Antoryum Bakımı Ve Yetiştirme İpuçları
Antoryumlar, barış çiçeği ve deve tabanı gibi pek meşhur salon bitkilerinin de mensubu olduğu, 107 cins ve 3.700 türe ev sahipliği yapan, Yılanyastığıgiller (Araceae ya da Arum) ailesinin bir ferdi olarak biliniyor. Yabani yaşam koşulları içerisinde Kosta Rika’da yer alan 1.300 metreden 2.000 metreye kadar olan yükseltilerdeki sis ormanlarında yaşayan Antoryumlar flamingo çiçeği olarak da adlandırılıyor. Bu ismi almasındaki en önemli faktör; Antoryum yapraklarının Flamingolara benzemesi olarak kabul ediliyor. Bakımının nispeten az zahmet gerektirmesi, estetik görünümü ve yıl boyunca çiçek açmasıyla Antoryumlar bitkiseverler tarafından tercih ediliyor. 1870’li yıllarda Avrupa'ya getirilmiş olan Antoryumlar bilhassa cila ile parlatılmış gibi gözüken parlak kırmızı yapraklarıyla dikkat çekiyor.
Antoryumlar, Amerika Birleşik Devletleri’nin Büyük Okyanus’ta bulunan eyaleti Hawaii'de "konuşan çiçekler" namıyla anılıyor ve bölge halkı tarafından misafirperverliğin sembolü olarak görülüyor. Antik Yunanca’da ‘’kuyruklu çiçek’’ manasına gelen Antoryumların, tarihte ilk kez 1876 yılında Jose Jeronimo Triana tarafından Kolombiya toprakları içerisinde yer alan tropikal dağ ormanlarında keşfe uğradığı ve tescillendiği biliniyor. Aynı yıl içerisinde Fransız botanikçi Eduard Andre’nin kendi soyadından yola çıkarak bizzat ‘’Anthruim’’ olarak tanımladığı bitkiyi Belçika’daki botanikçi dostu Jean Linden’e göndermesiyle Antoryumlar resmi olarak Avrupa’ya giriş yapıp tanıtılmış oluyor. Antoryumların seri üretimini başlatan kişi ise 1889 yılında Büyük Britanya topraklarında bitki ile karşılaşan Samuel Damon olarak biliniyor. Antoryumları Hawaii’ye taşıyıp orada seri üretime geçen girişimci, bitkinin farklı şekillerde melezlenmesine ön ayak olmasıyla da tanınıyor.
Antoryumlar Bakımı hakkında İpuçları
Antoryum Bitkisinin Işık İhtiyacı
Antoryum bitkisinin çiçek açmaları için muhakkak güneş ışığına ihtiyaçları var. Gün içinde yaklaşık 4 saat dolaylı yoldan güneş ışığı alması gereken Antoryumların doğrudan güneş ışığı ile karşı karşıya kalması yapraklarına zarar verebiliyor. Bu şekilde dolaylı güneş ışığı için en uygun ortamın tülden süzülerek gelen filtrelenmiş güneş ışığının Antoryumla buluşturulması yoluyla sağlanacağı öngörülüyor. Antoryumlar talep ettikleri kadar güneş ışığı aldıkları takdirde büyüme hızları yükseliyor.
Antoryum Çiçeği Sulama
Antoryumların sulama işlemi yapılırken sulama suyunun pH derecesinin nötr seviyesinde olmasına (kireçsiz su) ve suyun oda sıcaklığında bulunmasına dikkat etmek gerekiyor. Yaz sezonunda haftada 3 defa sulama yapılması yeterliyken, bu zaman dilimi dışındaki dönemlerde birkaç gün ara verilerek 2 kez sulama yapılması tavsiye ediliyor. Antoryumların sağlığının korunması adına kışın daha az miktarda sulanması ve bitkinin soğuktan korunması büyük önem taşıyor. Bir başka önemli husus da sulama faaliyeti esnasında Antoryumların her noktasına eşit miktarda su verildiğinden emin olunması gerekiyor. Zira aşırı sulama yapıldığında Antoryumların yapraklarında ve köklerinde ciddi hasarlar oluşabiliyor. Flamingo Çiçeklerinin canlılığının korunması için sağlıksız, kurumuş çiçeklerden budama ve temizleme yoluyla arındırılması şiddetle tavsiye ediliyor.
Antoryum Çiçeğinin Sıcaklı İhtiyacı
Antoryumların hızlı biçimde gelişim sağlaması için gündüz en yüksek 28°C, gece ise en düşük 20°C sıcaklığa sahip kapalı bir ortamda konumlandırılması gerekiyor. Söz konusu sıcaklık aralığından daha düşük ısıya sahip bir ortamda Antoryumların gelişimi yavaşlıyor. Kış aylarında iyi seviyede ısıtılmayan hanelerde, güneş ışığı alması şartı ile ve 10°C sıcaklığın altında uzun süre boyunca barınmazlarsa Antoryumlar, yavaş da olsa büyümeyi sürdürür. Sıfır °C nin altındaki ısı değerleri Antoryumların ölümüne sebebiyet verirken, 32°C nin üstündeki sıcaklıklar, bitkinin yapraklarında ve çiçeklerinde bozulmalara davetiye çıkarıyor. Bu tip bir durumun önüne geçmek adına sıcaklık ve nem dengesinin iyi ayarlanması öneriliyor.
Antoryumlar İçin Toprak Karışımı
Antoryumlar kendilerini hava alan ve organik doğal besleyicilerin katkılarıyla zenginleştirilmiş topraklarda rahat hissediyor. Antoryumlar adına uzmanlarca ideal toprak karışımı için ise çürümüş sığır gübresi, pomza taşı, humus ve ağaç kabuklarıyla karışık kaliteli bahçe toprağı kullanılması tavsiye ediliyor.
Flamingo Çiçeğinde Gübreleme
Antoryumların yedi günde bir olmak üzere düşük dozda gübrelenmeleri yeterli oluyor. Antoryumların sağlığı için fazla gübre vermek yerine az gübre vermek daha doğru bir yaklaşım olarak kabul ediliyor. Gübrelenme hususunda tropikal bitkilere benzer şekilde haftalık beslenmelere ek olarak 30 günde bir kalsiyum nitrat (dolomit) gübrelemesi yapılması Antoryumları mutlu ediyor. Bu noktada ölçü olarak beş litre suya bir yemek kaşığı besin formülü kullanılıyor.
Etiketler: Antoryum, Antoryum Bakımı, Bitki Bakımı
Şubat 28, 2024
Listeye dön