavaş seyrettiği sonbahar ve kış sezonunda gübrelemeniz gerekmiyor.
Etiketler: Deve Tabanı Bitkisi Bakımı, Deve Tabanı Çiçeği Bakımı
Eylül 04, 2024
Listeye dön