Eğer toprağınız eskimişse veya içinde az miktarda besin bulunuyorsa bitki besinleri devreye girer ve bitkinizin besin ihtiyaçlarını bu sayede karşılayabilirsiniz.
Bitki besini veya çiçek coşturan kullanmak bitkinizi canlandıracaktır, daha fazla ve daha güzel çiçekler açmasını sağlayacaktır. Bitki besini bitkileriniz ihtiyacı olan besinleri bitkilere verir ve onların daha sağlıklı olmasını ve daha hızlı büyümesini sağlar.
Bitki Besini Kullanımının Yararları Nelerdir?
Bitki besini kullandığınız zaman bitkileriniz daha sağlıklı olur.
Çiçek besini kullanmak bitkilerinizin daha güzel çiçekler açmasını sağlar.
Bitkilerinizin daha hızlı büyümesini ve gelişmesini destekler.
Yeşil dostlarımız ihtiyaç duyacağı bütün besinlere ulaşmış olur.
Hastalıklara karşı koruma sağlar ve bağışıklıklarını güçlendirir.
Bitkilerinizin daha büyük ve daha lezzetli meyve vermesini sağlar.
Renklerinin daha canlı olmasını sağlar.
Bitkilerdeki hücre bölünmesini hızlandırır.
Bitki Besinleri Hangi Sıklık İle Kullanılmalıdır?
Bitki besinini kullanma sıklığınız içinde bulunduğunuz aylara göre değişiklik göstermektedir. Şubat ve Kasım arasında bitkileriniz uyku dönemine gireceği için ayda bir kere kullanmanız yeterlidir. Diğer aylarda ise bitkiniz gelişim dönemine gireceği için 10 – 15 günde bir bitki besini verebilirsiniz. Satın alacağınız ürünün üzerinde yazdığı miktarda sulama suyunun içine karıştırarak uygulayabilirsiniz.
Ayrıca bitkinizi toprağa dikecekseniz eğer ekimden önce toprağa bitki besini vermek onu bitkiniz için hazır hale getirecektir.
Bitki Besininde Hangi Elementleri Bulunmaktadır?
Bitki besini veya bitki coşturan içerisinde bitkinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için ihtiyaç duyacağı tüm besinleri içinde barındırmaktadır. Türlerine göre bu besinler değişmektedir bu sayede bitkiniz hangi türden olursa olsun ihtiyacı olan besinlere kavuşur.
Bitki besinin içinde yer alan bazı elementler şunlardır; mangan, çinko, magnezyum, fosfor, azot, potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır, çinko, bor, manganez, nikel, klor, molibden, sodyum
Yukarıda saydığımız elementlerin, yeşil dostlarımızın sağlıklı gelişmesi için topraklarında bulunması gerekir. Bu elementlerin eksikliğinde bitkilerinizin gelişimi yavaşlayacak ve bitkileriniz güçsüzleşecektir. Bu elementlerin bir bölümü bitkilerinize verdiğiniz sularda veya toprağının içinde bulunmaktadır ancak bitkileriniz hala bu elementlerin eksikliğini yaşıyor olabilir. Bu yüzden bu besinleri kullanmak son derece önemlidir.
Bitki Besinleri Ne Zaman Verilmelidir?
Satın aldığınız besinleri paketinin üzerinde hangi zamanlarda vermeniz yazmaktadır. Dikkat etmeniz gereken nokta ise her bitkinin besin ihtiyaçları farklıdır ve besin vereceğiniz zamanlarda farklılık göstermektedir. Paketin üzerinde yazan zamanlarla bağlı kalmak işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
Fazladan vereceğiniz bitki besini bitkilerinize yarardan çok zarar verebileceğini unutmamalısınız. Size tavsiyemiz her bitkiniz için gelişim zamanlarını ayrı ayrı takip etmeniz olacaktır. Genel olarak bitkileriniz dinlenme dönemindeyken daha az miktarda besine ihtiyacı duyar. Dinlenme dönemi bitip gelişme dönemi başladığında bitki besinini rahatlıkla verebilirsiniz. Burada bitkinizin hangi dönemde olduğunu bilmeniz oldukça önemlidir.
Bitki Besini Nasıl Uygulanmalıdır?
Bitkilerinize besin verirken kullanacağınız en güzel yöntem onu sulama suyuna katmak olacaktır. Bitki besinini paketin üzerinde yazan ölçüde suya katın ve bitkinizin çevresini sulayın. Dikkat etmeniz gereken nokta ise bitki besini içeren sulama suyunu bitkinizin toprağına dairesel hareketlerle dökün ve suyun bitkinizin köklerine kadar indiğinden emin olun.
Sulamada içme suyu kullanmanızı tavsiye ederiz. Çeşme suyu kullanacaksanız eğer yabancı maddelerden arınması için birkaç gün bekletmeniz gerekmektedir.
Bitki besinini vermeden önce toprağa su vererek nemli olmasını sağlayın ardından bitki besinli suyu verebilirsiniz. Önce saksının çevresine dairesel hareketlerle daha sonra ise saksının merkezine dökebilirsiniz. Çok fazla su vermemeye dikkat etmelisiniz fazla su vermek köklere zarar verecektir.
Bitki besini verdikten sonra toprağın nemli olması gerekmektedir eğer toprak kuruysa bir miktar daha sulama yapabilirsiniz.