Bahçe ve Çim Biçme Makinelerinin Tarihsel Serüveni

Bahçe ve Çim Biçme Makinelerinin Tarihsel Serüveni

Mesleki açıdan tarımla alakadar olan çiftçiler ve hobi amacıyla bahçelerinde bitki yetiştiriciliğinde bulunan bitki severlerin, tarla veya bahçelerindeki faaliyetlerini daha çabuk ve daha verimli biçimde sürdürebilmeleri adına tasarlanan bahçe makineleri, günümüzde toprakla ilgilenen herkesin en büyük yardımcısı olarak görülüyor. Zira, bahçe makinelerinin üstlendiği görevi geleneksel metotlarla yürüten Hindistan gibi ülkelerde topraklar verimli ve geniş olsa da elde edilen randıman hayli düşük oluyor. Bununla birlikte bahçe makinelerinin işlevlerini yerine getirmek için sarf edilen insan gücünün çok daha efektif şekilde değerlendirilebileceğine dair çalışmalar da mevcut. Hindistan’ın aksine dünya üzerinde minik bir yer kaplayan ve nispeten az nüfuslu bir ülke olan Hollanda, ileri bahçe makineleri ve çağdaş üretim yöntemlerinin desteğiyle topraklarından azami derecede faydalanıyor.

Bahçe Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bahçe makinesi seçiminde bulunurken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar; bitki yetiştiriciliği yapmak için kullanılacak olan alanın boyutu, söz konusu bölgenin iklim koşulları ve arazi tipi olarak sıralanıyor. Bahçe makinelerinden en sık yararlanılan noktalar ise; toprağın ekim öncesi hazırlanması, ekim sürecinde tohum arazisine eşit miktarda tohum serpilmesi, park ve bahçelerde zeminin korunması ve çim bakımı, ağaç ve çalıların sağlık ve dekorasyon maksatlı budanması şeklinde kabul ediliyor.

Bahçe Makinelerinin Tarihsel Gelişimi Nasıl Oldu?

Botanik alanında doğa severlerin yararlandığı tarım aletlerinin mazisi antik çağlara değin uzanırken, ilk örneklerinin tamamının el yapımı olduğu kaydediliyor. Modern bahçe makinelerinin tarihi ise 1830 yılının Büyük Britanya’sına dayanıyor. Dönemin meşhur makine tasarımcılarından olarak nam salan Edwin Budding tarafından İngiltere’nin Gloucestershire kentinde ilk defa kâğıda dökülüyor. Bundan tam iki yıl sonra imalatı gerçekleşen çim biçme makinesi, çağdaş dönemin bahçe makineleri arasında yeni bir dönemin başlangıcı olarak tarihteki yerini alıyor. Döneminin devasa parklarında ve büyük bahçelerinde, çeşitli spor alanlarının zemin bakımının yapılmasında (kriket, tenis, golf, futbol) değerlendirilen bu bahçe makineleri arkadan itiş prensibine dayanan çalışma esası ve hantal yapıları ile dönemine özgü olarak yeni bir iş kolu oluşturması ve istihdam yaratmasıyla biliniyor. Takip eden on sene içerisinde hayvanlar tarafından çekilen çim biçme makinesi modelleri tanıtıldı ise de bahçe makineleri sektöründeki en büyük atılım 1893 yılında enerjisini bir buhar motorundan elde eden ve tasarımı Almanya’nın Stuttgart şehrinde Benz şirketi tarafından yapılan motorlu çim biçme makinesinin gösterimiyle gerçekleşiyor. Aynı şirketçe imalat işlemi de yapılan bahçe makinesinin test aşamasındaki ön prototipini deneyen ilk kişiler ise Coldwell Lawn Mower şirketinin yöneticileri oluyor. 1921’de bir günde dört dönümlük bir arazideki çimleri biçebilen gazlı bir çim biçme makinesi piyasaya süren Knud ve Oscar isimli girişimciler dikkatleri üzerlerine toplarken, on iki ay sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk çim biçme traktörü üretim bandına çıkıyor. Bahçe makineleri kategorisinde hatırı sayılır bir yeri olan çim traktörleri, çim biçme makinelerinin esas görevlerini icra etmekle beraber; kendine has bıçak biçimleri, yüksekliğinin ayarlanabilme niteliği ve en önemlisi gübreleme alanında kendisinden faydalanılmasıyla vazgeçilmez bir ekipman olarak adından söz ettiriyor.

Bireysel Kullanıma Yönelik İlk Bahçe Makineleri Nasıl Ortaya Çıktı?

1938 yılına kadar yalnızca profesyonel olarak tarım ile ilgilenen müşteriler için tasarlanmış olan çim biçme makineleri bahsi geçen tarihten itibaren evlerde bireysel kullanıma uygun modelleri de piyasaya sürülüyor. Toro isimli makine üreticisi tarafından imal edilen bu model; ucuz fiyatı, küçük boyutu ve seri üretimdeki maliyetin düşük olması sebebiyle dönemine damga vuruyor. Yakın döneme değin çokça kullanılan (%80 civarında) hafif alüminyum motora sahip çim biçme makinelerini 1957 yılında üreten Briggs & Stratton şirketi hâlâ sektör içerisinde en büyüklerden olarak gösterilirken, bugün evlerimizde sıkça tercih ettiğimiz robot süpürge gibi robotik yardımcıların atası olarak kabul edilen ilk ticari robotik çim biçme makinesi MowBot 1969 yılında vitrindeki yerini alıyor. 1982’de uluslararası güvenlik standartları oluşturulan çim biçme makinelerinin bireysel kullanıma yönelik robotik modelleri 2005’de doğa aşıkları ile buluşuyor. 23 Mayıs 2010 tarihinde İngiltere’nin Pendine şehrinde saatte 140 kilometrelik hıza ulaşan sıra dışı bir çim biçme makinesi modeli tanıtılıyor. 2012’de ise dünya Black&Decker şirketi sayesinde ilk kez hızlı şarj ve ekstra pil özelliğine sahip kablosuz elektrikli çim biçme makinesiyle tanışıyor.

Etiketler: Bahçe Makineleri Tarihi, Çim Biçme Makineleri Tarihi
Mayıs 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir. Daha fazla bilgi için Çerez Bildirimimizi okuyabilirsiniz.