Çim Tohumları Hakkında Merak Edilenler
Çim belki de bir bahçeyi güzelleştiren en önemli faktörlerden birisidir. Herkes, bahçesinin yemyeşil çimlerle kaplı olmasını ister. Eğer bahçenizde çim yoksa onu istediğiniz kadar birbirinden güzel bitkilerle süsleyin yine de eksik görünecektir. Aynı zamanda çimin bahçeye birçok faydası bulunur.
Bahçede Çim Bulundurmanın Faydaları?
-
1) Kökleriyle toprağı sararak yağışlı havalarda çamurlaşmaya, kuru havalarda ise toza engel olur.
-
2) Yabani otlarla mücadelede fayda sağlar.
-
3) Havayı temizler.
-
4) Sıcak havalarda, bünyesindeki suyu buharlaştırdığı için bahçenizin daha serin kalmasını sağlar.
Çim Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
-
1) Toprak hazırlığı : Çim tohumunu seçmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır; İklim, çimleri ekeceğiniz toprak, hava şartları ve sulama gibi hususlara dikkat etmeniz ve alacağınız çim tohumunu seçmeniz gerekir. Toprak uygun değilse çeşitli maddelerle iyileştirilebilir. Ekim işlemi öncesinde toprak bakımını yapmanız büyük önem taşır. Çimlerin yeşerme süresi boyunca bakımına dikkat etmeniz daha verimli ve daha yeşil bir bahçeye sahip olmanızı sağlayacaktır.
-
2) Çim bakımı: Çim bakımı oldukça önemlidir ve sürekli olarak bakım ve ilgi ister. Çimlerinizle yeteri kadar ilgilenmezseniz eğer o güzel görüntüsünü çok kısa bir zamanda kaybedebilir. Düzenli olarak çimlerinizi biçmeniz, sulamanız ve yabani otlardan temizlemeniz gerekir.
-
3) Çim ekim derinliği : Genel olarak çim tohumları toprağın 15 ile 20 santimetre derinliğine ekilir. Ekim yapıldıktan sonra toprağın üstünü gübre ile kaplamanız, çimlerin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilir. Ekim yapacağınız alanın büyüklüğüne göre ekmeniz gereken çim tohumu miktarını doğru bir biçimde hesaplamanız gerekir.
-
4) Çim tohumu seçimi: Çim tohumu satın almaya karar verdiğiniz zaman birçok farklı çim tohumu çeşidi ile karşılaşacaksınız ve bahçeniz için en doğru çim tohumu çeşidini bulmanız önem taşıyacak. İklim, bahçe toprağının cinsi, toprağın güneş alma miktarı veya topraktaki su miktarına dikkat etmeniz gerekir. Bahçenizde hem güneş alan hem de gölge alanlar varsa bu bölgeler için farklı çim tohumu çeşitlerini kullanmak daha güzel sonuçlar almanızı sağlar. En kaliteli çim tohumlarını internet sitemizde bulabilirsiniz.
Çim Çeşitleri
Gelin hep beraber çim çeşitlerini inceleyelim;
Çim Ne Zaman Ekilir : Çim ekme zamanı oldukça önemli. İlkbahar ve sonbahar ayları çim ekmek için en uygun tarihler. Çimler bu dönemlerde köklerini güçlendirir. Toprakta yabani otların sayısı daha azdır. Bu aralıklarda çim bakımı çok daha kolaydır.
Bahçeyi çim ekimi için hazırlamak : İlk olarak bahçeyi temizlemeli, dikeceğiniz başka bitkiler ve ağaçlar var ise onları eklemeniz iyi olacaktır. Sonrasında çim alanlarının tek parça ve daha güzel olmasını sağlayabilirsiniz.
Çim alanın yekpare olması tercih edilir. Bitkiler, ağaçlar çimden ayrı olarak kenar bordürlerine dikilir.
Bahçenizin drenajını hazırlamak: Çim tohumlarını ekmeden önce çim ekilecek alanın drenajını ayarlamak gerekir. Çim, fazla su altında kalmayı sevmez. Bu yüzden topraktaki suyun akıp gitmesi gerekir.
Çim Ekiminde Dikkat Edilecek Noktalar
Çim ekimini rüzgârsız bir havada yapmanızı tavsiye ederiz. Metrekareye ortalama olarak 40 ile 50 gramlık çim tohumu kullanabilirsiniz. Ekim yaparak dengeli dağılımı sağlamak için bahçenize ip gerebilirsiniz. Ekim yaptıktan sonra bahçenizi bir tırmık yardımıyla hafifçe tırmıklamanız yararlı olacaktır. Ekim yapıldıktan sonra sabah, öğle ve akşam sulama yapabilirsiniz. Sulama için yağmurlama yöntemini kullanmanızı tavsiye ederiz. Ekimini yaptığınız çimler 3 ile 10 gün arasında filizlenmeye başlar ve bu dönemde oldukça hassastırlar. Çimlerin uzunluğu 10cm’ ye yaklaştığı zaman makine ile kesilebilir. İlk bir ay çim büyümek için fazlaca suya ihtiyaç duyar ve toprağının sürekli olarak nemli kalmasını ister.
Çim sulama : Çim, bol su olan yerlerde daha iyi bir şekilde yetişir. Sıcak havalarda sürekli, diğer mevsimlerde ise toprağının kuruluğuna göre sulama yapılması yararlı olur. Otomatik sulama yöntemlerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sulama işlemini otomatik sulama sistemleri veya hortumunuzun üstüne takacağınız püskürtücü başlık ile yapabilirsiniz. Çim tohumları yeni ekildiği zaman sulama işlemine dikkat etmenizi ve hafif sulama yapmanızı tavsiye ederiz. Sulama yapmak için toprağının 2 veya 3 cm’lik kısmının kurumasını bekleyin ve sulamanızı daha sonra yapın. Fazla su, çimlerinize zarar verebilmektedir.
-
A) Klasik Kadife Çim: Renk olarak zümrüt yeşiline benzer. Yaprakları incedir ve golf sahası gibi alanlarda kullanılır. Bu tohumlar çiğnenmeye çok dayanıklı değildir. Serin iklimleri sever ve kış aylarında canlılığını korur. Yaz aylarında ise daha fazla sulama ister. Bakımı biraz zordur.
-
B) Geniş Yapraklı Çim: Klasik çime göre daha geniş yapraklıdır. Spor alanları, park veya bahçelerde sıklıkla kullanılır. Basılmaya ve ezilmeye daha dayanıklıdır. Klasik çime göre biraz daha kaba bir görünüşe sahiptir.
-
C) Sıcak İklim Çimi: Tamamen güneşli alanlar ve sıcak iklimler için uygundur. Susuzluğa ve sıcağa karşı dayanıklıdır. Kış aylarında güçsüzleşir ve sarı ile kahverengi bir renk alır. Görüntüsü en güzel çimlerden birisidir. İçinde küçük çiçekler bulunduğu için bahçenize ayrı bir hava katar.
Etiketler: Çİm Tohumu, Tohum
Şubat 09, 2024
Listeye dön