Bahçelerin Güzelleri Kamelya Çiçekleri (Camellia)
Bünyesinde barındırdığı türlerin birçoğu Çin ve Doğu Asya'ya özgü olan çaygiller familyasının bir üyesi olarak bilinen kamelya bitkisinin, dünya çapında ilk kapsamlı hesap sistemini geliştirmesiyle tanınan Alman asıllı Çek misyoner ve doğa bilimci Georg Joseph Kamel tarafından keşfedildiği kabul ediliyor. Kamelya bitkisi yaban yaşantısında Asya anakarasının doğu ve güney kesimlerinde yer alan tropikal yörelerde, Himalaya Dağları’nda, Japonya’da ve Endonezya’da yetişiyor.
Yüzlerce sene öncesine dayanan bir maziye sahip olan kamelya bitkisinin 220’den fazla türü, 51.000’den çok çeşidi tescillenmiş halde bulunuyor. Kamelya bitkisinin isim babası ise taksonomi alanında gerçekleştirdiği yeniliklerle dikkatleri üzerine çeken İsveçli biyolog ve tıp hekimi Carl Linnaeus olarak biliniyor. Pitoresk görüntüsü nedeniyle bitkiseverler tarafından konumlandırıldığı alanlara estetik bir hava katması maksadıyla da büyütülen kamelya bitkisi, yalnızca süs ağacı veya çalı olarak estetik katkısı nedeniyle değil, aynı zamanda başta Çin olmak üzere bazı ülkelerde içecek, çay, yemeklik yağ sağlaması amacıyla ve ekonomik önemi nedeniyle de değerlendiriliyor. Avrupa’da on sekizinci yüzyıldan bugüne ekimi yapılan kamelya bitkisinin, Çin’de yaklaşık 4.000 seneden beri yapraklarından meşrubat elde etmek için yetiştirildiği tahmin ediliyor. Efsaneye göre Çin imparatoru Shen Nung’un, Camellia sinensis'in (Çay bitkisi) yapraklarının dereyi renklendirmesi sonucu tesadüfen keşfettiği çay milattan önce 2.700’den bugüne dek başta Türkiye ve İngiltere olmak üzere sıcak içecek kategorisinde popülaritesini koruyor. Yine Çin imparatorluğu sınırları içerisinde 2.300 yılı aşkın süredir yemeklik yağ elde etmek amacıyla üretimi yapılan kamelya bitkisi türü Camellia oleifera’nın dünya üzerinde salt yağı için yetiştirilen ilk tür olduğuna dair emareler bulunuyor.
Uzun yaşam süresiyle adından söz ettiren kamelya bitkisi, uygun şartlar sağlandığı takdirde bir asır süresince hayatını sürdürebiliyor. Popüler kamelya bitkisi türlerinden birisi olarak botanik literatüründe kayda değer bir noktada bulunan Japon kamelyası (Camellia Japonica) her ne kadar bitkiseverler tarafından süs bitkisi kategorisinde değerlendiriliyor olsa da yapılan laboratuvar çalışmaları sonucunda Japon kamelyasının bünyesinde ihtiva ettiği, fenolik bileşikler, terpenoidler, yağ asitleri ve diğer küçük bileşikler dahil olmak üzere biyoaktif bileşikler sayesinde antioksidan, antimikrobiyal, antiinflamatuar, antikanser ve yaşlanma karşıtı etkilere sahip olduğu bilim insanlarınca kanıtlanmış bir gerçek olarak kabul ediliyor.
Kamelya Bakımı için İpuçları
Kamelya'nın Güneş Işığı İhtiyacı Ne Kadardır?
Kamelya bitkisi gelişim çağında ekseriyetle, filtrelenmiş güneş ışığında ya da kısmi gölgede, sıcak öğleden sonra güneşinden korunduğu bir alana yerleştirildiğinde sağlıklı bir şekilde büyüyor ve çiçek açıyor. Olgunlaşmış kamelya bitkileri ise daha fazla güneş ışığına maruz kalsalar dahi bu durumu tolere edebiliyor. Buna rağmen kamelya bitkinizin yapraklarının yanmaması adına, dik güneş ışığı gelen noktalardan uzak tutmanız gerekiyor.
Kamelya Çiçeği Toprağı Hangi Tür Olmalı?
Kamelya bitkileri organik açıdan zengin, iyi drenaja sahip, hafif asitli topraklarda en iyi şekilde gelişim gösteriyor. Toprak dokusunu veya drenajı iyileştirmek için gerekirse organik madde eklemeniz uzmanlarca tavsiye ediliyor. Kamelya bitkileri yapıları gereği alkali toprakları tolere edemiyor, bu da demir alımının azalmasına ve yaprakların sararmasına neden olabiliyor. Toprağınızın alkali olduğuna dair bir şüpheniz var ise kamelya bitkinizin ekimi sırasında turba yosunu eklemeniz toprağın daha asidik olması hususunda size yardım eli uzatıyor.
Kamelya Bitkisi Sulaması Nasıl Olmalı?
Kamelya bitkisi yetiştiriciliğinde sulama işlemi büyük önem arz ediyor. Gereğinden az sulanan kamelya bitkisi kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, haddinden fazla su ile buluşturulan bitkinin ise kökleri çürüyebiliyor. Yaz sezonunda yedi günde bir kez sulamanız kamelya bitkiniz için yeterli oluyor. Sulama noktasında bir başka ehemmiyetli husus ise sulama suyunun kireçten arındırılmış olması, eğer kireçli su ile kamelya bitkinizi sularsanız bitkinizde geri dönülemez hasarlara neden olabilirsiniz.
Etiketler: kameliye, kamelia
Mart 17, 2024
Listeye dön