Tohumdan Bitki Yetiştirme Yöntemleri
Saksınızı seçin
Öncelikli olarak tohumu ekeceğiniz saksıyı seçmeniz gerekir. Tohumunuz bu saksının içinde bitkiye dönüşeceği için saksı seçimi oldukça önemlidir. Saksı seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan ilki saksının boyutudur ve ekim yapacağınız saksının en az 5cm genişlikte olması gerekir. İkinci olarak saksınızın drenaj açısından yeterli olması gerekir. Üçüncü olarak ekim yapacağınız saksıyı ekimden önce temizlemeniz gerektiğini unutmayın. Ayrıca saksınızda tüm tohumların büyümesi için yeterli alan ayırın. Bu sayede bütün tohumlar rahatça büyüyebilir aksi durumda bitkilerin kökleri sıkışacağı için istediğiniz ölçüde büyüyemeyebilir.
Kaliteli Toprak Kullanın
Kaliteli bir toprak tohumlarınızın sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için çok önemlidir. Tohumlarınızı kaliteli bir toprağa ekin ve bahçe toprağı kullanmayın. Tohumlarınızın kaliteli bir toprağa ekin. Ekim yapacağınız toprakta zararlı maddelerin veya zararlı bitkilerin olmadığından emin olun.
Ekim Derinliğini Ayarlayın
Tohumları ekeceğiniz derinlik oldukça önemlidir. Genel olarak tohumları dikerken üstlerine tohum kalınlığın 3 katı kadar toprak eklemeniz uygun olacaktır. Detaylı bilgiyi tohum paketlerinizin üzerinde bulabilirsiniz. Her tohumun ekilmesi gereken derinlik farklı olduğu için tohum paketlerin üzerindeki yazıları dikkatlice okuyun.
Toprağı Nemli Tutun
Tohumları ektikten sonra toprağı nemli hale getirin. Nemli toprak tohumların filizlenmesi için gerekli ortamı oluşturacaktır. Toprağın sürekli olarak nemli tutun ve sulama yaparken oda sıcaklığında, temiz su kullanın. Dikkat etmeniz gereken nokta ise verdiğiniz su miktarıdır. Aşırı su tohumlarınıza veya fidelerinize zarar verebilir. Sulama zamanlarına dikkat edin ve toprağı sürekli olarak nemli tutun. Kuru toprakta aynı şekilde tohumlarınız veya fideleriniz için zararlıdır.
Tutarlı nem sağlayın
Tohumlarınızın çimlenmesi için belirli bir ısı ve nem oranını sabit tutmanız gerekmektedir. Bunun için saksınızın üstünü kapatmak güzel bir yöntemdir bu sayede nemli topraktan yükselen su buharı tohumlarınızın gelişimi için gerekli olan nemi sağlayacaktır.
Isıyı Ayarlayın
Bir önceki maddede tohumların filizlenebilmesi için belirli bir ısı ve neme ihtiyaç duyduğunu söylemiştik. Ektiğiniz tohumları soğuk olmayan bir konumda bulundurmanız gerekmektedir. Genelde bitkinizi sürekli olarak oda sıcaklığında tutmanız yeterli olacaktır.
Gübre Vermeyi Unutmayın
Tohumlar fideye döndükten sonra yaprak vermeye başlar. Önce ilk yapraklarını oluştururlar ve ardından ikinci sıradaki yapraklarını. İkinci sıradaki yapraklar ortaya çıktıktan sonra fidelerinizin daha fazla besine ihtiyacı olacaktır. Bu ihtiyacı bitki besinleri veya sıvı gübreler ile karşılayabilirsiniz.
Fidelerinizin Işık İhtiyacı
Fideleriniz günden güne büyürken onların ışık almaya ihtiyaçları olduğunu düşünün ve günde en az 14 saat güneş ışığı alabileceği bir yerde konumlandırın. Unutmayın fideleriniz ışığa ulaşmak isteyecektir eğer ulaşamıyorlarsa ışığın geldiği yönde eğilmeye başlarlar. Onların ışık ihtiyacını umursayın unutmayın ki onlar yeteri kadar ışık alırlarsa daha sağlıklı olacaklardır.
Havayı Sirkülasyonun Önemi
Fideler havanın hareket etmesinden hoşlanırlar. Hareket eden hava hastalıkları bitkilerinizden uzak tutar. Odanızı sık sık havalandırın, fidelerinizi hava akımının daha fazla olduğu yerlere konumlandırın. Eğer hava akımı yeterli değilse yapay hava akımı sağlayabilirsiniz.
Dış Mekanda Ekilmek İçin Hazırlayın
Bitkilerini dış mekana ekmeden önce onların yeteri kadar güçlü olduğundan emin olun. Dışarıdaki şartlar evinize oranla daha serttir ve fideniz güçlü olduğu zaman dışarıdaki ortama alışması daha kolay olacaktır.