Bitki Tohumları : Atalık Tohumların Önemi, Çimlendirme ve Doğru Ekimin İpuçları

Bitki Tohumları  : Atalık Tohumların Önemi, Çimlendirme ve Doğru Ekimin İpuçları

Bitki Tohumları ve Doğru Ekimin Önemi

Bitki Tohumlarının Tanımı

Bitkilerin, döllenme ve tozlanma yoluyla üremesini ve yayılmasını sağlayan tanecikleri tohum olarak adlandırılıyor. Ülkemizde hasat dönemi mahsul alınmasını tesis etmek adına, toprağa ekilen tahıl tanecikleri de tohum şeklinde isimlendiriliyor. Sağlıklı ve verimli bitkiler yetiştirmenin yolu bitki tohumları toprağa doğru ve düzgün bir biçimde yerleştirmekten geçiyor.

Tohum Ekimi İçin Uygun Derinlik ve Uzaklık Ayarı

Bitki tohumlarının toprak içerisinde, türlerine göre daha önceden belirlenmiş uzaklıkta ve derinlikte ekiminin yapılması gerekiyor. Yetiştirme faaliyetlerinden yüksek randımanlı sonuçlar elde etmenizdeki en önemli faktörlerden birisi de kaliteli tohum kullanımı olarak gösteriliyor. Düşük kalitedeki bitki tohumlarıyla gerçekleştirilen üretim süreçleri büyük oranda başarısızlıkla sonuçlanıyor.

Çimlendirme Süreci ve Önemli İpuçları

Çimlendirme Ortamının Hazırlanması

Bitki tohumlarından maksimum fayda elde etmek için çimlendirme sürecini de çok iyi yönetmeniz tavsiye ediliyor. Yetiştiricilerin, tohumları canlandırırken, ilk etapta yapay bitki büyütme ortamlarından (yetiştirme saksıları, plastik kaplar vb.) yararlandıkları biliniyor.

Tohumların Drenaj ve Nem Dengesi

Suyla buluşturularak harekete geçirilen tohumlarının aniden çürümemesi için kullanılacak olan kapların drenaj deliklerine sahip olması öneriliyor. Bitki tohumlarının canlılığını koruyarak çimlenme sürecine devam etmesi adına uygun ortam ısısının tesis edilmesi büyük önem taşıyor. Bitki tohumlarının çimlenme sürecinde meydana gelebilecek aşırı ısı değişimleri, tohumların yapısal deformasyona uğramasına sebep olabiliyor.

Çimlendirme Sürecinde Sıcaklık ve Isı Kontrolü

Bitki tohumlarını sularken kullanacağınız suyun oda sıcaklığında ve yumuşak pH seviyesinde olması da tohumların strese girmemesi için belirleyici oluyor. Bitki tohumlarınızdan uzun vadede gür ve sağlıklı yapıda mahsuller elde etmenizi sağlayacak bir başka ehemmiyetli parametre ise güneş ışığı olarak gösteriliyor. Bitki tohumları çimlenme ve filizlenme dönemlerinde günlük ortalama 6 ila 7 saat sürecinde güneş ışığına ihtiyaç duyuyor.

Atalık Tohumlar

Medeniyetin beşiği olarak bilinen Anadolu topraklarında tarihin başlangıcından bugüne var olan ve günümüzde hala canlılığını koruyan atalık tohumlar, kültürel mirasımız olarak memleketimiz için büyük önem arz ediyor. Halk arasında yerel tohum ya da ata tohumu olarak da bilinen atalık tohumlar ortaya çıkışından bugüne suni hiçbir işlem görmemiş, tamamen doğal yapıdaki halleriyle, genetiği değiştirilmiş organizmalar barındıran yapay tohum türlerine karşı sıhhatli bir alternatif oluşturuyor. Ülkemizde geleneksel olarak üretilen mahsulden elde edilen tohumun toprağa ekilmesiyle bir sonraki yılın mahsulünü almak esasına dayanan tohum/ürün/tohum döngüsü, atalık tohumların gelecek nesillere en ufak değişime uğramadan aktarılmasını sağlıyor.

Atalık Tohumların Özellikleri

Atalık tohumları, mevsimsel olmaları ile diğer tohum çeşitlerinden ayrışıyor. Dışarıdan herhangi bir müdahale ve ıslah sürecine maruz kalmadıklarından ötürü atalık tohumlar yalnızca doğal mevsimlerinde ekilebiliyor. Muadili olan yapay işleme tabi tutulmuş tohumlarla üretilen meyve ve sebzelerden çok daha lezzetli ve sağlıklı mahsullere sahip olan atalık tohumlar, yüksek vitamin oranlarıyla dikkat çekiyor. Atalık tohumların mevsimlere özgü olmasına dair bir örnek vermek gerekirse, ülkemizde kışın atalık tohumdan üretilmiş bir domates tüketmeniz mümkün olmuyor zira memleketimizde domates, doğal olarak yalnızca yaz mevsiminde ürün veriyor. Ülkemizde yıl içerisinde dört mevsimin yaşanması atalık tohumlardan, her mevsime özgü doğal meyve ve sebze üretilmesine olanak veriyor.

Atalık Tohumlar: Kültürel ve Doğal Değerimiz

Atalık Tohumların Tanımı ve Önemi

Dışarıdan hormon ve koruyucu takviyesi yapılmadığından atalık tohumlar, özel olarak koruma altına alınmadığında uzun süre bekletilemiyorlar. Kendilerinden uzunca müddet faydalanılması adına gen bankası gibi özel ortamlarda saklanması gereken atalık tohumlar, bu tip bir süreçten geçmedikleri takdirde 4-5 yıl gibi bir sürede verimliliğini yitiriyor. Atalık tohumların muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için özel olarak çalışmalar yürütülmesi gerekiyor. Aksi halde iklim değişikliği başta olmak üzere pek çok farklı faktör atalık tohumların kaybedilmesine sebep olabiliyor.

Etiketler: Bitki Tohumları, Doğal Tohum, Tohum Çeşitleri, Tohum Ekimi
Aralık 16, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR