Antoryum Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Ana yurdu Amerika kıtası olarak bilinen antoryum çiçeği özellikle Birleşik Meksika Devletleri, Arjantin Cumhuriyeti ve Kosta Rika Cumhuriyeti topraklarında yoğun biçimde yayılış gösteriyor. Canlı renkte ve çekici görünüşte kırmızı tonlarda yapraklara sahip olan antoryum çiçeği halk arasında flamingo çiçeği ismiyle de anılıyor. Yılanyastığıgiller ailesinin en tanınan üyelerinden birisi olan antoryum çiçeği, taksonomi bilimi bakımından barış çiçeği ve deve tabanı gibi popüler bitki türleriyle akraba konumunda bulunuyor. Bulunduğu ortamın estetik seviyesini bir üst sınıfa taşıyan bu tatlı çiçeği evlerinde veya işyerlerinde bizzat yetiştirmek niyetinde olan bitkiseverlere yönelik olarak hazırladığımız bitki bakım kılavuzunda yer alan bilgileri öğrenilmesi ve uygulanması, uzun vadede başarılı sonuçlar elde edilmesine imkân tanıyor.
Antoryum Çiçeği İçin Hangi Toprak Kullanılmalıdır?
Organik madde bakımından zengin besleyici nitelikteki topraklara dikilmek isteyen antoryumları verimli bir biçimde büyütmeniz için saksı topraklarını çok iyi şekilde drene etmeniz gerekiyor. Haddinden fazla nemli topraklarda uzun süre kaldığı zaman kök kısımlarından başlamak üzere çürüme tehlikesi yaşayan antoryum çiçeklerini yetiştirirken, bu tip tehlikelerden korumak adına alt kısımlarında ihtiyaç fazlası sulama suyunun çıkışını sağlayan drenaj delikleri bulunan modern saksılar kullanmanız tavsiye ediliyor. Kimi amatör bahçıvanların antoryum çiçeği toprağını daha süzek hale getirmek için perlit, pomza taşı, cocopeat, vermikülit ve çakıl taşı gibi malzemelerden yaralandıkları da gözlemleniyor.
Antoryum Çiçeği Güneş Işığı Sever Mi?
Yeterli miktarda güneş ışığıyla beslenmedikleri takdirde çiçek açmakta zorlanan antoryumlarınızı, cıvıl cıvıl çiçeklenmesi için, gün içerisinde en az 6 saat filtrelenmiş formdaki güneş ışığıyla buluşabilecekleri yarı gölgelik noktalara konumlandırmanız öneriliyor. Bünyelerine doğrudan nüfuz eden kavurucu özellikteki öğle güneşine karşı direnç göstermekte zorlanan antoryum çiçeklerinin kurumasını engellemek adına pencerelerin pervaz kısımlarına ya da terasların veya balkonların köşe kısımlarına koymanız, bu şirin bitkinin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Antoryum Çiçeği Nasıl Sulanmalı?
Sulama yapılacak suyun asidik seviyesi ve ısısı ile ilgili aşırı hassasiyeti bulunan antoryum çiçeklerini sulama işlemine tabi tutarken mutlaka oda sıcaklığında ve yumuşak pH değerinde su kullanmanız gerekiyor. Aksi takdirde antoryum çiçeği strese giriyor ve gelişim süreci sekteye uğruyor. İhtiyaç duyduğu su miktarı ve sulama takvimi mevsimlere göre farklılık gösteren antoryum çiçeğini sıcak yaz günlerinde bol su ile sık sık sulamanız tavsiye edilirken, soğuk kış aylarında toprağını kurutmayacak kadar suyla buluşturmanız yeterli oluyor.
Antoryum Çiçeği Nasıl Gübrelenmeli?
Maksimum gelişim seviyesine erişebilmesi adına dışarıdan ekstra bitki besini ile takviye edilmesi gereken antoryum çiçeğini gübrelerken yetiştiricilerin, genellikle sıvı bitki besini tercih ettikleri biliniyor. Büyüme süreçlerinin zirvede olduğu dönemlerde haftada bir kez kalsiyum bazlı gübrelerle az dozda gübrelenmesi faydalı olacaktır.
Büyüme sürecinin tam hızla devam etmesi için kurumuş ve sararmış yapraklarından arındırılması gereken antoryum çiçeğinin, fazlalıklarından kurtarılmadığı takdirde yeterince gelişmediği gözlemleniyor.
Antoryum Çiçeği’nin Tarihi Serüveni
Botanik literatürüne ‘’Anthurium scherzerianum’’ şeklinde kaydedilen antoryum çiçeğine dair ilk yazılı belgenin 1876 yılında Kolombiya Cumhuriyeti sınırları içerisinde, bu güzel bitkiyi keşfeden Jose Jeronimo Triana tarafından kaleme alındığı kabul ediliyor. Antoryum çiçeğinin bilimsel adı; dünyaca ünlü Fransız botanik bilimci Eduard Andre’nin soy ismine dayanıyor. Antoryum çiçeğinin seri üretimini yaparak günümüzdeki melez çeşidine ulaşmasını sağlayan kişi Samuel Damon olurken, bu faaliyetlerin gerçekleştiği topraklar ise günümüz Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı sınırları oluyor.
Etiketler: Antoryum Bakımı, Antoryum Çiçeği Bakımı, Antoryum Özellikleri, Antoryum Çiçeği Özellikleri
Eylül 02, 2024
Listeye dön