Çilek Yetiştirme Ve Bakımı Hakkında İpuçları

Çilek Yetiştirme Ve Bakımı Hakkında İpuçları

Kuzey Yarım Küre’nin ılıman iklim kuşağı içerisinde yer alan bölgelerine özgü bir bitki türü olarak bilinen çilek meyvesi, ülkemizde Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde doğal biçimde yayılış gösteriyor. Gülgiller familyasının en şirin üyelerinden birisi olan çilek meyvesi taksonomi bilimi bakımından erik, kiraz, kayısı, şeftali meyveleriyle ve badem yemişiyle yakın akraba konumunda bulunuyor. Bilindiği üzere çoğu meyveli bitki türünün tohumu bünyesinin iç kısımlarında (halk arasında çekirdek olarak bilinen kısım) bulunuyor bununla birlikte çilek meyvesi tohumlarının vücudunun dışarısında (meyvenin üzerinde) yer almasıyla istisna oluşturuyor ve öteki meyveli bitki türlerinden net şekilde ayrışıyor. Botanik literatürüne bilimsel ismi Fragaria biçiminde kaydedilen çilek meyvesi yabani doğa yaşamında 20’den fazla alt türü ile temsil ediliyor. İçerdiği yüksek orandaki C vitamini ile dikkatleri üzerine toplayan çilek meyvesi aynı zamanda lif ve antioksidan kaynağı olarak da biliniyor. Evlerinde veya iş yerlerinde bizzat çilek meyvesi yetiştirmek niyetine olan bitki severlerin kendilerine yönelik olarak hazırladığımız temel bitki bakım rehberinde yer alan bilgileri öğrenmeleri ve uygulamaları uzun vadede lezzetli ve sağlıklı çilek meyvelerine sahip olmalarına olanak veriyor.

Çilek Toprağı Nasıl Olmalı?

Çilek Yetiştirme Ve Bakımı Hakkında İpuçlarıHer dem hafi nemli olan toprakların içine dikilmekten keyif alan çilek meyvesini organik madde bakımından zengin ve besleyici niteliği yüksek topraklarda büyütmeniz bu güzel bitkinin verimini artırıyor. Yüksek kireç bulunan ve pH derecesi 6,6’dan fazla asidik saksı toprağında hayatta kalmakta zorlanan çilek meyvesini yetiştirirken bu tip toprakların kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Randımanlı bir gelişim süreci geçirmesi için toprağının iyi şekilde drene edilmesi tavsiye edilen çilek meyvesinin toprağında nem dengesini sağlamanız yolunda en büyük yardımcınız alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışına imkân tanıyan drenaj delikleri barındıran modern saksılar oluyor. Aşırı ıslak ya da çamur kıvamındaki topraklarda uzun süre bulunduğu vakit kök kısmından başlamak üzere çürüme tehlikesi yaşayan çilek meyvesinin toprağını daha süzek hale getirmek adına kimi bahçıvanların perlit, vermikülit, cocopeat, pomza taşı ve çakıl taşı gibi malzemelerden yaralandıkları görülüyor.

Çilek Güneş Işığı Sever Mi?

Maksimum gelişim seviyesine erişebilmesi için günde en az 6 saat filtrelenmiş formdaki güneş ışığından faydalanması tavsiye edilen çilek meyvesini, gün boyu güneş ile buluşabileceği yarı gölgelik noktalara yerleştirmeniz ideal bir tercih olarak gösteriliyor. Bünyesine doğrudan nüfuz eden kavurucu nitelikteki direkt güneş ışıklarına karşı direnmekte zorlanan çilek meyvesi böyle bir durum ile muhatap olduğunda vücut ısısı hızla yükseldiğinden kuruma sorunu yaşayabiliyor. Çoğu yetiştiricinin çilek meyvesinin sıhhatini korumak adına bu sevimli bitkiyi balkon ya da terasların köşe kısımlarına veya pencere pervazlarına konumlandırdığı görülüyor.

Çilek Kaç Kez Sulanır?

Talep ettiği su miktarı mevsimlere göre farklılık arz eden çilek meyvesini toprağını her zaman hafif nemli tutacak şekilde sulamanız öneriliyor. Çilek meyvesini soğuk kış günlerinde saksı toprağındaki rutubeti koruyacak kadar su ile buluşturmanız yeterli olurken sıcak geçen yaz sezonunda bol su ile sık sık sulamanız tavsiye ediliyor. Sulama suyunun asidik durumu ve ısısı ile ilgili de çeşitli hassasiyetleri bulunan çilek meyvesini oda sıcaklığında ve yumuşak pH derecesindeki su ile sulama işlemine tabi tutmanız bitkinin strese girmemesi adına büyük önem taşıyor.

Çilek Nasıl Gübreyi Sever?

Tam anlamıyla gür ve güçlü bir yapıya bürünebilmesi için dışarıdan ekstra gıda ile takviye edilmesi tavsiye edilen çilek meyvesini özellikle büyüme sürecinin had safhada olduğu ve meyve verdiği dönemlerde yoğun şekilde gübrelenmesi gerekiyor. Yetiştiricilerin çilek meyvesini gübrelerken çoğunlukla yavaş salınımlı sıvı gübre tercih ettikleri biliniyor.

Etiketler: Çilek, Çilek Yetiştirme, Çilek Bakımı
Temmuz 08, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR