Çiçekli Salon Bitkilerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Çiçekli Salon Bitkileri

Bu yazımızda sizlere çiçekli iç mekan bitkileri bakımı ile alakalı ip uçları vereceğiz.

Çiçekli İç Mekan Bitkilerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Salon çiçeklerinin bakımı oldukça önemli bir konudur ve bitkileriniz onlarla ilgilenmenize muhtaçtır. Çiçeklerinizin konumunu doğru olarak ayarlamanız gerekir. Doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık yerlerde bulunmak onların daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bunun yanında sulamanıza dikkat etmeni isterler. Sulama zamanının gelip gelmediğini bilmiyorsanız toprağın kuruluğunu kontrol edebilirsiniz. Bazı salon bitkileri yüksek neme ihtiyaç duyacakları için yapraklarını sprey yardımı ile ıslatabilirsiniz.

Salon Çiçeğinin Çoğaltılması

Zaman içerisinde iç mekan çiçeklerini çoğaltmak isteyebilirsiniz. Çiçeklerinizi çoğaltmak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır.

Köklerle çoğaltma yöntemi: Bazı çiçekler köklerinden çoğaltılabilmektedir. Bu işlem için iyi durumda olan kökleri alıp farklı bir toprağa ekebilirsiniz. Ancak bu çoğaltma yöntemini bütün çiçekler için uygun olmayacaktır.

Kökten ayırarak çoğaltma: Bu yöntemde çiçeğinizin iyi durumda olan köklerini alarak daha küçük bir saksıya ekiyorsunuz. Su ve ışık ihtiyaçlarını karşılayarak onun hızlı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.

Suya koyarak çoğaltma: Sıklıkla tercih edilen bu yöntemde bitkinizin bir yaprağı suya koyuyorsunuz ve yaprağın köklenmesini bekliyorsunuz. Yaprak köklendikten sonra onu yeni ve küçük bir saksıya koyarak büyümesini izliyorsunuz.

Çelikleme ile çoğaltma: Bitkinizin bir dalını kırarak başka bir toprağa ekiyorsunuz ve dalın köklenmesini beliyorsunuz. Diğer yöntemlere göre başarı oranı daha düşük olan bir yöntemdir.

Bitkinizi çoğaltmak için yukarıda saydığımız yöntemlerden istediğini seçebilirsiniz. Yeni saksınızı koyacağınız yer bitkiniz tarafından sevilirse hızlı bir şekilde gelişecektir.

Salon Çiçeklerinin Sulanması

Bitki bakımında sulama en önemli noktalardan bir tanesidir. Fazla su vermek çiçeğinizin köklerini çürütürken az su vermek köklerinin kurumasına sebep olur. Bu yüzden hangi bitkiye hangi oranda su vermeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir. Aynı zamanda bitkilerinizi anlamanız ve onun bakımınıza verdiği tepkileri gözlemeniz onun daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Bunun için kullanabileceğiniz en güzel yöntem çiçeğinizin toprağını kontrol etmektir. Parmağınızla toprağın kuruluğunu kontrol edin. Eğer toprak kuruysa sulama yapabilirsiniz demektir.

Bitkinin toprağını parmağınızla kontrol edin. Toprak çok kuruysa demektir ki o çiçek su bekliyor. Eğer toprağı ıslaksa bu da onun su istemediği anlamına gelir. Kontrol ettiğinizde toprak nemli ise eğer hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Salon çiçekleri için temiz içme suyu kullanmanız daha iyi olacaktır.

Salon Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Bitkiler zaman içerisinde büyürler ve kökleri artık eski saksılarına sığmaz olur. Bitkileriniz sağlıklı bir şekilde büyümeye devam etmek için saksısını değiştirmek ister. Saksı değişimi her ne kadar pratik bir işlem olsa da bazı noktalara fazladan dikkat etmenizi gerektirir. Gelin saksı değişiminin detaylarını inceleyelim.

Öncelikli olarak saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Bitkiniz kış uykusundan yeni çıkmış olur ve yeni saksısına daha kolay alışır. Bir önceki saksıdan daha büyük bir saksı seçin (en fazla 2 boy) ve saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı değişimini yapmadan birkaç gün önce çiçeğinizi sulayın. Sulamanız yeni saksısına alışmasını kolaylaştıracaktır.

Saksı değişimini yapmak için öncelikli olarak bitkinizi ters çevirin ve gövdesinden iki parmağınızla tutup eski saksısından çıkartın. Kuruyan veya çürüyen kökler var ise onları budayın.

Salon bitkinizi ekeceğiniz yeni saksınıza bir miktar toprak doldurun. Daha sonra bitkinizi saksınızın tam ortasına yerleştirin ve kalan boşlukları da toprakla doldurun. Hava boşluklarını azaltmak için toprakla doldurduktan sonra toprağı parmaklarınızla bastırabilirsiniz. Ekim işini bitirdikten sonra toprağı hafifçe sulayın. Nemli topraklar bitkiniz için daha güzel bir yaşam alanı oluşturacaktır.

Bakımı Kolay Salon Bitkileri Hangileridir?

Aşağıdaki listede sizler için bakımı kolay olan salon bitkilerini sıraladık. Bu listedeki bitkileri seçtiğiniz zaman bakımlarını kolayca yapabilir ve onların güzelliğini uzun bir süre boyunca seyredebilirsiniz.

Yuca : Hem görünüşü ile sizleri büyülerken aynı zamanda bakımı da oldukça kolaydır. Bu nedenle salon bitkileri arasında sıklıkla tercih edilir. Dayanıklıdır ve fazla su vermenize gerek yoktur.

Barış çiçeği (spatfillum): Harika çiçekleri ve çok güzel yaprakları ile ona bakanları etkilemektedir. Doğduran güneş ışığı altında kalmayı sevmez. Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan ortamlarda bulunmak ister. Toprağını nemli tutmanızı ister.

Orkide: En çok sevilen ve en çok tercih edilen çiçeklerden birisi olan orkidenin bakımı zahmetsizdir. Doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık ortamları sever ve toprağı kurudukça sulama yapmanızı tavsiye ederiz.

Kroton: Kroton çiçeği karanlık ortamlarda bile rahatlıkla büyüyebilir. Bu nedenle evinizde hemen her konumda yetişebilir. Sulama yapmadan önce toprağının kuruluğu kontrol edin.

Deve Tabanı: En çok sevilen bir diğeri olan deve tabanı güzel yapraklarıyla beğeni kazanmaktadır. Oldukça dayanıklıdır. Aydınlık ortamları sever ve su ihtiyacı azdır.

Etiketler: Salon Bitkileri Bakımı
Kasım 07, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.