Campanula - Çan Çiçeği Bakımına Dair Önemli İpuçları
Halk arasında çan çiçeği ve maviş çiçeği gibi isimlerle de bilinen Campanula çiçeği, uzun ömürlü yapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Genellikle mavi ve mor renkte, güzel görünüşlü çiçeklere sahip olan Campanula çiçeğinin bakımı, öteki çiçekli bitkilere nazaran daha kolay olduğundan özellikle çiçek yetiştirmeye yeni başlayan bitki severler tarafından çokça tercih edildiği gözlemleniyor. Ana vatanı Doğu Avrupa’daki Karpat Dağları olan Campanula çiçeğinin günümüzde varlığını sürdüren bazı türlerinin endemik nitelikte olduğu biliniyor. 350’ye yakın alt tür ile yabani hayatta temsil edildiği kabul edilen Campanula çiçeği, Kuzey Amerika’da, Asya’da ve Avrupa’da doğal olarak yayılış gösteriyor. Çekici görünümü ve zahmet gerektirmeyen bakım koşulları göz önünde bulundurulduğunda Campanula çiçeğini, salon bitkisi formunda büyütmek isteyen amatör bahçıvanlara yönelik olarak hazırladığımız temel bakım rehberini takip etmeniz, çiçek yetiştiriciliği alanında elinizi kuvvetlendiriyor.
Çan Çiçeği Toprak Seçimi
Her dem hafif rutubetli, bolca organik madde barındıran toprak tipi içerisine ekilmekten memnun olan Campanula çiçeğinin, maksimum verime ulaşabilmesi adına toprak karışımına humus ve kireç eklendiği biliniyor. Toprağında nem sevmesine karşın, aşırı ıslak bir ortamda bulunmaması tavsiye edilen Campanula çiçeğinin, toprağını iyi şekilde drene etmek gerekiyor. Campanula çiçeğinin toprağını ihtiyaç fazlası sulama suyundan arındırma yolunda en büyük yardımcınız alt kısmında drenaj deliği bulunan saksılar olarak gösteriliyor. Sağlıklı bir gelişim süreci yaşaması adına asidik derecesi 6 ila 7 pH seviyesindeki saksı toprağına konumlandırılması ideal olan Campanula çiçeğine toprak hazırlayan bahçıvanlar çoğunlukla bir ölçek bahçe toprağı, bir ölçek torf, bir ölçek kum, bir ölçek gübre ve ekstra malzemeler şeklindeki reçeteyi takip ediyor.
Campanula Çiçeği Işık Gereksinimi
Filtrelenmiş haldeki dolaylı güneş ışığından faydalanması önerilen Campanula çiçeğinin, yerleştirilmesi için en uygun alanlar yarı gölgelik noktalar olarak karşımıza çıkıyor. Vücut ısısını hızlı şekilde yükseltebilecek kavurucu nitelikteki doğrudan güneş ışığından uzak tutulması büyük önem taşıyan Campanula çiçeği, bu tip durumla karşı karşıya kaldığında köklerinden başlamak üzere yanma tehlikesi yaşıyor. Talep ettiği miktardan az seviyede güneşe eriştiği takdirde cılız ve güçsüz bir yapıya bürünen Campanula çiçeğinin evlerde veya ofislerde sürekli güneş gören, aydınlık köşelere konumlandırılması bu tip sıkıntıların yaşanmasını engelliyor.
Çan Çiçeği Sulama İhtiyacı
Toprağının kurumasına izin verilmeden sulama işlemine tabi tutulması gereken Campanula çiçeğinin su gereksinimi mevsimsel olarak farklılık gösteriyor. Bu güzel çiçeği soğuk kış aylarında haftada iki kez sulamanız yeterli olurken, sıcak yaz günlerinde her yedi günde üç ila dört sefer su ile buluşturmanız tavsiye ediliyor. Toprağın her noktasına suyun homojen şekilde yayılması adına, itinalı biçimde sulanması gereken Campanula çiçeğinin, kök kısımlarına su değdirilmemesi, çiçeğin çürümemesi için büyük önem arz ediyor. Yapraklarının canlılığını korumasına yardımcı olmak adına kavurucu günlerde zaman zaman su püskürtüldüğü bilinen Campanula çiçeğinin susuzluğa karşı aşırı hassas olduğu kaydediliyor.
Campanula Bitkisi Gübreleme ve Besin Takviyesi
Optimum randımanına erişebilmesi için dışarıdan gıda takviyesiyle desteklenmesi gereken Campanula çiçeğinin, ilkbahar ve yaz sezonlarında azot bazlı gübreler ile beslenmesi tavsiye ediliyor. Genellikle sıvı bitki besinleriyle gübrelenen Campanula çiçeklerinin, zaman zaman sulama suyuna nitrat katıldığı da gözlemleniyor. Dengeli bir biçimde gübrelenmesi önerilen çiçeğin, aşırı beslenmesi durumunda zarara uğrayabildiği kaydediliyor.
Çan Çiçeğinde Budama Nasıl Yapılmalı?
Çiçeklenme dönemleri son bulduktan sonra budanması gereken Campanula çiçeği, doğru budandığı takdirde estetik görünümünün artmasının yanı sıra gürleşip güçleniyor. Campanula çiçeğini budama işlemine tabi tutmak adına en ideal zaman, bitkinin dinlenme sürecinde olduğu kış mevsimi olarak gösteriliyor.
Salon Bitkileri Bahçe Çiçekleri Kaktüs ve Sukulentler Orkideler Balkon Saksıları Plastik Saksılar Seramik Saksılar Toprak Saksılar Budama Makasları Kürek - Orak - Çapa Çiçek Tohumları Sebze Tohumları
Etiketler: Campanula, Campanula Bakımı, Çan Çiçeği, Çan Çiçeği Bakımı
Ocak 21, 2025
Listeye dön