Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?
Bilindiği üzere birçok saksı çeşidi mevcuttur ve hem bitkiniz için hem de evinizin dekorasyonunu için en doğru saksıyı bulmanız gerekir. Toprak saksılar, seramik saksılar veya plastik saksılar kullanabileceğiniz saksı çeşitlerinden bazılarıdır.
Şimdi biraz saksı seçimde önemli faktörleri inceleyelim birlikte ve saksı seçiminizde dikkat etmeniz gereken özellikleri inceleyelim.
Evinizi Güzelleştirecek Saksıların Özellikleri Nelerdir?
Drenaj özelliği : Saksı seçerken dikkat etmeniz gereken ilk özellik drenaj özelliğidir. Drenajı iyi olan saksılar fazla su verdiğiniz durumlarda suyu dışarıya atarak bitkinizin fazla su almasını ve zarar görmesini önleyecektir. Alt taraflarında bulunan delikler fazla suyu dışarıya atarak bitkinize zarar vermesini önleyecektir. Ayrıca drenaj özelliği bitkinizin köklerinin hava almasına yardımcı olmaktadır.
Malzemesi seçimi : Toprak saksılar bitkinizin hava alması için oldukça faydalıdır, toprak saksı seçiminde saksının kalınlığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Seramik saksılar ise bitkinizin köklerini güneşin zararlı etkilerine karşı koruyabileceği gibi sıvı geçirgenliği olmadığı için size bitkilerinizi sulama konusunda yardımcı olabilmektedir. Kullanım kolaylığı, drenaj özelliği ve uygun fiyatı sayesinde plastik saksılar en çok tercih edilen çeşitlerden bir tanesidir.
Gözenekli yapısı : Saksıların yapısı değişiklik gösterdiği için saksıların gözenek yapısı da değişiklik göstermektedir. Gözenekli saksılar bitkinin hava alma ihtiyacını kolaylaştırdığı için bitkinizin gelişiminde önemli bir yer tutar. Gözenekler bitkinizin köklerinin, gövdesinin ve bitki toprağının hava almasını sağlar.
Estetiği : Saksı seçerken karşınıza estetik olarak muhteşem saksılar çıkabilir ancak bunların bitkiniz için ne kadar doğru bir seçim olacağını düşündünüz mü? Unutmayın ki bu seçim bitkinizin gelişimini doğrudan etkilemektedir. En çok neye önem veriyorsunuz? Saksının görünümüne mi yoksa bitkinizin sağlığına mı? Bu seçimi yaparken öncelikli olarak bu sorunun cevabını bulmaya çalışmalı ve seçiminizi o yönde yapmalısınız.
Ağırlığı : Çok ağır bir saksı seçerseniz ve onu taşımanız gerekiyorsa zorluk yaşayabilirsiniz. Eğer yerini sıklıkla değiştiriyorsanız daha hafif modelleri tercih etmeniz işinizi kolaylaştırabilir. Normal şartlarda zaten ağırsa, sulama sonrasında daha da ağırlaşacağı için taşımak daha da zorlaşacaktır. Eğer bahçenizde konumlandıracaksanız ağır olanları da seçebilirsiniz. Ev içi kullanımda hafif olanlar daha doğru bir tercih olacaktır.
Çiçeklerin Saksı Değişimi Hangi Durumlarda Yapılır?
Saksı değişimi yapmanın birçok sebebi vardır. Saksı bitkinize küçük geliyor olabilir, başka bir saksıyı beğenmiş olabilirsiniz ya da toprak değişimi yaparken de değiştirmek istemiş olabilirsiniz.
Saksı Değişimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar?
Sürekli olarak değiştirmeyin. Sürekli olarak değiştirmek bitkinizin sağlığını olumsuz olarak etkileyecektir. Değiştirme zamanı bitki türüne göre değişiklik gösterse de 2 ile 3 yıl arasındadır. Bu zaman aralığında bitkiniz ve bitkinizin kökleri bulunduğu ortama alışmış olacaktır.
Yenisi eskisinden en az 1 boy daha büyük olmalıdır. Ancak çok büyük saksı seçmek bitkinize olumsuz etki edebilecektir.
Değiştireceğiniz zaman bitki toprağını da değiştirmeniz daha iyi olacaktır.
Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Saksı değiştirmeye ve yeni saksınıza karar verdikten sonra bitkinizi yeni saksınıza taşımaya başlayabilirsiniz. Saksı değişimi yapmak için hazırladığımız yönergeleri takip ederek hızlı ve kolay bir şekilde saksınızı değiştirebilirsiniz.
Değişim yapmadan 2 gün önce bitkinizi sulayın.
Saksınızda kullanacağınız toprak karışımını önceden hazırlayın. İsteğe bağlı olarak bitki besini kullanın.
Bitkinizi gövdesinden tutarak saksıdan çıkartın. Bu işlemi yaparken bitkinize zarar vermemeye dikkat edin.
Bitkinizin köklerini kontrol edin. Kurumuş, ölmüş veya yıpranmış kökler var ise onları ayıklayın. Daha sonrasında toprakta olması muhtemel bir hastalığa karşılık toprağın bir kısmını eski saksıda bırakın ve yeni toprak ekleyin.
Yeni saksınızı yarısına kadar toprakla doldurun ve bitkinizi yeni saksının ortasına yerleştirin. Daha sonra saksınızı yeni toprakla doldurun ve saksınızı yere vurarak toprağını sıkıştırın.
Değişim yapıldıktan sonra bitkinizi tekrardan sulayın.
Saksı Değişiminin Ne Zaman Yapılması Gerekir?
Saksı değişimi bitkilerin dinlenme döneminin sonunda yani ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Bu dönemde bitkiler uyku dönemini sonlandırır ve tekrardan daha aktif olup hızlı bir şekilde büyür. Bitkinizi yeni aldıysanız ve saksı değişimi yapmak istiyorsanız bu değişim için acele etmeyin ve bitkinin yeni ortamına alışması için en az iki hafta kadar bekleyin. 2 haftanın ardından saksı değişimini yapabilirsiniz. Hatırlatmak isteriz ki saksı değişimi yapmak için önerilen süre 2 ile 3 yıl arasındadır.